iPon Hírek

40nm-es DRAM-technológia a Samsungtól

Dátum | 2009. 02. 05.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Saját állítása szerint a világ első 40nm-es DRAM-memória modulját alkotta meg a Samsung, bár egyelőre még csak 1GB-os kivitelben, DDR2-es formátumban. Ezt azonban állításuk szerint máris hitelesítette az Intel a GM45 Express lapkakészletéhez, amelyet még a tavalyi év vége felé tett elérhetővé laptopokhoz.

Az új DRAM-ok tehát az első képviselői az 50nm-es gyártási technológiát követő újabb és miniatűrebb lépcsőfoknak, amelyek "természetesen" - ahogy az ilyen fejlesztéseknél nagyon örvendetesen lenni is szokott - még kevesebbet fogyasztanak és így még kevesebb hőt is termelnek, miközben persze jobban működnek.

Kijelentette a Samsung továbbá azt is, hogy felgyorsítja a 40nm-re való átállást, és tervei szerint már egy éven belül megkezdi az új egységek sorozatgyártását. Még az idei év vége előtt szándékukban áll előkészíteni egy 2GB-os DDR3-as modult, de amit még ennél is fontosabbnak tartanak, az az, hogy ez az új gyártási eljárás kulcsfontosságú lesz a DDR3-ról a DDR4-re való átállásban is.

Sajnos azonban bármennyire is igyekeznek, 2012 előttre nem tudják ígérni a DDR4-es SDRAM-egységek piacra kerülését.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Svindler
2009.02.05. 17:59
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mihaszna
2009.02.05. 18:32
"Sajnos azonban bármennyire is igyekeznek, 2012 előttre nem tudják ígérni a DDR4-es SDRAM-egységek piacra kerülését."

Nem is baj, mivel az integrált memóriavezérlők hátránya, ohgy meg van kötve az ember keze a memóriák terén. Ami integrálva van a prociban, avval megy és kész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. shabbarule...
2009.02.06. 15:33
"Vagy nem is akarják, mert még a DDR3-nak is magas az ára, és még nem szedték meg magukat belőle...."

Ez nem így nem működik. Nem akarat kérdése, hanem a rendelkezésre álló technológia függvénye, minek van realítása. Az eddig alkalmazott 50-60nm-es gyártástechnológiák mellett nincs realítása 1.2V-os DDR4 1600-3200 közötti memória chipeket gyártani. Idén már megjelenik a 40-50nm közötti gyártástechnológia a memória gyártóknál, de még ez is max egy ddr4-1600-ra lenne elég, a nagyobb órajelű modellekhez ez kevés. A gyártástechnológa fejlődéséhez pedig idő kell, 2012 felé már realítása lesz a 20-30nm közötti gyártástechnológiának és azzal már a ddr4 specifikációi is megoldhatók lesznek. A 20nm vagy alatti techológiákkal pedig akár az alacsony feszültségű 1V-os DDR4 változat előtt is megnyílhat az út.

A dram gyártók hosszú idő óta komoly veszteségeket halmoznak, ez szintén nem segíti a fejlődést. 2007-ben a dram gyártók 21 milliárd dollárt költöttek beruházásra, tavaly már csak 14-et, idén pedig már csak 7-et fognak. Ez köszönhető annak hogy gyakorlatilag költségszint alatt kerülnek értékesítésre a memóriák és ez csak veszteségeket jelent a gyártóknak. Ilyen piaci környezetben pedig mindenhol a költségek minél nagyobb fokú csökkentésére fókuszálnak, így a fejlesztésekre költhető kereteket is alaposan megnyírbálják. Ennek pedig hosszú távon meglesz majd a böjtje, akár az is lehet hogy a ddr4 indulás csúszni fog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!