iPon Hírek

288 darab szervermodul egy 4U magas rack fiókban

Dátum | 2012. 06. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Egy 4U magas, szabványos rack fiók 17,78 centiméter magas, 48,26 centiméter széles és akár 60,96 centiméter mély is lehet. Vajon egy ekkora fiókban mennyi szerver elhelyezésére nyílhat mód? Lehetséges, hogy 288 szerver is elfér ekkora helyen?

Nos, igen, legalábbis a HP Project Moonshot kezdeményezése keretén belül elkészült Gemini szerver esetében, ami egy rendkívül nagy sűrűségű, Atom processzorokra támaszkodó megoldás. Maga a szerver pici szerverkártyákból áll, amelyek egyenként egy darab, kifejezetten szerverekben történő felhasználásra optimalizált Intel Atom processzornak adnak helyet. A Centerton Atom processzor 64-bites támogatással érkezik, de ezen kívül hardveres virtualizációs és ECC támogatást is biztosít a rendszer számára, így üzleti környezetben ideális megoldás lehet. A Centerton Atom processzorok az Intel hivatalos weboldalán még nincsenek jelen, de az elmúlt hónapban megrendezett IDF alkalmával már kiderült, hogy ezek a központi egységek kétmagos felépítéssel bírnak, 32 nm-es csíkszélességgel készülnek, TDP-jük pedig mindössze 6 watt.


A Project Moonshot kezdeményezés célja, hogy csökkenjen a szerverek komplexitása – ennek viszont látszólag ellentmond az a tény, hogy egy 4U magas rack fiókban 288 szervert sikerült elhelyezni. A HP szerint azoktól a szerverektől, amelyek tízesével foglalnak helyet egy rackban, de nem osztanak meg semmilyen erőforrást, azok felé a szerverek felé kell elmozdulni, amelyek rackenként több ezren vannak és majdnem minden erőforrást megosztanak egymással.

A Gemini szerverben elhelyezkedő, memóriamodulnyi méretű szerverkártyák mindegyike tartalmaz egy Atom SoC egységet, némi saját rendszermemóriát, valamint tartozik hozzá közvetlenül, vagy hálózaton keresztül elérhető adattár. A szerverben a rack hűtése, a tápellátás, a hálózat, az adattároló kapacitás és a menedzseléssel kapcsolatos erőforrások mind-mind meg vannak osztva az egyes szerverkártyák között.

A HP szerint ezzel a módszerrel jelentős energia-, költség- és helymegtakarításra nyílik lehetőség, sőt, még a kábelezésen is lehet spórolni. Valószínűleg az egyes szerverkártyák cseréje egyszerű, hiszen a komplexitás csökkentése a cél.

A nagysűrűségű szerverek kétségtelenül egyre komolyabb szerephez juthatnak majd a piacon. Az AMD például éppen februárban vásárolta fel a SeaMicro-t – ez a lépés fontos interconnect technológiákkal gyarapította az AMD repertoárját. Akkoriban a gyártó azt az ígéretet tette, hogy az első Opteron alapú megoldások, amelyek már az új technológiára alapoznak, az idei év második felében érkeznek. A következő logikus lépés az AMD részéről az lehet, hogy Brazos alapú, nagysűrűségű mikroszerverek készítésébe kezd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Humbuk
2012.06.20. 20:48
umm az miért jó, hogy belerakuk 288db 6W-os procit egy rackbe? Erőben mi a klönbség kevesebb de erősebb procival szemben?

Valahogy az atom procikról soha nem a számítási kapacitás jut az ember eszébe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nyerek01
2012.06.20. 21:07
Ár/értéket ismered, vagy egyáltalán, maga a beszerzési költség. Több processzor, több mag, több szál és folyamat, nagyobb párhuzamosítás. Rugalmasabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. KaiotEch
2012.06.21. 08:29
Hátőőő csak még mindig vannak olyan programok, amik csak 1 szálat vesznek igénybe. Ott a nagyobb a jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szkifi
2012.06.21. 08:54
Egy ilyen géphez sem szívesen vennék processzor alapú licenceket
Jó lenne néhány éven belül ilyesmi HP Proliant Microservereket látni.
Alapból lenne benne 1-2 modul, meg egy HDD és pénztárca és hely függvényében lehetne plusz kártyákat belepakolni.
Ha kezeli a virtualizációt és a 64 bitet, akkor tőlem akár Atom is lehet. ECC otthonra (nekem) nem kell.

Hú, de szép lenne, ha megtörténne és halandó ember számára elérhető áron lenne.
Amúgy meg búúús panda vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DogTheDog
2012.06.21. 13:10
Ezekkel max azt erik el,hogy jonehany jol kepzett technikus munkajara nem lesz szukseg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!