iPon Hírek

28 grammot nyom az elefánt legújabb rokona

Dátum | 2014. 06. 28.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az alábbi képeken látható egérszerű állat az elefántcickány-félék családjának legújabb felfedezett faja, a Macroscelides micus, amely a Namib-sivatagban éli mindennapjait. Az emlősök ezen családjának különlegessége, hogy bár az ide tartozó állatok külsőre nagyon hasonlítanak a rágcsálók rendjének egyes tagjaira, genetikai szinten közelebbi rokonságban állnak az elefántokkal, mint az egerekkel vagy a patkányokkal. Nevük így telitalálatnak bizonyult, bár azt nem a genom ismeretében, hanem jellegzetes, ormányszerűen megnyúlt orruk után kapták. Az elefántcickányok egyébként a hangyászokhoz hasonlóan arra használják ormányukat, hogy azzal a földön sepregetve hangyák után kutassanak. Eddig kizárólag Afrikában találták meg képviselőiket, és az elefántokon kívül közeli rokonaik közé tartoznak a tengeritehenek és a földimalacok is.
A most felfedezett faj tagjai átlagosan mindössze 28 grammot nyomnak, amivel messze a legkisebbek a 19 ismert elefántcickány-faj közül. Az aprócska állatokat rozsdavörös szőrük is különlegessé teszi, amely kiválóan elrejti őket a sivatagos talajon. Aprócska testükhöz képest meglehetősen méretes szagmiriggyel rendelkeznek, és bőrük teljesen mentes a rokonaikra jellemző sötét pigmentektől. Az első példányt véletlenül gyűjtötte be egy más elefántcickányokat kereső kutatócsoport, majd a szakértőknek több expedíció keretében összesen 16 egyedet sikerült összeszedni a következő hat év leforgása alatt. Ebből is látszik, hogy az aprócska állatok milyen kiválóan alkalmazkodtak környezetükhöz, hiszen a lehetetlennel határos észrevenni őket. A genetikai elemzések azt is feltárták, hogy az új faj a gének szintjén is eltér legközelebbi rokonaitól. A szakértők szerint ennek az lehet az oka, hogy az állatcsoport tagjai hosszú ideje izoláltan szaporodtak, amit az is alátámaszt, hogy nem találták nyomát más elefántcickányokkal való kereszteződéseknek, vagyis az újonnan felfedezett populációban nincsenek hibridek. Míg újabb rovarfajokat szinte napi rendszerességgel fedeznek fel a kutatók, emlősökből csak nagyjából egy tucat az éves átlag, így minden hasonló felfedezés hozzájárul ahhoz, hogy egy kicsit többet tudjunk meg erről a különleges állatcsoportról, amelynek magunk is tagjai vagyunk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Kajafun
2014.06.28. 11:32
Na, ez történik ha kikel a napon az elefántkaksi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. vorosokt Kajaf...
2014.06.28. 12:14
inkább ha az elefánt nem rémül meg az egértől egy házibuliban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. zorrd023
2014.06.28. 19:59
Engem meglep az éves 12 átlag , amit felfedeznek. Rovarokból érthető főleg ha esőerdőbe mennek a kutatók De emlősből szokatlan.

" nyomát már elefántcickányokkal való kereszteződéseknek, "
itt inkább : nyomát más
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pdx06
2014.06.29. 11:01
Inkább egy hangyászsün rokona mint az elefánté.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szefmester
2014.06.30. 09:01
Vajon ettől a kis rokontól is tartana az elefánt annyira, mint az egértől?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Pandion zorrd...
2014.06.30. 09:46
Ennek az az oka, hogy sok olyan emlős faj van, ami ránézésre egy fajba tartozik, és csak az alapos, genetikai és viselkedéstani vizsgálatokkal jönnek rá a kutatók, hogy két külön faj egyedei, amik nem szaporodnak egymással. Ilyen pl. a Kardszárnyú delfin: http://index.hu/tudomany/2010/04/23/a_kardszarnyu_delfin_nem_egy_faj/
De persze vannak olyan helyek még a földön, amik eléggé kevéssé kutatottak, ott biztos van még jópár felfedezetlen emlős.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!