iPon Hírek

256 GB-os Blu-ray lemezek a Pioneer műhelyéből

Dátum | 2014. 05. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Pioneer mérnökei a Memory-Tech szakembereivel együttműködve egy 256 GB-os adattároló kapacitást kínáló Blu-ray korongot fejlesztettek ki. Az új optikai adattároló korong egyoldalas kivitelben összesen 8 réteget tartalmazhat, amelyek egyenként 32 GB-nyi adat tárolására vethetőek be, így a korong adattároló kapacitása 256 GB-ra rúghat. Persze az újdonságból akár kétoldalas adattároló korong is készülhet, így a maximális adattároló kapacitás 512 GB-ra emelkedhet.
Az új Blu-ray lemezeknél rendhagyó struktúrát alkalmaznak, ahogy az a fenti ábrán is látható. A Memory-Tech együttműködésével a szakemberek elkülönítették egymástól az úgynevezett guide réteget és az adatrögzítő réteget, így a különálló guide réteg mellett összesen nyolc adatrögzítő réteg is helyet foglalhat egy egyoldalas korongon.
A fejlesztések persze nem állnak meg: hamarosan olyan korongok is készülhetnek, amelyek rétegenként 32 GB-nyi helyett már 36 GB-nyi adatot tárolhatnak, adatrögzítő rétegekből pedig nem 8, hanem 10 lesz rajtuk. Egy ilyen optikai adattároló korong kétoldalas kivitelben 720 GB-nyi adat elszállásolására ad lehetőséget. A következő lépcső a 42 GB-os rétegek megalkotása lesz, amelyeknél már 12 réteg foglalhat helyet egyetlen egyoldalas korongon. Utóbbinak köszönhetően az adattároló kapacitás a kétoldalas lemezek esetében 1 TB-ra növekszik. Az új Blu-ray lemezek közül a 32 GB-os, illetve 36 GB-os rétegeket tartalmazó változatok kompatibilisek lesznek a meglévő Blu-ray infrastruktúrával, így akár a jelenlegi Blu-ray olvasókkal is használhatóak lehetnek a nem is oly távoli jövőben, a 42 GB-os rétegekkel dolgozó megoldásokhoz azonban már újfajta jelfeldolgozásra lesz szükség, így alighanem a kompatibilitás is megszűnik. Úgy tűnik, a Panasonic és a Sony által közösen fejlesztett Archival Disk méltó ellenfelet kaphat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. LechooEdy
2014.05.19. 10:31
Tök jó, akkor jöjjenek már a bd minőségű 4K-s filmek!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mikej95
2014.05.19. 14:25
Ez egyre komplikáltabb(és drágább) lesz, el is hiszem, hogy nem terjed annyira a blu ray, mint anno a CD és a DVD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. dbelam
2014.05.19. 14:48
A CD anno azért terjedt el annyira, mert az árához-méretéhez képest piszok sok adatot bírt el ÉS a szélessávú net nem volt ismert sok országban, tehát valós alternatíva volt. Egyszerűbb volt egy korongot megírni mint egy jóféle rackes vinyóval átmenni a haverhoz, jumperelni, esetleg vírust bekapni és bónusz leejteni.

Most már szélessávú mobilnet van, a 4K filmek nem adnak plusz élményt (elértünk egy élvezhető felbontást a fullHD-val) így máshol kell keresni az alkalmazhatóságot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mythbuster
2014.05.19. 14:57
Szerintem berobbanhat ez a piac újra, viszont kérdés az is, hogy ilyen mértékű komplexitás során mi a garancia arra hogy lesz egy karc a lemezen és még olvasható marad...

További kérdések:
- Mennyire sérülékenyek a lemezek? Ha üvegre váltanak bírni fogja, de a műanyag már az írásnál megolvad.
- Mennyi időbe telik megírni egy lemezt
- Mennyi lesz a lemez
- Hánymillió dollár egy író?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Ronan
2014.05.19. 16:30
Szép és jó de van ssd aminek persze a élettartalma korlátozott...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. 5hR3kY
2014.05.19. 19:04
Nekem még azt is szoknom kell hogy négy lemezt kiírok, és van 100 GB helyem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!