iPon Hírek

32 magos hálózati processzor 16 nm-es FinFET eljárással

Dátum | 2014. 09. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A TSMC egy igen fontos bejelentést tett, amelynek lényege: a vállalat 16 nm-es FinFET gyártástechnológiájának használata mellett sikerült tökéletesen működőképes ARM alapú központi egységet készíteni, ami a hálózati eszközök szegmensét veheti célba. Az újdonság a HiSilicon Technologies és a TSMC szoros együttműködésének gyümölcse, így nem meglepő, hogy a felek igencsak örülnek a sikernek.
A TSMC 16 nm-es FinFET gyártástechnológiája meglehetősen komoly előrelépést kínál mind sebesség, mind pedig fogyasztás tekintetében, sőt, a szivárgási áram mértékét is csökkenti. Az új eljárás a TSMC 28 nm-es HPM gyártástechnológiájához képest kétszer nagyobb tranzisztorkapu-sűrűséggel bír. Segítéségével ugyanolyan fogyasztás mellett a korábbinál 40%-kal gyorsabb chipek készíthetőek, de ha a fogyasztás csökkentése a fő szempont, akkor ugyanolyan órajel mellé 60%-kal alacsonyabb fogyasztás társítható, ami igen jól hangzik. Az új gyártástechnológiával készített, hálózati eszközökbe szánt ARM alapú processzor komoly előrelépés a piacon mind teljesítmény, mind pedig fogyasztás-optimalizáció tekintetében. Az új chip a TSMC termelésben is bizonyított háromdimenziós IC tokozó technológiáját, a CoWoS-t (Chip-on-Wafer-on-Substrate) használja annak érdekében, hogy a 16 nm-es FinFET gyártástechnológiával készített hálózati processzor és a 28 nm-es csíkszélességet alkalmazó I/O vezérlő egyetlen tokozásban kaphasson helyet, így végeredményként egy költséghatékony megoldás születhet.
CoWoS eljárás. Forrás: TSMC
Az új processzor egyébként 32 darab ARM Cortex-A57-es processzormaggal rendelkezik, amelyek maximum 2,6 GHz-es magórajelen ketyeghetnek. Az ARMv8-es architektúrára támaszkodó központi egység előző generációs társaihoz képest háromszoros teljesítmény-növekedést kínál, ami különösen jól jön a következő generációs vezeték nélküli kommunikációs eszközökben, a routerekben és egyéb hálózati termékekben. A friss chippel tehát komoly teljesítményt kínáló hálózati eszközök készíthetőek, amelyekkel maradéktalanul, időben kielégíthetőek a piaci igények. A 16 nm-es FinFET gyártástechnológiával közel egy éve zajlik a kockázati termelés, a frissen bejelentett siker alapján pedig úgy tűnik, a TSMC lassan készen áll az új eljárásra alapozó tömegtermelés megindítására is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. tibaimp
2014.09.26. 17:13
Ezzel a 16nm-es technológiával tudna gpu-t is gyártani, mert az mind a amd-nek és az nvidiának nagy előrelépés lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95 tibai...
2014.09.26. 18:50
Az AMD-nek a legnagyobb előrelépés egy normális proci architektúra lenne 22 nm-en.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tibaimp
2014.09.27. 00:34
22 csk az Intelnek van, ő meg nem fog gyártani cpu-t a konkurenciának. A gpu csipeket eddig is a tsmc gyártotta az amd-nek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!