iPon Hírek

45nm-es IBM Cell processzor érkezik

Dátum | 2008. 02. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az IBM az ISSCC alkalmával ismertette legújabb terveit, amelyek között szerepel a Cell processzor 45nm-es csíkszélességgel rendelkező változatának elkészítése is. A Cell egység 65 nm-es változata napjaink PlayStation 3-as konzoljaiban foglal helyet, ám ha minden a tervek szerint halad, akkor ezt a processzort hamarosan felválthatja a 45nm-es, alacsonyabb fogyasztással büszkélkedő változat.

A 65nm-es Cell processzor.
Az információk szerint a 45 nm-es Cell processzor fogyasztása akár 40%-kal is alacsonyabb lehet majd, ennek köszönhetően a Sony kisebb hűtőalkalmatossággal is elláthatja a készüléket, így még halkabbá téve azt. A gyártó állítása szerint az új processzor előállítási költségei alacsonyabbak, ami nem meglepő, ha figyelembe evsszük, hogy a CPU magja is 34%-kal kisebb, mint a korábbi változaté. Azt, hogy az IBM Blade szerverekben ezáltal lesz e magasabb órajelű Cell, még nem tudni.

Az Ars Technica véleménye szerint az előállítási költségek csökkentését a vásárlók majd csak a későbbiekben fogják megérezni, mivel a gyártó veszteséggel adja tovább a konzolokat, így egészen biztosan nem fogja elsietni az újdonság árának csökkentését.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2008.02.09. 19:02
Pontosítanék egy picit, a 60 és 80GB-os változatok, melyek visszafelé kompatibilisek teljesen 90nm-esek (a CPU és GPU is), míg az új 40GB-seknél bár a Sony nem igazolta de a Cell processzor már 65nm-es (elvileg). Ha az új 1xxGB-s változat a közeljövőben jelenik meg akkor biztos nem lesz 45nm-es szvsz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!