iPon Hírek

30 milliárdos a játékos hardverek piaca

Dátum | 2017. 01. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az már eddig sem volt meglepő, hogy a globális PC piac legnagyobb húzóerejét a gamereknek szánt konfigurációk és kiegészítők forgalma adja, ez a részleg pedig dinamikusan, folyamatosan növekszik, ami igencsak bíztató a gyártók számára. A Jon Peddie Research legfrissebb munkájának köszönhetően arra is fény derült, hogy a globális gamer PC hardver szegmens tavaly minden eddiginél nagyobbra nőtt, hiszen most először lépte át a 30 milliárd dolláros szintet (éves összesített forgalom). Hogy mi minden tartozik ebbe a szegmensbe? Az összes gamer PC és gamer notebook, valamint a gamereknek szánt perifériák, kiegészítők és audió eszközök. Az említett termékek legnagyobb piaca Ázsia, ahol az elemzők szerint 2019-ig éves szinten 7%-os átlagos növekedésre lehet számítani, szemben Európával és Észak-Amerikával, ahol ez az érték „csak” 6%-ra rúghat – természetesen ugyanebben az időszakban. Felsőkategóriás hardverforgalom frontján mind Észak-Amerika, mind pedig Európa megelőzi Ázsiát, ám ezen szegmensek növekedési üteme e területeken szerényebb mértékű, mint Ázsiában (5,78% és 6,63% vs. 9,61%). A nyugati régiókban egyébként stabil és folyamatos igény van a drága, több ezer dollárba kerülő gamer konfigurációkra. Érdekes csemege, hogy a teljes forgalom hogyan oszlott el a különböző szintek között. A csúcskategóriás hardverkomponensekből, konfigurációkból és eszközökből 13,045 milliárd dollár folyt be, vagyis ezek a termékek adták a forgalom 43%-át. Ehhez képest a középkategóriás termékekből már csak 10,617 milliárd dollár jött össze, ami a forgalom 35%-a. A belépő szintet megcélzó termékek 6,684 milliárd dolláros árbevételt generáltak, így a forgalom 22%-át biztosították.
A gamer PC hardver szegmens előtt tehát fényes jövő áll, így nem meglepő, hogy a gyártók megpróbálják majd maradéktalanul kielégíteni a felmerülő igényeket. Az elemzők kitértek arra is, hogy pénzügyi erőforrásoktól függetlenül minden gamer szenvedéllyel áll a játékokhoz, így minden szegmenset érdemes célba venni a siker érdekében. További érdekesség, hogy az átlagos konfigurációk iránti igény tovább csökken, hiszen a mobileszközök egyre inkább kezdik átvenni a helyüket – kommunikációra, illetve alapvető feladatokra már egy tábla vagy egy okostelefon is kiválóan bevethető. Ennek köszönhetően a PC manapság már inkább csak a nagy számítási teljesítményt igénylő szegmensekben népszerű: játék mellett leginkább fotók és videók szerkesztésére, modellezésre és tartalomgyártásra használják az asztali számítógépeket és a noteszgépeket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Gunther
2017.01.23. 16:28
Sokan meg azt terjesztették hogy az alsó-közép kategórián van a legnagyobb bevétele a gyártóknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.01.23. 17:07
Meg azt is, hogy a PC gaming halott
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tibaimp Gunth...
2017.01.23. 17:09
Volt eddig, de ahogy a cikk is írja, lassan azt leváltja az okostelefon meg a tábla.
Az sem mindegy ám, hogy "gamer-ből" nem kell fajlagosan olyas sok darabot értékesíteni, mivel jóval nagyobb árrés van rajta, mint az alsó-közép kategóriából, hogy ugyan olyan, vagy nagyobb bevételt hozzon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. B_Real Gunth...
2017.01.24. 00:22
Maximum azt, hogy itthon. meg persze kérdés, hogy a felmérésben mit soroltak a csúcskategóriához (mivel az sincs tisztázva)...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. s_otto Gunth...
2017.01.24. 08:15
Persze, hogyne.

[LINK]

[LINK]

Szépen látszik hogy a felső kategóriás vga jobban fogy mint az alsó. Nagyon meglepő viszont, hogy a newegg listán csak a második oldalon szerepel radeon....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. B_Real s_ott...
2017.01.24. 11:30
Még egyszer, fogd már fel, hogy Magyarországról beszéltek azok, akik a VGA eladásokról beszéltek. Tudom nehéz, de próbáld meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Whysper Xeper
2017.01.24. 15:22
Ezt hallgatjuk már pár éve. de ez jó hír sz.tem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thestock
2017.01.24. 18:08
"Az összes gamer PC és gamer notebook, valamint a gamereknek szánt perifériák, kiegészítők és audió eszközök" --> csak a gyári gámer gépek tartoznak ide?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!