iPon Hírek

3D szkenner + CNC kötőgép = Testre szabott pulóver

Dátum | 2017. 03. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az öltözködés, azaz a méretben, színben és fazonban egyaránt passzoló ruhák kiválasztása sokakat komoly kihívások elé állít – sokszor még azok is nehezen találnak maguknak megfelelő, tökéletesen álló ruhákat, akik egyébként csak picit lógnak ki az átlagból; ha viszont az ember sokkal magasabb vagy éppen sokkal alacsonyabb az átlagnál, még nagyobb kihívások elé kerül. Ugyanez igaz a teltebb testalkatúakra is. Persze olyan is előfordul, hogy a méret egyébként jó lenne, de a szín, a minta vagy éppen a dizájn nem passzol az aktuális vásárló ízléséhez – ez is megnehezíti a ruhaválasztást.
Tény persze az is, hogy a temérdek ruhamárka korában azért abszolút nem lehetetlen megfelelő méretű, kinézetű és árú ruhadarabokat találni; utolsó mentsvárként pedig még mindig fordulhatunk szabóhoz, aki ránk méretezett ruhát készít; vagy éppen varrónőhöz, aki alakít a kiszemelt ruhadarabon. Lehetőség van bőven.
Az Adidas nemrégiben egy újabb alternatívával is előrukkolt, ami a legmodernebb technológiák segítségével éri el, hogy a vásárló testalkatának és ízlésének megfelelő ruhadarabot kérhessen magának. Az ötletes koncepció jóvoltából egy berlini pop-up üzletben lehetőség van arra, hogy a betérő vásárló egyedi pulóvert készíttessen: ehhez csak be kell fáradnia egy próbafülkébe, ahol némi vetkőzés után egy 3D szkennerrel összekapcsolt rendszer elkészíti felsőtestének digitális modelljét. Ezután a vásárló megtervezheti a saját ízlésének megfelelő pulóvert, ami egyedi mintázattal, egyedi színben készülhet.
A tervezés során egy projektor ki is vetíti a testre a tervet, amin tetszés szerint lehet módosítani, majd a folyamat végén egy számítógép-vezérelt kötőgéphez továbbítja a rendszer a terveket, ami azonnal munkához lát. A CNC kötőgép mellett emberi munkaerő is részt vesz a folyamatban, hiszen még nem lehet mindent automatizálni. A kész ruhadarab néhány óra után átvehető.
Az újfajta technológia keretén belül elérhető lehetőségek egyelőre korlátoltak, már ami a mintát, a fazont és a színt illeti, de ez egyelőre aligha baj, hisz a 200 dolláros ár miatt amúgy sem sokan veszik majd igénybe a szolgáltatást. Mivel új technológiáról van szó, a kezdeti magas ár természetes, valamint azt sem szabad elfelejteni, hogy ezen a területen még verseny sem igazán folyik. Amennyiben a koncepció tetszeni fog a célcsoportnak, néhány éven belül nagyobb választékra, alacsonyabb árra és jóval nagyobb lefedettségre lehet számítani. A vállalat egyébként 3D nyomtatással készített sportcipőkkel már próbálkozik, igaz, ezek egyelőre még csak limitált példányszámban, 333 dollár körüli áron voltak kaphatóak – csak 50 pár készült belőlük.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. thestock
2017.03.23. 19:54
És igazán ki is a célcsoport? A cikk azzal indít hogy az aki nehezen talál ruhát, majd az aki egyedit akar, és szerintem a 200 dolláros árral az aki meg tudja mindezt fizetni. Oké,újdonság, lehet hogy olcsóbb lesz,de jelenleg a ténylegesen kézzel készített ruhadarabokkal van versenyben...és szerintem azzal nem tud versenyezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Avisto
2017.03.23. 20:53
Én azzal is szembesültem sokszor hogy átlagos méretre, alkatra nehezebb ruhát találni mint extrémre. Mivel a többség azt veszi az is fogy el előbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. katt777
2017.03.24. 08:21
Ezt vajon kitől lopták? Ld. irányítós focicipő...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. katt777 thest...
2017.03.24. 08:24
Mondjuk, aki sportol, de nem kőgazdag, hol talál normális ruhát? Erős a combom (+2 méret) és a farizmom, a derekam karcsú, mellkasban meg +3 méret. Ruha rá sehol, max szabadidő. Tesco-ban találtam 1* olcsó farmert, vettem is többet rögtön. Tartósabb, mint a márkás cuccok 10* annyiért. De alkalmi mázli volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. TheEnginee... katt7...
2017.03.24. 10:28
Ez a gond, hogy edzunk...
Mi vagyunk a kisebbseg, igy kint vagyunk a peremen.
Varratni meg nem fogok, mert nincs "kedvem"...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Pendra37 TheEn...
2017.03.24. 12:52
Akinek van ideje es penze, hogy olyan szinten kigyurja magat, hogy ne talaljon ruhat magara, az meg tudja fizeti a szabot is.
Egyebkent egy konfekcio ruha, nadrag, oltony stb mertere igazitasa par ezer forint. Nem egy hatalmas osszeg. Elmesz, viszed a ruhat, lemer es egy het mulva kapod a jol passzolos verziot.

A fenti pulover meg ronda. A minta is, az anyag is meg a fazon is. 10 Eurot nem adnek erte, nemhogy 200-at.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. TheEnginee... Pendr...
2017.03.24. 14:05
Hetente 2x-3x edzek teremben, 2x kuzdosport edzes es maszok 1x-2x. Ez messze tobb mint ami szukseges ahhoz, hogy a konfekciot "kinodd".
Hidd el, nem penz kerdese. Az ido meg ebbol a szempontbol relativ. Ha nincs az egeszseged fenntartasara es rekreaciora 8-12 orad a 168-bol akkor megette a fene az egeszet.
Ha van egy kicsit emberesebb hatad, vallad meg combod, mint altalaban manapsag, minden hulyen all rajtad. Legalbb is rajtam. Hacsak nem akarok 1997-es rapper imitator lenni.

Vicces azert, hogy a 20. sz. eleje-kozepen a konfekcio aru volt a luxus es a szabott altalanos. Ma meg epp forditva...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Pendra37 TheEn...
2017.03.24. 22:31
En longboardoztam napi 2 orat. A bal combom es a jobb vadlim lathatoan nagyobb, mint az ellentetes parja. A vadlim amugy is 45 centis, ugyhogy a mostani pipaszar fiuka nadragok egyaltalan nem jonnek fel ram, semmilyen modon. Viszont az egyik C&A-s meret/tipus tokeletesen passzol, ha teszek ovet, ugyhogy az megoldva.

Nagyon szeles a vallam (61 cm) es a mellkasom is (110 cm). A derekbosegem viszont normal 90. Szerencsere a karom csak 40-es, ugyhogy azzal nem szokott gond lenni. Ing/polo fronton nem szokott gond lenni, mert szinte mindig van karcsusitott fazon XXL meretben. Az gyanitom az nem nagyon porog. A testalkatomra altalaban a sok eve sportolok is irigyek szoktak lenni .

Az oltonyoket mindig be kell venni, mert ami vallban jo, az derekban tehen meret. Ami meg derekban jo, az nem jon ram. Ez 5e korul van, de utana tokeletes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. thestock katt7...
2017.03.24. 23:07
Mivel "egy ideje" én is edzek így megértem a problémát. Elsősorban a nadrággal vagyok gondban, főleg most hogy ez a cicagatya megjelenés lett a divat. Derékban jó, vádlinál megakad... de találni normális ruhát,csak macerás. Persze attól is függ hogy kinek milyen igényei vannak, milyen stílust,milyen fazont szeret. No de a 200 dolláros nyomtatott ruhát akkor sem venném meg, akkor inkább rááldozok egy napot a ruhatár felújítására
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.03.26. 20:08
Több probléma is van a megoldásoddal. Egyrészt nincs az a szabó, aki átalakítja neked a pulóvert, vagy inget, mert annyira hozzá kell nyúlni, hogy egyszerűbb lenne hozott anyagból varratni. Itt most nem csak arra gondolok, hogy hasból kell bevetetni irgalmatlanul, mert nekem például még a slim fit is bő, hanem a hosszra is, vagy a váll hátsó résznél kialakuló szövetfeleslegre. Másrészt horror áron alakítják csak át, azt is csak rimánkodás után. Jómagam minden nap mécsest gyújtok és sírva alszom el, mert értelmes ruhát találni magamra csak kompromisszumokkal lehet. Ez a megoldás nekem felér Krisztus eljövetelével.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!