iPon Hírek

3D-s Blu-ray lejátszó áradat

Dátum | 2010. 02. 11.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | MULTIMÉDIA

A Panasonic nagy fantáziát lát a 3D-s televíziózásban, jól példázza ezt a napokban bemutatott négy új asztali Blu-Ray egység is. Ezek közül mindössze egyetlen egy képes csak olvasásra, a többi három mind tud írni a nagy kapacitású lemezekre. A DMP-BDT900-K a legújabb AVC feldolgozó motort tartalmazza, ráadásul rengeteg csatlakozóval látták el, így igazi multimédiás kánaánnak mondható. Kapunk két USB portot, egy vezetékes hálózati csatlakozót, két HDMI és egy komponens kimenetet, valamint a legújabb SDXC memóriakártyákat is kezelni képes olvasót. Utóbbi a JPEG képeken felül elboldogul MPEG-2-es és MPEG-4-es (AVC/H.264) videókkal is, .mkv támogatásról azonban egyelőre nem érkezett hír. A gyártó saját VIERA Link szabványán felül a 3D-s lejátszó támogatja a DLNA-t is. Bár ma már nem szempont, de a DMP-BDT900-K olvassa a DVD-RAM-okat is.

3D-re képes és műsorokat is rögzít a Panasonic DMP-BWT3000
Amennyiben nem elégednénk meg csupán a lejátszással, úgy a cég három Blu-Ray írót kínál nekünk 3D-s támogatással. A DMR-BWT3000, DMR-BWT2000 és DMR-BWT1000 valójában egy típusú készüléket jelent, a fő különbség a beépített merevlemez méretében keresendő. A 3000-es 2 TB, a 2000-es 1 TB, míg az 1000-es 750 GB adat tárolására képes. Mindhárom készülék rendelkezik egy digitális műholdas, illetve egy sima analóg TV tunerrel, így a hatalmas beépített HDD-kre akár több száz órányi műsort is felvehetünk. USB foglalatokat nem kapunk, viszont i.Link támogatást és SDXC-képes kártyaolvasót igen (a támogatott formátumok megegyeznek a DMP-BDT900-K-nál leírtakkal). A vezetékes hálózati csatlakozó természetesen alap dolog, az írók ráadásul támogatják a BD-Live-ot és rendelkeznek Video On Demand szolgáltatásokkal is. A két nagyobbik modell kettő, míg a 750 GB-os egy HDMI kimenettel büszkélkedhet, az újraírható lemezeket egyszeres, míg az egyszer írhatókat legfeljebb hatszoros sebességgel képesek égetni. DVD-RAM támogatás itt is van. A most bemutatott négy készülék hivatalosan április 23-án kerül a boltok polcaira, árcédulákról egyelőre nem esett szó, de valószínűleg inkább a felsőkategóriában kell majd keresni ezeket az egységeket.

Ezzel szemben a Sony igazi invázióra készül. A 200 dolláros BDP-S470 névre hallgató lejátszó valószínűleg az egyik, ha nem a legolcsóbb 3D-s Blu-Ray megjelenítésre képes eszköz lesz a piacon, bár az ehhez szükséges firmware frissítést a cég csak nyáron fogja kiadni (a márciustól kapható BDV-E770W és BDV-E570 Blu-Ray házimozi rendszerek szintén a nyár során kapják meg a 3D-hez szükséges szoftver frissítést). Az 50 dollárral drágább BDP-S570 beépített WiFi-jével és 1 GB-os memóriájával hívhatja fel magára a figyelmet, ezen kívül tudása megegyezik az S470-ével. Két említésre méltó újdonság került bele a japán óriás lejátszóiba, az egyik az Apple App Store-jából letölthető BD Remote nevű alkalmazás támogatása. A programot iPod Touch-on vagy iPhone-on használhatjuk, a távirányító funkción kívül lemez tartalmak megjelenítésére és az online tartalmak böngészésére. A másik, talán sokkal lényegesebb újítás a megrövidült betöltési idő. Ha a gyorsindítás funkciót bekapcsolva hagyjuk, akkor akár három másodperc alatt is folytathatjuk a félbemaradt film megtekintését.

Valószínűleg a bűvös 199 dolláros cédulával csábítja majd vásárlásra a Sony a 3D rajongókat
A készülékek támogatják a BD-Live-ot és rendelkeznek BRAVIA Internet Video képességekkel is, melynek segítségével a legtöbb online tartalommegosztó- és szolgáltató cég tárából lehet böngésznünk. Bár USB foglalat mindkét lejátszón van, a támogatott formátumokról itt is nagy a csend. A DLNA támogatás firmware frissítéssel lesz elérhető, a DVD lemezek esetében pedig lehetőségünk lesz felskálázni a filmet fullHD felbontásra. Hogy teljes legyen a kép, az „i”-re a pontot a Dolby TrueHD és dts-HD Master Audio dekódolásának támogatása teszi fel. Bár az S570 beépített WLAN-nal bír, az S470-nél sem kell lemondanunk a vezetékmentes internetről, hiszen egy USB-s kiegészítő formájában pótolható ez a hiányosság (más kérdés, hogy van-e értelme megvenni az adaptert, ha 50 dollár pluszért egy okosabb, WiFi-vel szerelt modell is elérhető). A két lejátszó viszont már februárban kiköthet az áruház láncok polcain. A jelenleg 279 dollárba kerülő Playstation 3 szintén érdekes alternatíva lehet majd, hiszen nyáron a fekete konzol is megkapja a 3D-hez szükséges firmware-t és minden fontosabb funkcióra képes lesz, amit a különálló lejátszók tudnak. Nagy kérdés lehet tehát, hogy házon belül melyik termékvonal bizonyul majd életképesebbnek, hiszen a folyamatosan megjelenő remek címek, a jövőbiztos frissítési lehetőség olyan érvek, amelyek könnyen a PS3 felé dönthetik a mérleg nyelvét a 30 dollárral olcsóbb S570-nel szemben.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. krisztianb...
2010.02.11. 12:55
Nem akarok kötekedni, de csak én érzem úgy, hogy ez az egész otthoni 3D egy nagy parasztvakítás? Akkora "képernyő" amekkorán élvezhető az egész 3D-s feeling legfeljebb a moziban, vagy pár tehetősebb polgártársunk otthonában van...de javítsatok ki ha tévedek, nem annyira vagyok képben, hogy mit takar pontosan ez az otthoni felhasználásra szánt 3D...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. doktorovic...
2010.02.11. 13:04
ahogy mondtad parasztvakítás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tomycz
2010.02.11. 13:10
"3D-s BluRay lejátszó" - Mitől 3D-s egy lejátszó?!?! A rajta lejátszott 3D-s filmanyagtól. Akkor miről is beszélünk?!
Jó kis üzleti fogás...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. krisztianb...
2010.02.11. 13:26
tomycz: a lejátszó 3D-s, mert van szélessége, hosszúsága és mélysége tehát nem kamuznak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Sycra
2010.02.11. 16:42
tomycz: Ha nem értesz hozzá, ne írj légyszíves marhaságot Ebben a világban minden üzleti fogás még 6 féle tampon is mikor 1 is elég lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Gpety
2010.02.11. 20:11
Kicsit felesleges hajcihő kezd kialakulni a 3D-s TV-zés körül. A sima filmnézés kellékei terén már rég telített a piac, ki kell hát találni valami újat, hogy legyen mit eladni. Akinek kell, az vegyen ilyet, de én valahogy nem érzem szükségét annak, hogy 3D-ben csipásodjak.
Azok a marketingesek, akik meg megpróbálják elhitetni velem, hogy e nélkül milyen sivár is az életem, elmehetnek a búsba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!