iPon Hírek

3D nyomtatót kapott a Nemzetközi Űrállomás

Dátum | 2014. 11. 26.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Először használtak 3D nyomtatót az űrben, és ahogy Niki Werkheiser, a projekt vezetője elmondta, ez a bizonyos első nyomtatás nagyon fontos lépést jelent az űrkutatás jövője, különösen a hosszú távú expedíciók felé, ahol nem lesz alkalom minden tönkrement alkatrészt heteken belül pótolni a Földről. A nyomtatót november 17-én helyezte üzembe Barry „Butch” Wilmore, a Nemzetközi Űrállomás 42. expedíciójának parancsnoka, aki két próbanyomtatással kalibrálta is az eszközt. A teszteredmények azt sugallták, hogy a műszer beállításai megfelelnek, így november 24-én sor kerülhetett az első tényleges alkatrész, egy, a nyomtatóra szerelhető borítólap legyártására. A nyomtató úgynevezett additív gyártási eljárással hozza létre az általa legyártott eszközöket, vagyis egy alacsony hőfokon olvadó műanyagból, rétegről rétegre építi fel a belétáplált adatok alapján az alkatrészeket. Mivel senki sem volt teljesen biztos abban, hogy tartós mikrogravitációs környezetben hogyan működik egy ilyen eszköz, az űrállomásra telepített berendezés a szükséges alkatrészek gyors pótlásán túl az űrben való nyomtatással kapcsolatosan is létfontosságú információkkal szolgálhat. Wilmore a nyomtatást követően közelebbről is megvizsgálta a legyártott alkatrészt, és úgy találta, hogy a rétegek némileg szorosabban kötődnek egymáshoz, mint ahogy azt várni lehetett, vagyis elképzelhető, hogy az alacsony gravitáció befolyással van ezekre a kötésekre. Ezzel kapcsolatban biztosat persze majd csak akkor lehet mondani, ha több nyomtatás eredménye is az űrhajósok rendelkezésére áll.
Butch Wilmore az első űrben nyomtatott tárggyal
Ez az első alkalom, hogy űrben használunk egy 3D nyomtatót, így minden egyes nyomtatás új információkkal szolgálhat azzal kapcsolatban, hogy hogyan is működik a technológia mikrogravitációban, és mire kell figyelni, hogy megfelelő minőségű végeredményt kapjunk, mondja Werkheiser. A kinyomtatott teszttárgyakat időről időre visszaszállítják majd a Földre (már amennyiben azok nem szükségesek az űrállomás működéséhez), hogy azok szerkezetét és tartósságát a lehető legalaposabb vizsgálatoknak lehessen alávetni. A speciális nyomtató fejlesztését a NASA a Made In Space nevű céggel közösen végezte. Az első alkatrész kinyomtatásával a szakértők azt kívánták demonstrálni, hogy a 3D nyomtatók más rendszerek alkatrészein túl saját maguk részeinek pótlására is alkalmasak, amire nagy szükség lehet egy hosszabb távú űrutazás, például egy Marsra irányuló expedíció során. A nyomtatók persze jelenleg még nem képesek egy teljes másik nyomtató legyártására, de ez lenne a végső cél, mondják a fejlesztők. „A 3D nyomtató űrállomáson való üzembe helyezése az űripar egyik kulcsfontosságú pillanata” – mondja Aaron Kammer, a Made In Space vezérigazgatója. Megépítettünk egy olyan rendszert, amely lényeges információkkal szolgálhat a jövőbeli űrben használatos nyomtatók tervezésekor, és forradalmasíthatja az expedíciókhoz való hozzáállást, folytatja a szakértő. Ha az űrben is sikerül a megfelelő minőségű eszközöket legyártani, az űrállomás legénysége sokkal kevésbé lesz rászorulva a bolygóról érkező pótalkatrészekre, hiszen igény szerint helyben legyárthatják ezeket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. peti198706...
2014.11.26. 13:53
Meg lehetne tenni hogy esetleg két-három fej netalántán négy tudna együtt működni ugyanazon időben, tán hamarabb elkészülne egy-egy adott munkadarab. A fejek nem ugyan azon a tengelyen dolgoznának mint szomszédjuk máris értelmet nyerne a gyurmázás fogalma az űr végtelen/mugen/ mikrogravitációjában valódi három déé-s munkaterületet alkotva meg ezzel. Az már nem annyira biztos hogy a precízió állósága mennyit csökkenhet ezzel; -de kiváltképp csak az űrben lenne alkalmazható
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. user12
2014.11.26. 18:42
Szerintem nem is olyan hülyeség amit mondasz. Komolyan. Csak ki kell valahogy a több fej normális nyomtatását egyidőben találni. Az odáig vezető út kell hozzá. Minden forradalmi dologgal így van ez. Meg közben sokan hülyeségnek tartják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!