iPon Hírek

3DeeScreen + noteszgép = szemüvegmentes 3D támogatás

Dátum | 2012. 02. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A Spatial View Inc., ami a 3D-s tartalomterjesztésben és az auto-sztereoszkopikus kijelző technológiákban úttörő szerepet tölt be, tegnap bejelentette, hogy elérhetővé vált 3DeeScreen névre keresztelt kiegészítője, amelyet az adott noteszgép kijelzője elé helyezve lehetőség nyílik a különböző 3D-s tartalmak megtekintésére 3D-s szemüveg alkalmazása nélkül. A kiegészítőt jelenleg csak 15,6 colos képátlójú LCD kijelzővel ellátott noteszgépekre lehet felszerelni, azok közül is csak néhány modellre.

Maga a 3DeeScreen egy különleges, lentikuláris lencsékből álló szűrőlapka, amit az adott 15,6 colos noteszgép kijelzője elé kell helyezni. A technológia működéséhez a mellékelt szoftvert is telepíteni kell, ezután viszont szemüveg nélkül élvezhetjük a 3D-s fotókat és videókat. A harmadik fél által készített lejátszó szoftvereknek köszönhetően 3D-s Blu-ray filmeket is megtekinthetünk 3D-s szemüveg alkalmazása nélkül. A videó lejátszás és a fényképnézegetés közben a szoftver követi a felhasználó szemmozgását, így mindig az adott látószögnek megfelelően módosítja a 3D-s képmegjelenítést annak érdekében, hogy a képminőség a lehető legjobb legyen, az áthallás és a szellemképesedés mértéke pedig minimális szintre csökkenjen.

A szabadalmaztatott renderelő technológiának köszönhetően a nézőnek nem kell mozdulatlanul ülnie a képernyő előtt, valamint arra sincs szükség, hogy pozíciónk váltogatásával találjuk meg a legjobb pontot, ahonnan a legjobb minőségben élvezhetjük a 3D-s tartalmakat.


A jelenleg elérhető szemüvegmentes 3D támogatást kínáló kijelzők esetében képminőség és felhasználói élmény tekintetében rendkívül fontos, hogy az adott kijelzőt milyen szögből nézzük – állítja a Spatial View. Általában ezeknél a megoldásoknál a felhasználónak szinte mozdulatlanul, egy adott pozícióban kell a kijelző előtt ülnie annak érdekében, hogy a képminőség jó legyen – ha elmozdul arról a pontról, akkor elmosódott képet tapasztalhat, és ismét nekiállhat megkeresni a legjobb „nézőpontot”. Pont ezt a kellemetlenséget szűnteti meg a szemmozgás-követő technológia, amelynek köszönhetően pozíciótól függetlenül egyformán jó 3D-s élményben részesül a néző – természetesen az adott kijelző látószög-tartományán belül. A másik nagy problémát, ami a 3D-s tartalmak elérhetősége, szintén orvosolja a vállalat, ugyanis a 3DeeCentral szolgáltatás keretén belül sok ingyenes és fizetős 3D-s tartalom vár a felhasználókra.

Az új kiegészítő piacra dobásával egy időben a vállalat egy szoftverfejlesztő-csomagot (SDK) is elérhetővé tett, amellyel a fejlesztők 3DeeScreen támogatással láthatják el alkalmazásaikat. Az új technológiát elsőként a Blu-ray lejátszó szoftverek fejlesztői támogatják, de a későbbiekben egyéb területeken is jó szolgálatot tehet majd a Spatial View megoldása, kezdve a mérnöki tervezőalkalmazásoktól egészen a gyógyszeriparig.

A 3DeeScreen 129,99 dollárba kerül és már kapható. A termék Windows 7 operációs rendszerrel ellátott 15,6 colos noteszgépekkel kompatibilis. A Spatial View közleménye szerint a Dell és a HP egyes 720p-s és 1080p-s kijelzővel rendelkező noteszeihez már gond nélkül használhatjuk az újítást. A támogatott készülékek listáját az alábbiakban tekinthetik meg az érdeklődők:

Dell

HP


A vállalat ígérete szerint hónapról-hónapra egyre több noteszgép kerülhet majd be a támogatott konfigurációk közé. A notebookoknál az egyik feltétel, hogy az adott gépnek egy 640 x 480 pixeles felbontású, 30 képkocka/másodperces képfrissítési rátát kínáló beépített webkamerával is rendelkeznie kell.

Az újítás összességében rendkívül jól hangzik, de azt, hogy tényleg ennyire ütőképes-e, majd a tesztek eldöntik. A technológiával kapcsolatban további információk itt találhatóak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. bodomehesz...
2012.02.08. 08:22
Notin nem látom értelmét a 3D-nek. Szerintem 3D min 140cm-es tévé
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. strunyo
2012.02.08. 08:55
Van abban valami amit mondasz, de h őszinte legyek ez már erősen értékelendő dolog, én innen szerintem már lazán megoldható a 140cm-es TVdre is a dolog csak idő kérdése
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. l-bandee
2012.02.08. 09:29
Ezt a technológiát jó lenne ötvözni kinecttel. A végeredményt mindenikek a saját fantáziájára bízom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. wintercoun...
2012.02.08. 09:33
@bodomeheszet: Közel hajolsz és máris meg van oldva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Supra
2012.02.08. 10:33
Az elképzelés jó is lehet, a gyenge pontja ugyanaz, mint manapság az összes 3D-nek: a támogatottság közel teljes hiánya... Ahoz viszont drágának érzem, hogy garantáltan csak az ő weboldalukról letölthető programban és tartalommal legyen használható.

Nem tudom miért van az, hogy mindenki úgy tesz, mintha a 3D egyszer csak el fog múlni - aki meg csinál vele valamit, azt hiszi, hogy kisajátíthatja... Valami ilyesmi volt a BD meg a HDDVD között - aztán azzal is mindenki csak veszített.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gebana
2012.02.08. 11:43
bodomeheszet: a 3D nem csak filmre való.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. beleutomaz...
2012.02.08. 12:59
A 3d amit most es mar egy ideje nyomatnak az reklam es hulyeseg. Ha tetszik a 3d allj fel a gep elole es tegyel egy setat. Olyan elmenyben lesz reszed. Valosagos ter es valosaghu 3D terhatasu stuio minosegu hang, Szuper fenyeffektek. Sot ha ha belegondolsz a sajat borodon erzed, szagok is vannak es igy tovabb. En nem akarom a brad pit fingjat szagolni a szuper illuzios moziban es a doom X szornyeinek buzet erezni se a gta6-ban a kurvak pofonjat erezni. a 2d a gepeken ugy jo ahogy van. Jobb lenne ha masra koltenek az a temerdek penzt amit erre aszarra koltottek es amit rajtunk akarnak megkeresni.
Roviden ha kell 3d menj el szankozni telen, nyaron meg menj el egy parkba erdobe setalni ahol egyedul vagy a abarataiddal lehetsz.
Ha jol csinalod olyan elmenyed lesz amit a gep elott soha nem fogsz meg tapasztalni es a kiadott penzt sem fogod banni.
Ez csak marketing...ha nem hiszed a google a te baratod is mint ahogy a gyarto ceg legjobb baratja is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. beleutomaz...
2012.02.08. 13:00
Latom jol tele van iras hibakkla az iromanyom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Supra
2012.02.08. 15:55
... valamint nem ártana mellé egy nyugtató. És némi gondolkodás.

Tehát te soha, sehol nem nézel filmet, nem olvasol könyvet, és ha beszélni akarsz mondjuk az afrikai ismerősöddel, leutazol afrikába. Viszont így nem is internetezel, mert az is csak vakítás - akkor viszont mit is keresel itt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. l-bandee
2012.02.08. 20:31
@beleutomazorom:

Így van!
Ha meg úgy tartja kedved, menj le az utcára egy m-16-ossal és mészárolj le mindenkit, mert az jobb, mint gépen, mert valóságosabb... gratula.

Arra akarok kilyukadni, hogy : JÁ-TÉK.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. beleutomaz...
2012.02.21. 14:57
kedves supra es bandee
nem sok embertol hallani hogy 3d-ben nyomja a skype oovoo vagy facebook-ot.
Szerintem a GTA5 ugynaolyna jo lesz 2d-ben mint 3D-ben. Ha nem hiszed nezd meg mas emberek velemenyet: az eroltetett 3d fejfajast okoz. Mellesleg megkerdezelk en COD jatszasa kozben tenyleg erezni szeretned ahogy a kegjobb baratod hatba lo es horogni ot percet ami a respawn lesz? Mielott ilyen hulyeseget irsz gondolkodj legyszi, mert az hogy eszed a reklambol a hulyeseget nem sokat segit rajtad. Az hogy egy jatekhoz nem tesznek hozza semmit de megy a nagy reklam hogy mostmar erezni fogd es elmeyulsz a nagy grafikaban ... az semmi. A jatekot szorakozasbol celjabol veszed hogy szorakozz.
Na most ez az ami a mai jatekok 99%-bol hianyzik de a nagy 3d elmeny az benne van.
Ha nem latsz kulonbseget akkor hozzad nem szoltam az iromanyommal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!