iPon Hírek

3D-s adattárolás: a merevlemezek jövője?

Dátum | 2008. 05. 17.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Drámai növekedést hozhat a merevlemezek tárkapacitása terén a Rennselaer Polytechnic egy végzős doktorának felfedezése. Paul Morrow ugyanis egy olyan új, nanotechnikai alapokon nyugvó mágneses tároló-eljárást fejlesztett ki, ami ráadásul nem csak egyszeri előrelépést jelenthet, hanem idővel egyre szélesebb lehetőségeket kínálhat.

Az új eljárás lényege ugyanis annyi, hogy az adatok egymást váltó mágneses és nem-mágneses rétegeken kerülnek eltárolásra, amelyeket aztán nanoszinten, egy nem-mágneses mikroszkóppal olvasnak be. Ez egyrészt megsokszorozná az egy adott területre bezsúfolható információ mennyiségét, másrészt lehetőséget adna térbeli adatszerkezetek eltárolására is - harmadrészt pedig még csökkentené is a korongok árát és fogyasztását is.

Miután pedig a nanotechnika is folyamatosan fejlődik, így a mikroszkóp is egyre csekélyebb mágneses eltérések észlelésére lesz képes, folyamatosan növelve és bővítve így a technika lehetőségeit - vagyis a lehetséges tárkapacitást is.

Az elmélet tehát hibátlan, most már csak a gyakorlaton kell finomítani - jelenleg ugyanis az eszköz még csak egyszerre több réteg beolvasására képes, ez a megoldás pedig még nem a legpraktikusabb. A végső cél az, hogy egyszerre csak egy réteget olvashasson be, mivel így tudná megvalósítani a legfinomabb és legrészletesebb adatfeldolgozást.

Azt még nem lehet megtippelni, hogy mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba ez az új fejlesztés, de határozottan úgy tűnik, hogy érdemes lesz várni rá.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások