iPon Hírek

3D lézerszkennerek a baleseti helyszíneken

Dátum | 2012. 01. 04.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A modern közlekedés egyik igen kellemetlen velejárója, hogy jelentős időt töltünk forgalmi dugókban való ücsörgéssel. Még rosszabb a helyzet, ha nem egyszerűen a nagy forgalom, hanem baleset az ok. Ha odáig jut az ügy, hogy a nyomozókra is szükség van annak megállapítására, hogy mi történt, az még tovább nyújtja az útlezárást vagy forgalomkorlátozást, hiszen a rendőrök kénytelenek régimódi detektívmunkával, mérőszalaggal és fényképezőgéppel rögzíteni a nyomokat, hogy rekonstruálni tudják a történéseket. Legalábbis így működik ez Angliában, és nyilván a világ több részén, és bár hazánkban nem gyakran találkozunk ilyesfajta helyszíneléssel közlekedési baleset esetében, a brit kormány által támogatott technológia széleskörű elterjedése más területeken is hasznos lehet.


A műszer egy 3D lézerszkenner, amelyet lassan körbeforgatva a helyszín 360 fokos nagyfelbontású modelljét kapjuk eredményül, a területen található tárgyak pontos távolságadataival együtt. A módszerrel sokkal pontosabb eredményeket kapunk, mint kézzel méregetve, és sokkal gyorsabb is, tekintve hogy egyszeri körbeforgatása mindössze 4 percig tart, és egy átlagos, autópályán történt baleset helyszínének rögzítéséhez 4 „körkép” elegendő.

A brit kormány 2,7 millió fonttal támogatta a rendőrséget, amiből összesen 37 darab szkennert vásárolnak. A „kamerák” alkalmazása az előzetes számítások szerint átlagosan 39 perccel fogja csökkenteni a baleseti helyszínelések idejét.

Egy-egy ilyen rendszer ára nagyjából 50 ezer font. A jövőbeli fejlesztések között szerepel, hogy a felvett adatokból a rendszer képes lesz összerakni és animációval modellezni a baleset minden mozzanatát, és így kétséget kizáróan megmutatni, hogy mi is történt.

A technológiát Amerikában egyes államokban már bűnügyi helyszíneknél is alkalmazzák, és természetesen világszerte használnak azonos elveken működő műszereket a földmérők, és más mérnökök is.

Az alábbi videón a BBC beszámolója látható a fejlesztésről.


Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. doncarlos
2012.01.04. 16:20
A fenti képen látható szkennerrel mértem a szakdogámat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm
2012.01.04. 16:32
Hát így is lehet szolgálni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atti2010
2012.01.04. 16:43
Ezek nem csesztetik a szemet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm
2012.01.05. 08:40
A régebbieknél ott volt a figyelmeztetés, ezt nem ismerem ilyen szempontból, de lehet már nem annyira vészes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. .gregor.
2012.01.05. 12:03
@doncarlos: nekem meg egy ilyen a szomszédom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!