iPon Hírek

40 W-os LED vaku az STMicroelectronicstól

Dátum | 2012. 02. 06.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A mobiltelefonos fotózás kapcsán egy örök dilemma a gyártók számára a vaku megoldása: a mai készülékekbe beépíthető lenne a xenon vaku, de ekkor a fogyasztás új dimenzióba lép, továbbá egy rettentő hasznos funkció is kiesik, mégpedig a zseblámpa.

A megoldást az STMicroeletronics szállíthatja majd, ugyanis olyan LED alapú vakut fejlesztettek ki, ami elképesztő teljesítményre képes, de ugyan akkor ha zseblámpára van szükségünk, akkor sem okoz csalódást. Az STCF04 névre hallgató modul egy, a cég által szuperkondenzátorként bemutatott megoldás segítségével éri el a kívánt eredményt. Ez a nagy kapacitású és áramerősségű kondenzátor az akkumulátorról 2 wattot felvevő LED-et akár 20x erősebbé teheti egyetlen villanás idejére. De nem muszáj minden erejét bevetni, mivel vaku üzemmódban 8 fokozatban lehet állítani a fényerőt, zseblámpaként pedig 12 szintből választhatunk.


A xenon vakuval szemben felhozható még előnyére a mérete is, és a költségei is, ez mindössze 3 mm helyet foglal, így szinte bárhol lehet a hátlapon, valamint mindössze 2 dollárjába fáj a gyártónak, ami persze ilyen szinten többszöröse a hagyományos megoldásnak, de a xenonhoz mérten csak töredéke annak. A tömegtermelés az STMicroeletronics elmondása szerint még ebben a negyedévben beindul, vagyis végtermék képében akár már az ősszel megjelenhet, ha a készülékgyártók is látnak benne fantáziát.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. rastawicc
2012.02.06. 18:30
Ez már nekem is feltűnt.
------------
A hírhez: Ez tök jó, de mire?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Vendég-Ven...
2012.02.06. 20:25
A 40W meg nem olyan sok, mint amennyinek tűnik. Ez pillanatnyi teljesítmény, amit a vaku 1-5 millisecundumig ad le. 5ms esetén a leadott energia durván 40/200 joule. (Azért csak durván, mert ez idő alatt van felfutás és lefutás, integrálni kellene a görbét, az adná meg a ténylegesen leadott energiát.)

A szuperkondenzátor meg azért kell, mert a LED-vaku kis feszültséggel működik, ehhez meg igen nagy áram tartozik. A szokásos vakuk jóval nagyobb feszültségről mennek, ezért viszonylag kisebb áramerősséget kérnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Vendég-Ven...
2012.02.06. 21:19
Persze, a kondenzátort (hagyományos vakunál is van kondenzátor, csak nagyobb feszültségre) fel kell tölteni egy DC/DC konverteren keresztül. Az idő elsősorban azért kell, mert a konverter az adott nagy feszültségen nem tud akármekkora áramot adni, na meg a kamera vagy a vaku elemei/akkumulátorai sem tudnak akármekkora áramot szolgáltatni.

Mellesleg nem mindig hülyeség napfényben vakuzni, mert ilyenkor a derítő vakuzás az éles árnyékokat hivatott lágyítani. És erre éppen tűző napsütésben van szükség, szórt fényben nem. Természetesen a vaku hatótávolságán túl semmit nem ér, ahogy írod is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szilaard
2012.02.07. 10:55
Az 5-ik hozzászóláshoz annyit, hogy egy epés fotós mondás szerint az amatőrök este vakuznak, a profik pedig nappal.
Amikor nappal vakuzol, akkor valóban nagyon jól használható derítésre a vaku, hogy az árnyékos részek fényességét finoman megemelje (amikor a modell nem a napba néz, és a fotós nem háttal áll a napnak).
Ezeken a fotókon nem látod a vakut, mert a sok természetes fény miatt
szinte észrevehetetlen az árnyék, amit a vaku vet.
Ellenben a szobában, kevés fény mellett a vaku "megégeti" a témát, kiemeli ugyan a színeit, de mesterkélt lesz, hiányzik a környezet természetessége.
Igazából beltéren is csak derítésre szabad(na) használni vakut - igaz, ahhoz érzékeny CCD és nagy fényerejű optika kell, ami nem óccsó - hogyafeneegyemeg!
:-)
Azonban ha ez a ledes izé elterjed, akkor várhatóan a fotógépek beépített vakuját is helyettesíteni fogja - mondjuk 4-8 ilyen panel lehet, hogy még mindig olcsóbb, kisebb, mint egy hagyományos vaku - de azokkal megegyező fénymennyiséget produkálhat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. HUFEUR
2012.02.07. 14:54
" xenon vaku [...] továbbá egy rettentő hasznos funkció is kiesik, mégpedig a zseblámpa."

Előző telefonomba volt xenon is és LED-es vaku is, problem solved.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95
2012.02.07. 17:16
Vajon hány ilyen chip-ből lehetne építeni egy Tesla fegyvert?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!