iPon Hírek

256-bites AES adattitkosítás USB-s adattárolók számára

Dátum | 2012. 08. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A ChipherUSB névre keresztelt adattitkosító kulcs egy speciális megoldás, amely 256-bites AES adattitkosítással védi USB-s adathordozóink tartalmát, sőt, USB-s memóriakártya-olvasó használatával még különböző memóriakártyáink tartalmát is biztonságban tudhatjuk. Extra, hogy ha rajta keresztül csatlakozik a rendszerhez külső DVD-író vagy Blu-ray író meghajtó, akkor a lemezre felírt adatok is elláthatóak titkosítással.


Hogy miként működik a rendszer? Nos, rendkívül egyszerűen. A CipherUSB első használatakor a mellékelt alkalmazás segítségével létre kell hoznunk egy személyes kulcsot, amely maximum 32 karakter hosszú lehet. Ezt a kulcsot mindenképpen tartsuk biztonságos helyen, hiszen pótlására nincs mód. Ha ezzel megvagyunk, már használhatjuk is a CipherUSB-t. Az eszköz a kulcsot eltárolja saját fedélzeti memóriájában, így használatakor nincs szükség sem külön szoftver használatára, sem a kulcs újbóli megadására.

A pendrive méretű adattitkosító egység az adott számítógéphez USB porton keresztül csatlakozik, hátulján pedig egy USB bemenet foglal helyet, amelybe USB-s adattároló csatlakozhat. Az USB-s adattárolóra másolt tartalmakat automatikusan 256-bites AES adattitkosítással látja el a termék, amely katonai szintű adattitkosítást kínál, hála a FIPS minősítéssel ellátott kriptográfiai motorjának. Külön jó hír, hogy nem maradnak az adott PC-n a CipherUSB működésére utaló jelek sem a memóriában, sem egyéb helyen.


Az eszközt bármilyen PC-n használhatjuk. Azok az adathordozók, amelyek tartalma titkosított, csak CipherUSB-n keresztül érhetőek el, ellenkező esetben üres adattárolóként jelennek meg a rendszerben. Amennyiben a CipherUSB-t elhagynánk, úgy másik egység vásárlásával és a korábban használt saját kulcs „felprogramozásával” ismét hozzáférhetünk adatainkhoz. Ha a kulcsot elfelejtjük, nincs hátsó ajtó, azaz nincs mód a titkosított adatok egyszerű kinyerésére.

Azokon a területeken, amelyeken maximális adatbiztonságra van szükség, akár több CipherUSB modult is egymáshoz lehet kapcsolni, így a biztonság fokozható. A helyzetet tovább bonyolíthatjuk, ha az egyes CipherUSB modulokat külön felhasználók kezelik, így ugyanis egyetlen ember csak akkor férhet az adatokhoz, ha a másik is
rendelkezésre bocsátotta a nála lévő CipherUSB modult.

Fontos kiemelni, hogy a 256-bites hardveres AES adattitkosítást biztosító újdonság nem gyakorol negatív hatást a hozzá kapcsolt USB-s adattároló teljesítményére – az adattárolót a megszokott sebesség mellett használhatjuk tovább.

Az USB pass-through típusú hardveres adattitkosító újdonság 29,95 dollárba kerül és már kapható kereskedelmi forgalomban. A termékkel kapcsolatban további információk itt találhatóak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Szerzetes
2012.08.10. 08:31
Tiszta kémjátszma
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. nyerek01
2012.08.10. 08:33
Nagyon jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zabalint
2012.08.10. 11:03
Ennek sok értelmét nem látom. Ugyanis ha jól értem azzal, hogy veszel egy ilyen izét, csak ezzel tudod olvasni a penyád, ugyanakkor ez az izé eltárolja a kulcsot. Tehát ha ellopják ezt az izét is a pengáddal együtt, akkor onnantól kezdve feltörhetik a penyádat, mert hiába kell minden esetben megadni a kulcsot, ha egyszer erre az izére el van tárolva, akkor az valamilyen módon előszedhető. Ha meg nem viszed magaddal ezt az izét, akkor nem ér az egész semmit, hiszen oda a mobilitás.

Ennél sokkal ésszerűbb megoldás a penyára tenni egy titkosító szoftvert, ami nem ismeri a kulcsot, hanem minden írásnál és olvasásnál (vagy a pendrive behelyezésekor) kéri, és akkor hiába hagyom el, nem tudják olvasni a kulcs ismeretének hiányában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szerzetes
2012.08.10. 11:09
Zabalint:valszeg csak addig tárolja a kulcsot, amíg áram alatt van. Ennyire ők sem lehetnek debilek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zabalint
2012.08.10. 11:15
Szerzetes:
Oké, de akkor ez a megoldás csak két dologban jobb a sima szoftveresnél:

1. Platform független (talán).
2. Nem a procit terheli a titkosítás (?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Supra
2012.08.10. 12:00
Elsőre én is azt mondtam, hoy hülyeség, de van értelme:

A végelmet az (is) adja, hogy külön kell tárolni a titkosított adatot a kulcstól:

Az viszont kifejezetten jó ötlet, hogy több ember kell a visszafejtéshez!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Oggy
2012.08.10. 14:23
Valószínűleg azért fejlesztették ki, mert hülyeség..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. axe
2012.08.10. 16:16
Ez nem windows kérem a jelszót a bejelentkezéshez ez titkosítás, googlezz rá... Ja és pendrive a neve vagy "pendrájv".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. oykawa
2012.08.12. 11:31
Jó lenne ha lenne a webshopban is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. grog
2012.08.13. 09:55
addonics.hu
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. oykawa
2012.08.15. 00:20
Forbidden

You don't have permission to access / on this server.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!