iPon Hírek

300 GHz-es vezeték nélküli kapcsolat a Fujitsutól

Dátum | 2015. 09. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

A Fujitsu egy érdekes vezeték nélküli vevőegységről rántotta le a leplet, ami ugyan még csak prototípus formájában érhető el, de már most rettentően jól hangzik, amit kínál. A vevőegység magas érzékenységének köszönhetően akár 300 GHz-es frekvenciatartományon belül is képes üzemelni, így kis hatótávolságon belül néhányszor 10 Gbps-os adatátviteli sebesség elérésére képes.
A vevőegység nem csak emiatt különleges, hanem azért is, mert ezt a vonzó képességet egy 0,75 köbcentiméteres modul formájában kínálja, így akár okostelefonokba és különböző mobileszközökbe is beépíthető. Ekkora méretben ilyen teljesítményű vevőegységet eddig még egyetlen gyártó sem készített, így a Fujitsu megoldása igazi kuriózum. Az apró vevőegység a Fujitsu korábbi, ugyancsak terahertzes tartományban üzemelő megoldásához képest egytizednyi térfogattal büszkélkedik. Ez a fejlődés annak köszönhető, hogy a mérnökök a kitartó munka gyümölcseként képesek voltak a vételerősítő chipet és az antennát is egyetlen tokozáson belülre integrálni.
A Fujitsu szerint az új vevőegység hatalmas adatátviteli sávszélességének köszönhetően szinte azonnal továbbítható egyik eszközről a másikra egy-egy nagyobb fájl, például egy 4K-s vagy egy 8K-s videó. Persze a hatótávolság erősen limitált, azaz nagyjából az NFC képességeivel van egy szinten, viszont ezen a kis távolságon belül óriási sebességgel tud adatokat továbbítani a rendszer. Emiatt az újítás főleg olyan helyeken lehet majd hasznos, ahol egymáshoz közel lévő eszközök között kell nagyon gyors kapcsolatot biztosítani.
Az új vevőegység gyakorlati tesztelése a tervek szerint már idén októberben megkezdődik, ám a friss technológia kereskedelmi forgalomba majd csak 2020 környékén kerülhet. Az újítást a Fujitsu szakemberei a Párizsban zajló European Microwave Week 2015 alkalmával részletesebben is bemutatják a jelenlévő érdeklődőknek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Kajafun
2015.09.10. 13:32
2020? LoL
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Smooth44
2015.09.11. 08:35
"hatalmas adatátviteli sávszélességének köszönhetően szinte azonnal továbbítható egyik eszközről a másikra egy-egy nagyobb fájl, például egy 4K-s vagy egy 8K-s videó"

Mármint 1mp-es vagy 1,5órás videó?
Persze ez csak kötözködés. Ha nem is fog szinte azonnal átkerülni egyik eszközről a másikra, azért jó hír, hogy most már legalább nem ez lesz a szűk keresztmetszet - meg jó lenne, ha valami kiváltaná végre azt a trágya bluetootht ezen a téren.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!