iPon Hírek

3D nyomtatóval készülhet a jövő gipsze

Dátum | 2013. 07. 04.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Akinek valaha is volt begipszelve bármelyik végtagja, az tisztában van vele, hogy ez mennyire kényelmetlen élmény tud lenni. Jake Evill, az új-zélandi Victoria Egyetem frissen végzett hallgatója egy baleset után a saját bőrén tapasztalta meg, hogy mennyire kevéssé felhasználóbarát egy közel két kilós monstrumot cipelni a karján hónapokon keresztül, amely idővel persze koszos és büdös is lett, nem is beszélve a viszketésről. Ahogy Evill megfogalmazta, a gipszelés még a könnyített műanyag változatot alkalmazva is, meglehetősen barbár megoldásnak tűnik a 21. század technológiai viszonyai között. A fiatal dizájner először más megoldások után kezdett kutatni, majd miután nem talált ilyeneket, saját kezébe vette a dolgot, és egy újfajta rögzítő kötés tervezésébe kezdett. A Cortex-kötés egy 3D nyomtatóval készített rögzítő, amely személyre szabottan követi a sérült végtag vonalát. A kialakítás a sérülés pontos helyéhez is igazodik, a váz szerkezete úgy van kialakítva, hogy pontosan a sérülés helyén tehermentesítse leginkább a végtagot. A kutató a tervek elkészítése előtt behatóan tanulmányozta a csontok belső szerkezetét, és ezek szivacsos állománya adta az ötletet a rögzítő hálószerű kiképzéséhez. A lyukacsos váz egyszerre erős és könnyű, és a mintázat változtatása révén a struktúra mind a pácienshez, mind pedig a sérüléshez optimálisan hozzáalakítható.

Evill elképzelése szerint a „gipszelés” úgy zajlana, hogy a röntgenfelvétellel együtt egy háromdimenziós felvétel is készülne a sérült végtagról, és ezek alapján alakítaná ki egy erre kidolgozott szoftver a rögzítő pontos mintázatát és szerkezetét, amelyet aztán „rányomtatnának” a páciensre. A törött rész környékére sűrűbb „háló” kerülne, így ezeken a helyeken komolyabb alátámasztást kapna a csont. A prototípus átlagosan 3 milliméter vastag, és tömege nem éri el a fél kilót, ugyanakkor a teljes gipsszel egyenértékű mozdulatlanságot és alátámasztást biztosít. És persze nem mellékesen kiválóan szellőzik, és mivel vízhatlan, nyugodtan fürödhet is benne a beteg. A Cortex-kötés egyelőre a fejlesztés fázisában tart, Evill jelenleg az alapanyag optimalizálásán, illetve a szkennelési procedúra finomításán dolgozik. Ha minden jól megy, ezt követően eljöhet a kórházi tesztelés ideje is, majd ha sikeres a termék, már csak befektetőt és gyártót kell keresni a tényleges megvalósításhoz. Sok még tehát a tennivaló, de ami eddig látszik a projektből, annak alapján nagyon is hasznos és ötletes elképzelésről van szó.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. Sr4c
2013.07.04. 12:38
baromi jó dolognak tűnik, bár a rányomtatásra lennék kíváncsi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. LoGA
2013.07.04. 12:47
Nagyon tetszik az ötlet, ideje lenne megreformálni ezt a mai szemmel valóban elavultnak tűnő gipszelgetést. Pár kérdés felvetődik azért bennem:
- hogy nyomtatnak a páciens kezére? nem ismerem a 3D-s nyomtatási technológiát, de arra tippelnék, hogy valami olvasztott műanyagot fröcskölnek. szóval nem lesz az meleg a kéznek?
- ha jól sejtem, akkor a 3D-s felvétel készítésétől kezdve a nyomtatás végéig a páciens nem nagyon mozgathatja a testrészt, különben nem lesz pontos a rányomtatott rögzítő. jól látom?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. FRK
2013.07.04. 12:49
Jól hangzik, bőrbetegeknek, meg kifejezetten megváltás.
Baromi kellemetlen, mikor alkartörésnél, felkarig begipszelik az embert, aztán 6 hétig főhet a gipszben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mikej95
2013.07.04. 12:55
LoGA: a mozgást meg lehet oldani egy injekcióval, 3D nyomtató pedig több fajta van. Van ami olvadt alapanyagot szárít meg valós időben(nem feltétlenül kell forrónak lennie az alapanyagnak, gondolj bele a gipsz is folyékony, mégsem forró), van amelyik port szilárdít meg 2 lézernyaláb egy helyre fókuszálásával és még sok egyéb. Viszont, ha megadja magát a rendszer, tényleg fájdalmas lehet, nagyon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. lajthabala...
2013.07.04. 13:57
Nem kell mindent szó szerint venni. A promó anyagban jól néz ki az unibody, de abból sem lesz gond, ha a valóságban a gipszelő kinyomtatja az egyik felét, kinyomtatja a másik felét, megfelelő rögzítési pontokkal, fülekkel, összepattanó elemekkel, akár össze is lehet csavarozni, vagy néhány pötty ragasztó is összefoghatja. Így se nem meleg, se nem gond a mozgás. És ha elrakja az ember, akkor a következő kéztöréshez is jó lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. uvby
2013.07.04. 14:28
ettől függetlenül a mostani gipszelés még mindig költséghatékonyabb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. nemlehet
2013.07.04. 14:31
Nagyon jó ötlet! Még jól is néz ki. Szerencsére nekem nem volt eltörve még semmim, de több osztálytársam is szenvedett ilyesmivel és nagyon csúnya kiütésük lett a végére. Az egyiknek otthon kellett levágni a gipszet mert kezdett fekélyesedni amire a doki csak annyit mondott, hogy "hát mit csináljon vele, kell a gipsz" és a nagyfater fabrikált valami hasonlót csak fémből. Mondjuk dög nehéz volt, de onnantól mindenki Vasembernek hívta a srácot
Remélem elterjed mert ez tényleg komoly előrelépés lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. chris-v
2013.07.04. 17:52
Jól néz kid, de rárakni egy törött valamire nem lehet!
Inkább a régi gipsz helyett rá kellene állni a műanyag gipszre már végre! Akkor nem lesz 2 kiló és nem fülled bele az ember, arról nem is beszélve, hogy nem viszket állandóan mint a sima gipszbe!
Tapasztalatból mondom!

Műanyag gipsz:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. nyerek01
2013.07.05. 00:31
Ez a műanyag gipsz szóösszetétel hogy jön ki? Most akkor miből van?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. peter89x
2013.07.05. 10:16
Nem szó szerint "rányomtatják" a sérült végtagra az Evill-féle eszközt, hanem (ahogy azt lajthabalazs is írta), gyakorlatilag összepattintható.
"One side is open to enable access and once fitted, it snaps closed with built-on, durable fasteners."
"Egyik oldalt nyitott a hozzáférhetőség végett, és ha felhelyezték, összekapcsolható a beépített, strapabíró kapcsokkal."
Tehát nem arról van szó, hogy ilyen-olyan olvadt/meleg/képlékeny anyagot fröcskölnek rá a betegre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. lecza
2013.07.05. 17:41
Én már több, mint 12 éve is műanyag gipszet kaptam a szalagszakadásomra, pedig sima SZTK-ba vittek. Tény, hogy szebb, jobb és praktikusabb, mint a gipsz, már csak azért is, mert nem törik. Viszont ugyanúgy ki van pólyálva, ugyanúgy befülled, viszket, stb. A Cortex-kötés jobb megoldásnak tűnik, de vannak kétségeim azzal kapcsolatban, hogy nincs alatta semmilyen vatta, ami megakadályozná a kidörzsölődést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. j.panzer
2013.07.05. 18:47
Akinek volt már eltörve valamije, azt tudhatja, hogy ez maga lehet a megváltás. Végre valami értelmesre is használják a technikát, nem csak arra, hogy +1 collal nagyobb telefont gyártsanak, vagy ha már 3d nyomtató, akkor hogy pisztolyt nyomtassanak.

Respect az ötletgazdának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. j.panzer
2013.07.05. 18:55
Egyébiránt ezúton el is indítanék egy tippversenyt: Szerintetek ebből (szigorúan) Magyarországon mikor lesz valami? Én úgy tippelem, hogy ha beindul a dolog nyugaton, akkor ahhoz képest úgy 30-40 év múlva... Viva Hungría - lá-lá-lá-lá-láá-lááááá-lá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zseko
2013.07.07. 07:17
hajrá! eddig is sokat kellett várni a kórházakban, hagy kelljen még pár óra Egyébként ötletes, és kíváncsi leszek az alkalmazhatóságára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiskoller
2013.07.07. 09:17
Amúgy miért baj az a 3 órás várakozás?

Amikor én kiskoromban eltörtem a kezem kaptam egy kipárnázott tartót és azzal vártam a műtétig, nem is fájt a karom nagyon, simán végig tudtam volna űlni 1-2 órát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!