iPon Hírek

35TB-os mágnesszalag az IBM-től

Dátum | 2010. 01. 25.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Új rekordot állított be az IBM területi adatsűrűség kategóriában, mágnesszalagon: az új fejlesztésű eszközeikkel nem kevesebb, mint 35TB-nyi adat rögzíthető egy, a szintén új fejlesztésű mágnesszalagukkal ellátott kazettára.


Ami a konkrét sűrűségi értéket illeti, az új szalag egy négyzethüvelyknyi (6,45 négyzetcentiméter) felületén 29,5 milliárd bitet tudnak eltárolni, 39-szeresen felülmúlva így a mágnesszalagos megoldás eddigi legjobb lehetőségeit. Mindez három évi, a FujiFilmmel közösen folytatott kutatás eredménye, melynek során az író-olvasó fejek pozicionálásának vezérlési precizitását, valamint (beolvasás terén) az érzékelés pontosságát fejlesztették.

Immár több, mint 60 éves múltja ellenére a mágnesszalagos adattárolás mind a mai napig hasznos megoldás, köszönhetően egyrészt a rendkívüli olcsóságának (gigabájtonként számolva az árát, ötöd-/tizedannyiba kerül a mágnesszalagos biztonsági mentés, mint a merevlemezes), másrészt pedig a szintén rendkívüli energiahatékonyságának.

Egyelőre sajnos azt még nem lehet tudni, hogy az IBM ezen új alkotása mikor és mennyiért láthat majd napvilágot.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Destroy666
2010.01.25. 12:33
Patkómágnes elleni védelem lesz a szallagon? Vagy itt is törlödni fognak az adatok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Hawaii Destr...
2010.01.25. 13:56
A balesetek esélyének minimalizálásra megfelel a közönséges mágneses biztonsági kapu is. Szándékos rongálás ellen meg úgyis komolyabban őrzött helyiség szükséges, legyen szó bármilyen adathordozóról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. polarx
2010.01.25. 16:11
Lehet én fogom fel hülyén de technikailag számorma ez egy elég régi elv.. Én inkább a pendrive-okat fejleszteném tovább hogy ne haljanak meg a nagyobb kapacitásúak viszonylag korán.. volt egy 4g-s kingston pendrive-om kb 3x-or húztam újra róla a gépem. a 8gb-s amit korábban vettem ma is jó de kitudja meddig. Cikkhez vissza térve itt inkább ezen van a hangsúly hogy 35TB-os azt ha csinálnának egy 10x-er ekkora nagyságút az meg 350TB lenne.. ez most olyan hogy pénz kérdése meg alap anyag kérdése szerintem.. lehet nem ilyen egyszerű de nekem úgy tünik itt jelenleg. több alapanyag nagyobb cucc mégnagyobb kapacitás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. YuGabe
2010.01.25. 16:14
Kíváncsi vagyok, hogy azért valamilyen szintű adatvesztés van-e a dologban, vagy megfelelő körülmények között 100%-os biztonsággal lehet írni/olvasni az adatokat. Meg hogy mennyi IDEIG tarthat 35 TB adatot felírni mágnesszalagra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. fecaa
2010.01.25. 16:20

polarx:
Itt ez a lényeg:
"az új szalag egy négyzethüvelyknyi (6,45 négyzetcentiméter) felületén 29,5 milliárd bitet tudnak eltárolni, 39-szeresen felülmúlva így a mágnesszalagos megoldás eddigi legjobb lehetőségeit."
Tehát egységnyi területen még több adatot,mégpedig precízebb író- ill. olvasófejekkel.
Az meg h. "csak" 35 TB...hát biztos ha nagyobb lenne,akkor macerás lenne mozgatni,használni.
Egy ekkora tárhelyet HDD-n,de még inkább SSD-n látnék szívesen..mivel PC-hez, laptophoz nem igazán vannak szalagos meghajtók
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mythbuster
2010.01.25. 16:46
Ez vmi vicc? Nem azért, de "az új fejlesztésű eszközeikkel nem kevesebb, mint 35TB-nyi adat rögzíthető egy, a szintén új fejlesztésű mágnesszalagukkal ellátott kazettára."... Most ha azt nézzük, hogy ezelőt 25-30 évvel is mágnesszallagokra rögzítették az adatokat, akkor most egy kőkorszaki technológiát akarnak bevetni, mint új fejlesztés?

2050: Az ember feltalálta a követ!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mitvegyek
2010.01.25. 17:07
mythbuster:
Szerinted hol használják a szalagos egységéket? Képzeld, a legnagyobb cégek erre is archiválnak. Nem is kis mennyiségben. Szólj nekik, hogy kőkorszakban élnek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mythbuster
2010.01.26. 10:41
Oké, majd beszólok nekük
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. viktorxxx mythb...
2010.01.26. 14:59
mythbaster!

itt szerintem az iro/olvaso fejen van a hangsuly, csak a regi szalag mar alkalmatlan ekkora adatsuruseg befogadasara...
egyebkent ha folyamatosan nagy mennyisegu informaciot akarsz archivalni (verziokovetessel) nagysagrendekkel koltseghatekonyabb a szalagos megoldas, ami eleg fontos szempont barmely ceg szamara...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Amacs
2010.01.26. 22:02
a vinyó a gépedben szerinted milyen elven működik kőkor-Szaki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Maestrohun
2010.03.03. 15:04
Pendrive? Haha! Nem érted a lényegét. Ez iszonyat olcsón, iszonyat nagy adatot tárol, látom nem érted. De a videó végén elénk tárják a felhasználási területet. Mivel olcsón kell nekik nagy adatmennyiség. Nem pár száz TB ról beszélünk. Ezért ez megfelelő tárolás lesz nekik. Szóval a viedeó végén láthatod, hogy a kamerák képeit, fényképeket fognak tárolni. Minden ami történik a kamerák szeme láttára felveszik és eltárolják. Nem kell letörölni a fél évvel ezelőtti régi adatokat, hanem egyszerűen megtartják, hogy mikor te 10 azelőtt bementél a bankba mit csináltál és hogyan, Gondolom ha elterjed már nem is alacsony felbontáson hanem egyenesen HD-ben tárolják majd. Na pl erre. A pendrive nem adatmentésre jó, ne arra használd. Adatmozgatásra oké.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!