iPon Hírek

32,7 fényévre is van egy szuperföld

Dátum | 2016. 11. 11.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A vörös törpék az elmúlt években igazi aranybányának bizonyultak az exobolygó-vadászok számára, és a trend folytatódni látszik. A szakértők ezúttal az Európai Déli Obszervatórium HARPS és HARPS–N műszereinek adatai között akadtak rá egy új, közeli bolygójelöltre. A planéta a GJ 536 katalógusjelű vörös törpe körül kering, mindössze 32,7 fényévre a Földtől. Az égitest a szuperföldek kategóriájába tartozik, és a becslések szerint nagyjából ötször annyit nyom, mint saját bolygónk. A planéta 0,07 csillagászati egységre kering csillagától (a Merkúr Naptól való távolsága 0,3–0,47 csillagászati egység között változik), és 8,7 földi nap alatt kerüli meg azt.
A bolygót radiális sebességméréssel detektálták a szakértők, akik 8,6 éven keresztül gyűjtöttek információkat a csillagról, megfigyelve az annak színképében a közeli planéta hatására bekövetkező változásokat. A munka során a bolygó felfedezésén túl a csillagról is sok dolog kiderült, így a kutatók már azt is tudják, hogy a rendszer központi égitestje 44 nap alatt fordul meg saját tengelye körül, mágneses ciklusa pedig kevesebb mint 3 év. Összehasonlításképpen a Nap forgási periódusa 25 nap, mágneses ciklusa pedig 11 év, amely idő alatt kis mértékben, de folyamatosan változik a csillagunk által kisugárzott energia jellege, valamint a naptevékenység (napfoltok, napkitörések, stb.) mértéke. A planétát felfedező spanyol kutatócsoport tagjai szerint arra ugyan kicsi az esély, hogy a bolygón élet legyen, vizsgálata mégis sok érdekességet tartogathat a szakértők számára. A bolygó ugyanis kiváló célpontnak ígérkezik a transzmissziós spektroszkópiai vizsgálatokra, ha sikerül lencsevégre kapni, ahogy átvonul csillaga korongja előtt. Amennyiben összejön egy ilyen vizsgálat, a szakértők a légkörön átsütő csillagfényt kiaknázva részletesen elemezni tudnák az atmoszféra összetételét. A kutatás ezen részét jövőre tervezik megkezdeni, és közben más eszközökkel is tovább figyelik a rendszert, mivel nem zárható ki, hogy az más bolygókat is tartalmaz.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Akarkinek
2016.11.12. 01:14
RGB ledek vannak rajta?
Mert különben nem érdekel!

Mitől szuper?
Egyáltalán mitől föld? Ha föld lenne, szuper lenne. De nem az!
Azon kívül, hogy gömbölyű és szilárd, az összes paraméter eltér a mi bolygónktól.
Nem kellene kinőni a gyermeteg, bulvár megfogalmazásokból?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.11.12. 07:57
addig amig ezt leirtad inkább utánna olvashattál volna,nem másert csak ,hogy megtudd te is,ha már érdekel a téma ,hogy mit neveznek szuper földnek,na ki a gyermeteg? https://en.wikipedia.org/wiki/Super-Earth
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. crowly
2016.11.13. 08:18
Szinte hihetetlen, de pont olyan messze van, hogy ne tudjunk oda utazni amíg nincs féregjárat vagy warp hajtómű
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Akarkinek
2016.11.13. 09:10
Elolvastam.
Sajnos az angol nyelv (-et használók és a rajongók) nem teszik lehetővé, de legalábbis megnehezítik egy jelenség, tárgy, fogalom értelmes elnevezését.
Körbefogalmazni meg derogál, ,mert sokáig tart, fárasztó és fogy az internetből a karakter.
Vagyis; A Szuperföld elnevezés gyermeteg és pongyola!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. macman507
2016.11.13. 13:30
Az elnevezés elég félrevezető, még csak értelme sincs így nevezni.
Előző kommentben a wikis linken is ezt írják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Adderoo002 crowl...
2016.11.14. 01:45
Az a helyzet, hogy azok nélkül a naprendszeren kívűlre nem nagyon fogunk menni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. camelot Drone
2016.11.15. 14:20
A kutatásoknak minden tudományágban van hozadéka, mert ötleteket ad más interdiszciplináris kutatásoknak. Ez esetben nem valószínű, hogy bármely exobolygót meglátogatnánk, mégis kutatnak utánuk. Miért nem ezt a linket adtad meg?
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szuperf%C3%B6ld
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!