iPon Hírek

3D nyomtatókkal építenének gyaloghidat Hollandiában

Dátum | 2015. 06. 17.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A 3D nyomtatási technológiák újfajta felhasználásával kísérletezik egy hollandiai székhelyű startup cég: az MX3D szakértői azt tervezik, hogy még az idei évben kinyomtatnak egy gyaloghidat, amely Amszterdam egyik csatornája fölött fog átívelni. A dolog érdekessége, hogy mindezt helyben szeretnék megoldani, vagyis a nyomtatást végző két robot a tervek szerint a csatorna két partjáról indulva egyszerre kezdi meg az építkezést, gyakorlatilag saját maguk alá nyomtatva ki az őket is tartó szerkezetet, míg végül középen összeérnek. Míg a legtöbb 3D nyomtató alulról felfelé, rétegről rétegre építi fel a kívánt objektumot, az MX3D nyomtatói egy kicsit másképp működnek. A kis mennyiségekben olvadt acélt adagoló nyomtatófej egy rendkívül változatosan pozícionálható robotkar végén kap helyet, így nincs megkötve, hogy milyen irányban történjen az anyag hozzáadása a konstrukcióhoz. Mivel az olvadt fém a fúvóka elhagyása után gyorsan megszilárdul, gyakorlatilag bármilyen szögben hozzá lehet adni a szerkezethez, és nem fog leesni vagy lecsöpögni.
Az MX3D módszerével a szakértők szerint gyakorlatilag bármilyen méretű és formájú szerkezet legyártható, és maga a nyomtatás bárhol megvalósítható. Ezt a rugalmasságot hivatott demonstrálni a tervek szerint szeptember kezdődő hídnyomtatás is. Sokak szerint a 3D nyomtatás jelentheti az építőipar jövőjét, és néhány évtized múlva munkavédelmi sisakokban dolgozó emberi munkások helyett a legtöbb építkezésen nyomtatórobotok fogják végezni a munkát. A híddal tehát azt is meg kívánják mutatni a tervezők, hogy a nyomtatási technológia elérte azt a szintet, amikor már nagyméretű, funkcionális és időtálló darabok létrehozására is alkalmas. Ehhez persze kiegészítésként nem árt hozzátenni, hogy a tervezett méretekben még semmit nem nyomtatott ki a cég, így a projekt során vélhetően lesz majd egy-két probléma, ami kicsiben még nem jelentett gondot, nagyobb szerkezeteknél azonban megoldásra szorul. Érdekes lesz annak megtapasztalása is, hogy az eddig zömmel csak a laborban használt nyomtatórobotok hogyan boldogulnak az egyenetlen talajon, és hogyan viselik a változékony időjárást.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. axe
2015.06.17. 08:34
nem rossz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. rfj1989
2015.06.17. 08:49
Pontról pontra felépíteni egy teljes hidat nem tűnik sem olcsónak sem gyorsnak. Ezzel a módszerrel irtó drága lesz nagyobb dolgokat "nyomtatni", olyan mintha hidat akarnánk heggeszteni. A pontosságuk sem tűnik tökéletesnek (elég göbös az eredmény mint a hagyományos heggesztésnél). De mint ötlet nem rosz, és biztosan vannak felhasználási területek ahol jól jöhet ez, de szerintem nem a hídnyomtatásnál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Arbor rfj19...
2015.06.17. 09:23
Neked mondd az valamit hogy új technológia? Meg hogy fejlesztés? Meg az ilyen szépen csengő szavak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. rfj1989 Arbor
2015.06.17. 10:18
Kedves Arbor!
Ha végig olvastad volna a hozzászólásomat, akkor rájönnél, hogy nekem nincs bajom az új technológiákkal és ötletekkel ha azoknak van valamiféle előnyük az előzőekhez képest. Írtam is, hogy sokmindenre jó lehet ez, de pont a kiemelt témát nem tartom jó területnek ehez a fejlesztéshez részleteztem is, hogy miért. Kérlek cáfold meg ha tudod, és ne gyere nekem a szarkazmusoddal...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. lajthabala...
2015.06.17. 10:29
Rfj vel értek egyet, nem praktikus, nem olcsó, nem biztosítható az anyagminōség, nem gyors. Ráadàsul megköveteli, hogy a félkész hìd is megtartsa a robotokat, amíg össze nem érnek. A világūrben, gravitáció nélkül remek technológia, de hídépitésre alkalmatlan. A kínai házépítõ robotok nyomtatott, vasalatlan betonjában sem bízom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Busterftw lajth...
2015.06.17. 11:48
Amikor egy uj technologianal nincs elony az utobbihoz kepest, azt felejtik sokan hozzatenni, foleg a fejlesztesi szakaszban, hogy meg nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Arbor rfj19...
2015.06.17. 15:36
Nem szeretnék kiselőadást tartani arról hogy milyen úton reformálhatja meg az egész világot a 3D nyomtatás.
Nem támadni szerettelek volna, hanem csak azt sugallni hogy ez egy kezdetleges technológia és mint olyan még alkalmatlan effektíven ellátni a dolgát a mostani kiforrotthoz.

Az a nem mindegy hogyha az új kiforr akkor mennyivel növi túl a jelenlegit. Lehet bízni, meg nem bízni az új technológiákban. Engem, és nagy valószínűséggel a milliárd dollárokból operáló nagyvállalatokat se hatja meg hogyha valaki nem bízik bennük. Úgyis azt választják majd ami jobban megéri nekik.

Nekem meg erről elég stabil véleményem van amit azért nem tudsz befolyásolni mert ahogy te is írtad a technológia még nem használható rendesen , és ebben igazad is volt.
Majd ha kiforr és a sokéves fejlesztés után, tényekkel alátámasztod nekem hogy ezért meg ezért nem jó akkor hidd el hogy az elsők közt leszek aki igazat ad neked Gond nélkül beismerem ha tévedtem.

Egész egyszerűen csak nincs értelme kivetíteni egy egész technológia jövőjét és felhasználhatóságát a kezdeti próbálkozások alapján. Magam sem hiszem hogy ezzel a módszerrel kiállnak majd hidat építeni, de aki benne van a szakmában az tudja hogy milyen lehetőségek rejlenek emögött ha aktívan fejlesztik, csiszolják. Erre az egészre úgyis csak a jövő tud választ adni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. hordo89
2015.06.17. 17:07
Orbitális baromság, ha egy kicsit is ért az ember a vasgyártáshoz, akkor rájön, hogy az egyszerű odafröcskölt vasolvadék az lószart sem ér. A vasat rendes környezetben, megfelelő hőmérsékleten, helyes gyártástechnológiával kell elkészíteni.
Egy ilyen kis szar mikor fogja edzeni, betét-edzeni, nemesíteni, vagy lágyítani a fémet? Amíg ezeket nem tudja, addig felejtsük már el az olyan abszurd kijelentéseket, hogy "hidat építeni vele".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Arbor
2015.06.17. 18:32
Ezt akarják elérni. Vagyishát nem ezt mert tudod nem csak a fém létezik a világon, ami alkalmas hídépítésre....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. fofoka Arbor
2015.06.17. 21:21
Amíg 1 kg acél félgyártmány 1 EUR nagykeráron, hegesztve 3 EUR (tetszőleges gyártónál) és amíg egy egész acélszerkezetet felrakóhegesztéssel akarunk legyártani, addig nincs miről beszélni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.06.18. 06:55
Tényleg ilyen nehéz megérteni hogy nem mostról van szó? Kínaiul beszélek?
Szerintem ezt már direkt csináljátok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. rfj1989 Arbor
2015.06.18. 12:11
A probléma azzal van, hogy látszik hogy nem értessz a fémek megmunkálásához és csak a technológiai újítást figyeled. Ezzel nem is lenne gond, csak a probléma az, hogy figyelmenkívül hagyod a tényeket (árak, anyag minősége, stb). Arról nem is beszélve, hogy azzal indítottál, hogy letámadtál, pedig én nem is a technológia létjogosultságát vitattam, csak a konkrét célkitűzést (hídépítés) vitattam, amiben igazam is van, hogy drága és nem megfelelő minőségű a nyomtatott acél egy híd építéséhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.06.18. 17:46
A probléma azzal van hogy írtam hogy nem próbáltalak letámadni maximum annak vetted.
Mégegyszer elnézést kérek ezért.

Nem hagyok figyelmen kívül semmilyen tényeket pusztán örülnék ha megpróbálnád megérteni amit mondani szeretnék. Egy szóval nem mondtam hogy a technológia létjogosultság vitattad volna.

Azt írtam hogy butaság kivetíteni a felhasználhatóságát egyenlőre.

Azt is leírtam hogy a mostani helyzetben még nem éri meg 3D nyomtatást használni mert ami van technológia az jobban megéri.
Azt is leírtam hogy igazad van ezzel kapcsolatban.

Arra próbáltam kitérni hogy lehet hogy 20 év múlva képesek olyan ötvözetet létrehozni ami nyomtatható és erősebb mint a most használt anyagok.
Ezt tényleg ilyen nehéz elhinni? Vagy szerinted sose fogják lecserélni a mai technológiát? Sosem akarnak majd új anyagot használni ami olcsóbb, könnyebben megmunkálható mint a mostani ötvözetek, anyagok.
Ez egy remek alap LEHET neki, de én se mondtam hogy biztos. Ha bebizonyosodik, hogy nem alkalmas akkor én leszek az első aki beismeri a tévedését. Azonban ezt még korai megmondani mert a technológia gyerekcipőben jár.

Szívesen beszélgetek veled, folytatok eszmecserét, de ha nem szeretnéd értelmezni a mondandómat, akkor nincs miről beszélnünk és egész egyszerűen nem méltatlak válaszra.
Tudom hogy ez senkinek sem fáj, de én szeretek jókat értelmesen beszélgetni és igyekszek mindig ilyen irányba terelni egy beszélgetést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. fofoka Arbor
2015.06.18. 21:55
Valamiért úgy érzed, hogy az acél árakban a közel (távol) jövőben jelentős változások állnak be a számunkra kedvező irányban? Ez nem szórakoztató elektronika, ahol szekundumok alatt borul a papírforma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.06.19. 00:07
Tessék?
Lehet félreértelmezem amit mondasz de egy szóval sem említettem az acél árát.... illetve annak változásait.
Max annyit mondtam árakról hogy az új fémötvözetek előállítása a jövőben gazdaságosabb és tulajdonságaiban is jobb lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smooth44 rfj19...
2015.06.19. 09:58
Reklámnak jó lesz... aztán majd valaki kitalálja, mire lenne ez jó valójában
(vagy csak eladják a sznoboknak)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. s7abo
2015.06.19. 12:51
Arra pont jó lehet, hogy kipróbálják a technológiát nagyban. Közben előjön egy csomó probléma, amit megoldva hihetetlen fejlődésre tesz szert a 3D nyomtatás, mint technológia.
Amúgy valamikor nem túl régen láttam egy műsorban valamelyik "tudományos" csatornán, hogy erősebb villáskulcsot nyomtattak fémből, mint az ugyanolyan gyári, amiről levették a mintát szkennerrel. Direkt ezt vizsgálták, hogy mit tud a technológia. Persze lehet variálni az összetétellel, de azt nem lehet mondani, hogy a fém nyomtatás nem teherbíró.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!