iPon Hírek

32Gb-es, 40nm alatti chipek az Inteltől

Dátum | 2008. 05. 30.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Bemutatta első, 40nm alatti gyártási eljárással készült, a Micron-nal közösen kifejlesztett flash memóriáit az Intel NAND csoportja: az új alkotásokat mindössze 34nm-en valósították meg.

Az új darabok így nem kevesebb, mint 32 gigabitet (4GB-ot) bírnak el, hasonlóan a jelenlegi legjobb flash chipekhez, viszont azoknál jóval kisebb fizikai területen sűrítik össze az adatokat, így a gyártók hamarosan még nagyobb tárhelyhez juthatnak a meglévő termékeik jelentősebb átméretezése nélkül is. A cég reményei szerint ez egyben jelentősen hozzájárulhat a nagyobb kapacitású SSD-k árának csökkenéséhez is.


Ahogy a flash memóriákat általában, úgy természetesen ezeket is minden további nélkül lehet halmozni a minél nagyobb kapacitás érdekében. Eredetileg ténylegesen laptopokhoz és minigépekhez tervezték az új tárhelyet (ami így akár 256GB-ot is meghaladó kapacitást eredményezhet azoknál), viszont nyilván jól jöhetnek egyéb tárhelyigényes eszközöknél is (egy kamera vagy egy hordozható médialejátszó esetében például könnyedén elérhetővé válna így akár a 64GB-os kapacitás is, ami már 8 órányi HD videót vagy 16.000 zeneszámot is elbírna).

Mi több, a cég nem is késlekedik a technika piacra vitelével sem; a tervek szerint már júniusban kiküldik az első mintapéldányokat a partnereiknek, a tömeggyártás pedig már az év második felében kezdetét veheti. A vásárlóikat ugyan nem nevezték meg, azt viszont lehet tudni, hogy a más cégeknek való eladásuk mellett az Intel a saját neve alatt is forgalomba fogja hozni a chipeket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások