iPon Hírek

45 nm-es Phenom processzorok 3 GHz fölött?

Dátum | 2008. 04. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Annak ellenére, hogy a tavalyi nyár folyamán megrendezett Techonolgy Analyst Day névre hallgató rendezvényen az AMD már bemutatott egy 3 GHz-en járó Phenom processzort, az egységek között még sincs olyan, amely 2,5 GHz-es órajel fölött üzemel gyárilag. A tesztek alkalmával is nehézségekbe ütköztek a 2,5 GHz-es Phenomok 2,9 GHz fölé történő tuningolásával, ám a legfrissebb hírek szerint a 45 nm-es csíkszélességgel készülő processzorok esetében már egészen más lesz a helyzet, ha igazak a pletykák.


A pletyka szintű híresztelések szerint az AMD 45nm-es Deneb maggal rendelkező processzorai, amelyek tulajdonképpen a Shanghai magos szerverprocesszorok asztali változatai, már képesek lesznek a 3,2 GHz-es vagy annál is magasabb órajelek elérésére. Az AMD eddig semmilyen részletet nem árult el a 45 nm-es újdonságok várható órajeleivel kapcsolatban, mindössze annyit közölt az elmúlt hét folyamán, hogy a 45 nm-es újdonságok várhatóan az év negyedik negyedévétől kezdve lesznek elérhetőek nagyobb mennyiségben.

Az év negyedik negyedévében jelenik meg az Intel következő nagyágyúja is, amely Nehalem kódnévvel van ellátva. A jelenlegi információmorzsák alapján az új Nehalem egységek azonos órajelen jelentősen gyorsabbak lesznek majd, mint a napjainkban elérhető Core 2 Quad chipek. A Nehalem egységek képesek lesznek akár 3,2 GHz-es órajelen is üzemelni, így a Deneb és a Shanghai processzorok félelmetes ellenféllel kell, hogy szembenézzenek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. J.o.k.e.r
2008.04.22. 17:19
No igen... nyár közepe felé már készen lesznek az első 45 nm-es mintapéldányok, de mire a sorozatgyártás megindul, addigra meg jönnek az Intel Nehalemjei...
Valószínűleg azok is adnak majd néhány pofont az AMD processzorainak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!