iPon Hírek

26 évesen elhunyt Aaron Swartz

Dátum | 2013. 01. 14.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

26 évesen öngyilkos lett Aaron Swartz, kivételes tehetségű informatikus és szerzői jogi aktivista. Az internetes csodagyerekként számon tartott Swartz 14 éves volt, amikor részt vett a netes információgyűjtést rendkívüli módon megkönnyítő RSS alkalmazás megalkotásában. Az Infogami és a Reddit megalapításán túl számtalan olyan kezdeményezésben volt része, amelyek célja az információ mindenki számára szabad hozzáférésének biztosítása volt. Larry Lessig mellett tevékeny része volt a Creative Commons beindításában, illetve ő hozta létre az Internet Archive ingyenesen hozzáférhető könyveinek katalógusát, és fáradhatatlanul harcolt a SOPA ellen is.

Halálhírét mélységes megdöbbenéssel fogadták világszerte, és egyre jelentősebb indulatok bontakoznak ki annak kapcsán, hogy sokan úgy vélik, az ellene folyó kormányzati eljárás kergette öngyilkosságba a köztudottan depresszióval küzdő Swartzot. Az internetes aktivista ellen akkor indult eljárás, amikor kiderült, hogy 2010-2011 során 4,8 millió cikket töltött le a JSTOR nevű, tudományos publikációk digitális másolatait gyűjtő könyvtárból, azzal a tervvel, hogy ingyenesen hozzáférhetővé teszi az egyébként csak fizetés ellenében olvasható tartalmakat. Mindezt úgy hajtotta végre, hogy öt hónapon keresztül bejárt az MIT kampuszára, ahol a hallgatói hozzáférést felhasználva töltötte le a cikkeket. Swartz végül lebukott, és 2011 januárjában letartóztatták.


A JSTOR-os akció nem az első hasonló kezdeményezés volt Swartz életében. 2008-ban a szövetségi bíróság egy rövid időre ingyenes hozzáférést biztosított nyilvános archívumához, amely normális esetben csak oldalanként nyolc cent ellenében hozzáférhető. Az archívumhoz kizárólag az Egyesült Államok 17 nagyobb könyvtárában lehetett ingyen hozzáférni, így Swartz elment ezek egyikébe, ahol aztán közel 20 millió oldalt töltött le az anyagból. Ez az archívumrész ma is hozzáférhető az Internet Archive oldalain. Az FBI nyomozást indított az ügyben, de végül nem történt vádemelés.

A JSTOR-ral már nem volt ilyen szerencséje az informatikusnak, akit 2011 szeptemberében helyeztek óvadék ellenében szabadlábra, és a különböző vádpontok alapján úgy nézett ki, hogy akár 35 éves börtönbüntetésre is számíthat. Larry Lessig elmondta, hogy bár egyáltalán nem helyeselte Swartz legutóbbi akcióját, a hatóságok reakciója indokolatlanul kemény volt. Ezt egyébként a sértett fél, a JSTOR vezetői is így vélték, és nyíltan kiálltak a hacker mellett az ügyész által javasolt büntetés mérséklését követelve.

A tárgyalás ez év áprilisában kezdődött volna. Swartz halálhíre hallatán az MIT nyilatkozatot adott ki, amelyben ígértet tettek annak kivizsgálására, hogy az intézmény elmúlt időszakban tett lépései milyen befolyással voltak az események tragikus végkimenetelére. Aláírásgyűjtés indult a Swartz ügyében eljáró ügyész, Carmen Ortiz eltávolítására, és egyre többen követelik annak az 1984-ben elfogadott, kritikusai szerint végtelenül elavult és túlontúl sokféleképpen értelmezhető törvénynek a felülvizsgálatát, amelyre hivatkozva Swartz meghurcolása történt. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. NeoX
2013.01.15. 01:34
R.I.P.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. tomazolika
2013.01.15. 03:25
És ezzel bizonyossá is vált , hogy emberélet nem számít csak a pénz ...
R.I.P. Aaron
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. perempe
2013.01.15. 03:44
azért vicc, hogy egy gyilkosságnál többet lehet kapni hasonlókért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. SuhiTomi
2013.01.15. 08:50
perempe: Teljesen igazad van. Mozivetítés elején is kiírják, hogy ha felveszed a műsort akkor akár 5 évet is kaphatsz, de ha kinyírod az összes nézőt, akkor lehet, hogy megúszod kevesebbel (persze elmeállapotra hivatkozva). Szerintem ezek a dolgok el vannak túlozva, tényleg úgy néz ki mostanában, hogy egy szellemi termék többet ér, mint egy emberi élet.
Aaron pedig nyugodjék békében. Újabb értékes embert vesztettünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Humbuk
2013.01.15. 09:22
Mocskos bürökrácia strikes again...
Végtelenül elszomorítanak az ilyen hírek, mert alátámasztják azt a kegyetlen világképet, mely a pénz hatalmáról és az emberi élet elértéktelenedéséről szól!
Nyugodjon békében!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. s_erno
2013.01.15. 11:11
Őszintén mondva, nem tudom megérteni, hogy egy ilyen fiatal és tehetséges srác miért lesz öngyilkos. Persze nagy nyomás nehezedett rá, rohadtul rászálltak meg stb., tehát meg tudom érteni, hogy kilátástalannak látta a dolgokat. De mindezek ellenére feladni az egészet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. SuhiTomi
2013.01.15. 11:17
s_erno: 35 évet leülni a "semmiért" lehet, hogy te is ezt választanád...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kubione
2013.01.15. 11:36
Éppen nemrégiben volt egy cikk Michael Santos-ról. Michael Santos egykori drogkereskedő 1987-től egészen 2012-ig a rácsok mögött volt: szabadulását követően a féltégla, csak hívásokra alkalmas mobilról iPhone-ra, a negyven megabájtos IBM PC-ről a MacBook Próra váltott. Negyed évszázad hátránnyal még az Apple termékeit sem könnyű használni - osztotta meg tapasztalatait az olvasókkal a Gizmodo kütyüblogon. Az alatt a 25 év alatt semmilyen technikai eszközt nem használhatott a börtönben. Most gondolj bele, ezt a srácot 35 évre elzárták volna a világtól, és nem hogy számítógépét, de még egy árva internet kapcsolatot se kapott volna. Ez számára felért volna egy halálos ítélettel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. YellowFlas...
2013.01.15. 13:05
Csóri gyerek... pedig nagy koponya volt. Isten nyugosztalja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. s_erno
2013.01.15. 14:08
@SuhiTomi
Nem sok dologgal vagyok így de azt biztosan állíthatom, hogy nem választanám a halált. Az egész eddigi erőfeszítései így mondjuk úgy, hogy kárba vesztek a srácnak. Amíg élsz addig (ha minimálisan is) tudod képviselni az álláspontodat, tudsz érvelni stb.(legalábbis szerintem).
@kubione
Ez a 35 évig nem lát netet csak feltételezés nem? Azért a nem szigorított börtönök többségében ma már szerintem van valamiféle hálózati technológia.
Offtopic: Ez a 30 év után kijövök a börtönből és utána rögtön tudok magamnak venni egy iphone-t meg egy macbook-ot csak nekem sántít?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. andras.sul...
2013.01.15. 15:26
Michael Santos könyveket írt a börtönben, sőt ha jól emlékszem elég híres is lett ezek miatt. Gondolom abból azért kijön egy MacBook ára, ami egy amerikainak kb. annyi, mint nekünk venni egy alsó kategóriás laptopot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mikej95
2013.01.15. 20:39
Szomorú az ilyen, halálba kergették.
Végül is, ha valamelyik híres jogvédős vagy filmes lenne öngyilkos valami hasonló dolog miatt, fölégetnének 3 szervertermet kapásból a hatóságok minden országban. 35 évet kapott volna a semmiért, teljes elszigeteltséget az IT világtól, így a kenyerét is elvesztve szabadulása után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Smooth44
2013.01.16. 11:39
35 év túlzás... de nem a semmiért büntették volna...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller
2013.01.16. 14:36
Akik nem értik a helyzetet azok nem voltak még igazán depressziósok. Ha az önértékelésed alappillére a munkád/tevékenységed (legtöbb embernél így van) és ha ezt kő keményen elveszik tőled, akkor bizony nem szívesen akarsz még éveket lenyomni. Ráadásul bűnözőként, börtönrabként, akit a társadalom a lehető legnagyobb módon megvet, holott te pont a társadalom segítésén munkálkodsz. Persze most mindenki együttérez vele, de ha meglátnád a rab-azonosító fényképét kapásból negatív érzéseket társítanál hozzá mert nem tudnád kiről van szó. Bezárnak egy halom gyökér mellé csak mert kiállsz az ideáljaid mellé, semmibe vesznek hosszú éveken át..
Sokan kevesebb miatt is feladták már. Vagy lehet nem is adta fel, hanem azt látta hogy már csak így nyomatékosíthajta az üzenetét...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. maláj
2013.01.16. 17:35
mese az öngyilkosság - de ezt már megszokhattuk ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!