iPon Hírek

48 magos mobil processzor? Az Intel már dolgozik rajta

Dátum | 2012. 10. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A jövő a sokmagos SoC egységeké

Manapság a mobil eszközökben, azaz a táblákban és okostelefonokban többnyire kettő- vagy négymagos SoC egységek foglalnak helyet, amelyek mellett egy pár shadert tartalmazó integrált videó vezérlő is jelen van – persze sok egyéb komponens mellett. A jelek szerint a jövő mindenképpen a sokmagos mobil SoC egységekben rejlik és erre már az Intel kutatói is régen rájöttek. A kutatók jelenleg olyan sokmagos mobil processzorok fejlesztésén dolgoznak, amelyek hatalmas számítási teljesítményt kínálnak, ugyanakkor rendkívül hatékony energiafelhasználás mellett is üzemelnek ahhoz, hogy a különböző mobil eszközökben helyet kaphassanak. Persze ezek a SoC egységek nem a közeljövőben, hanem 5-10 év múlva debütálhatnak a kereskedelmi forgalomba szánt mobil eszközökben.

Egyre komolyabb számítási teljesítményre van szükség, egyre fontosabb a multitasking

A mobil eszközök esetében egyre több és több számítási teljesítményre van szükség – gondoljunk csak a kiterjesztett valóságot kínál szoftverek számításigényére, a valós idejű beszédfelismerő alkalamzásokra, valamint arra a tényre, hogy a mobil eszközök esetében is egyre fontosabb szerephez jut multitasking, azaz a több szoftver egyidejű futtatásának lehetősége is.

Egy egymagos processzor esetében a feladatokat csak egymás utáni sorrendben lehet végrehajtani, a sokmagos központi egységeknél azonban – hatékonyan üzemelő szoftver esetén – egyidejűleg több feladat hatékony futtatására is mód nyílik. A sokmagos SoC-ok segítségével például folyhat egy titkosított e-mail dekódolása a háttérben úgy, hogy közben erőforrás-igényes alkalmazást futtatunk. Persze a sokmagos SoC-ok videó lejátszásakor is jól jöhetnek. A szóban forgó 48 magos egység segítségével HD videó lejátszásakor például megvalósítható az, hogy az egyes magok egyidejűleg más és más videó képkockát dekódoljanak, így végeredményként sokkal jobb felhasználói élmény áll rendelkezésre és a rendszer is hatékonyabb energiafelhasználás mellett üzemelhet. A kutatók szerint azzal, ha egy processzormagot csúcsra járatunk, magas energiafogyasztást kapunk, ám akkor, ha több processzormag áll rendelkezésre a különböző feladatok párhuzamos végrehajtásához, a fogyasztás összességében alacsonyabb lesz.

Nagyobb számítási teljesítmény lapulhat majd a jövőben a zsebünkben, mint ma az asztalunkon

A sokmagos SoC egységek segítségével a mobil eszközök sokoldalúbbak lehetnek majd, hiszen üresjáratban – azaz a zsebünkben pihenve – leskálázzák a teljesítményt így rendkívül keveset fogyasztanak, de amikor szükség lesz rájuk, mondjuk számítás intenzív alkalmazás futtatásakor, akkor rendelkezésre fog állni az általuk kínált párhuzamos számítási teljesítmény.

Felhő alapú tesztrendszer segíti a szoftver hatékony fejlesztést
Persze a helyzet nem ennyire egyszerű. Ahhoz, hogy a rengeteg processzormagból hatékonyan profitálhassunk, olyan szoftverekre van szükség, amelyek képesek munkára fogni a processzormagokat. Manapság egy PC esetében rendkívül szokatlan dolog egy nyolcmagos processzornál, ha egy szoftver hat magnál többet használ. Ez - azaz a több processzormag használata - az általános alkalmazásoknál nem is jellemző, inkább a videó kódoló és tömörítő szoftverek képesek – kisebb-nagyobb hatékonysággal – kiaknázni a többmagos processzorokban rejlő lehetőségeket. Ezen a téren, azaz a több processzormag hatékony kihasználására képes szoftverek tekintetében még sok munkára van szükség.

Az új SoC egységek megjelenésével új lehetőségek nyílnak


Egyszer, ha az új, sokmagos SoC egységek elkészülnek és a bennük rejlő lehetőségek kiaknázására képes szoftverek is rendelkezésre állnak, olyan új lehetőségek nyílnak majd meg, amelyek manapság megfelelő számítási teljesítmény hiányában még nem valósíthatóak meg. Például a jövő okostelefonjai akár 2-3 hátlapi kamerával is rendelkezhetnek majd, amelyek folyamatosan be lehetnek kapcsolva. Az adott okostelefon a kamerák segítségével háromdimenziós térképet építhet arról, amit éppen „lát”, és képes lehet majd a különböző objektumok felismerésére is. A jövőben az okostelefonok a bennük rejlő lehetőségeknek köszönhetően akár személyi számítógépként is funkcionálhatnak majd.

Képzeljük el, ahogy nagyjából 10 év múlva belépünk az irodánkba, az okostelefonunk automatikusan, vezeték nélkül csatlakozik asztali monitorunkhoz, az apró mobil rendszert pedig érintéssel, billentyűzettel és hang alapon egyaránt tudjuk majd vezérelni. Az ehhez kellő technológiák már rendelkezésre állnak, csak fejleszteni és kombinálni kell őket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

57. Fzoltan
2012.10.31. 19:01
"Például a jövő okostelefonjai akár 2-3 hátlapi kamerával is rendelkezhetnek majd" - Miaffff?

"belépünk az irodánkba, az okostelefonunk automatikusan, vezeték nélkül csatlakozik asztali monitorunkhoz, az apró mobil rendszert pedig érintéssel, billentyűzettel és hang alapon egyaránt tudjuk majd vezérelni." - Ehhez miért is kell ennyi mag?

"A szóban forgó 48 magos egység segítségével HD videó lejátszásakor például megvalósítható az, hogy az egyes magok egyidejűleg más és más videó képkockát dekódoljanak, így végeredményként sokkal jobb felhasználói élmény áll rendelkezésre és a rendszer is hatékonyabb energiafelhasználás mellett üzemelhet." - Jó ki marketing szöveg:
- sokkal jobb felhasználói élmény áll rendelkezésre - Miért is?
- az egyes magok egyidejűleg más és más videó képkockát dekódoljanak...a rendszer is hatékonyabb energiafelhasználás mellett üzemelhet - ??? Ha előre fel van dolgozva mondjuk 100 képkocka, akkor minden egyes képkocka lejátszásakor ugyanúgy 1 újabb képkockát kell csak feldolgozni.

Az Intel tovább erőlteti a sokmagos x86-ot (bár konkrétan arról nem volt szó a cikkben, hogy x86-ban gondolkodnak). Dől a marketing és feltalálták a spanyolviaszt (a la GPU).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. Juliska
2012.10.31. 19:09
Feltalálták a GPU-t! Hurrá!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. atti_2012
2012.10.31. 19:27
És el is tudják majd adni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. tibaimp
2012.10.31. 19:51
Nem semmi jövőkép, mondjuk 10 év múlva meg is lehet hozzá a megfelelő, mondjuk 0,09nm-es vagy kisebb gyártástechnológia is.
A sokmagos technológia fekszik az Intelnek, ott van a Larrabee VGA szerű processzor is a szerverekbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. Juliska
2012.10.31. 19:55
tibaimp: Igen a Larrabee az sikersztori. Az Itanium-nál is nagyobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. atti_2012
2012.10.31. 20:11
Azért az itanium és larrabee nem volt akkor bukta, nem kellett a nagyvezérnek az aktuális negyedéves beszámoló alkalmával benyögni, hogy "kisebb" mennyiség a raktár sarkában maradt.
Na meg melyik cég is van a csőd szélén? Ki küldte el a dolgozók 15 %-át?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Terror atti_...
2012.10.31. 20:37
BKV?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Fzoltan
2012.10.31. 21:22
atti_2012: Attól, hogy az AMD a "csőd szélén" van (...), attól még az Intel nem fosik aranyat. Ez egy elveszett koncepció.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. jozsefm atti_...
2012.10.31. 21:23
Nem , mivel le se kellett gyártani. Csak kb. 10X-annyiba került, és azóta 10X-en fizetted meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. zord01
2012.10.31. 21:59
"2-3 hátlapi kamerával is rendelkezhetnek majd, amelyek folyamatosan be lehetnek kapcsolva" - Intel = Integrated Spy

0-24 videomegfigyelés. Isten hozott 1984-ben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. sanyix
2012.10.31. 22:15
ezzel az arm ellen próbálkozik kapálódzni az intel, mert a sokprocis arm szerverek terjednek. De sajnos nem értik meg hogy a baj az x86. Elavult nagyon régóta, mostmár a kompatibilitás egyre kisebb tényező, így egyre kevésbé van szükség rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. lorddiablo
2012.10.31. 23:10
"Ezen a téren, azaz a több processzormag hatékony kihasználására képes szoftverek tekintetében még sok munkára van szükség."

Rendelkezésre állnak már régóta ilyen problémára szoftverek. Ezek pedig a műszaki feladatok megoldására vannak specializálódva. Éves bérleti díjuk ~100 millió HUF. De megveszik a nagy cégek, mert ettől többet nyernek a segítségükkel optimalizált berendezések eladásán. Az ANSYS pl. 2000 (!) processzormagig olyan sebességgel képes számolni, ami az elméletileg szükséges processzoridőtől mindössze néhány %-kal tér csupán el. A processzormagok azért nincsenek kihajtva, mert egyszerűen nincs rájuk szükség. Ha belegondoltok, ma egy 5-8 éves gép is bőven megállja a helyét bármilyen irodában. Éppen ezért lassul a nagy fejlődési lendület. Nem veszünk olyan gyakran gépet, mert nincs annyival jobb, hogy megérje beruházni. Ellenben a 12-15 éves gépekkel, amelyek esetén kb. 2 évente olyan gépet lehetett venni, ami 2x gyorsabb volt mindenféle feladat futtatása esetén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Asagrim zord0...
2012.10.31. 23:13
Fzoltan, zord01

Perspektíva mint kifejezés mond nektek valamit?

Ha a készüléken több a kamera, és ugyanazt veszik csak más perspektívából, ez lehetővé teszi visszajátszásnál a térhatású leképezést, és itt már elég ha pár centire van egymástól a két objektív.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Fzoltan
2012.10.31. 23:40
Asagrim: Tudom én, hogy mire való, az egész tepsivel fényképezés nem tetszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. zorrd023
2012.11.01. 00:30
És akkor képzeljük el hogy a sok elektromos és digitális zajtól egyre nagyobb sugárzásnak tesszük ki a szervezetünket és nem kell a nyugdíj miatt aggódni mert arra rég meghalunk valamilyen rákban vagy egyéb jóságban amit ez okoz. Vagy képzeljük el ahogyan belépünk az irodába és már le is merül az aksija a telefonnak. Az asztali gépekben is akkor éppen úgy megcsinálhatják az energiatakarékosságot meg minél hatékonyabb teljesítmény /fogyasztást. Meg irodában attól nem fog többet vagy jól dolgozni valaki hogy odaér és már be van kapcsolva a gép. Mert most is szerintem ha beér valaki max 1-2 perc és ezzel sokat mondtam már kezdheti a melót. Sokkal több időt bliccelnek el munkakerüléssel. Ráadásul már most a többségnek túl erősek a hordozható dolgok akik csak neteznek rajta fosbuk stb azoknak már ez is sok. Ezen is megy az angry bords nekik ennyi is sok. Akik melóznak azok nem a tapicskolos dolgokon dolgoznak mert ahhoz ez nem kényelmes. Tény hogy hordozható készülékekben aminél a tartalom fogyasztás a fontos oda elég az érintő képernyő de máshova nem igazán. Csak azért írtam hogy nem kell annyira a marketing gépezet után menni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Asagrim zorrd...
2012.11.01. 01:33
"Mert most is szerintem ha beér valaki max 1-2 perc és ezzel sokat mondtam már kezdheti a melót."

Gőzöd nincs miről beszélsz! Az egy dolog hogy ennyi idő alatt neked bebootol a windows, de se tartománykezelő, se csoportházirend stb. nem töltődött ilyenkor még be! Nyilván informatikai infrastruktúrától is függ, de ismerek egy helyet ahol a Pentium D munkaállomások, amiken vígan elszaladgál a Windows 7, néha 17 azaz tizenhét perc alatt állnak készen arra, hogy nekiállhatsz dolgozni rajtuk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Fzoltan
2012.11.01. 02:37
Asagrim: ??? Gondolod, hogy ezek a cégek, akik még a D-s gépeket sem tudják lecserélni, majd átállnak tabletre? ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Asagrim Fzolt...
2012.11.01. 03:49
-tudják +találják érdemesnek

... majd ha az új hardver egyben teljesen új technológiát is takar (és nem csak ugyanazt a vasat csak erősebbe) nyilván frissíteni fognak, addig meg totálisan felesleges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. DogTheDog
2012.11.01. 06:00
A jelenlegi mobil piac es a regi Turbo rágók autos kartyai kozott kezd egy komoly parhuzam kialakulni.
Mindkettonel mutatnak egy kepet,alatta nehany parameterevel.
Az ott szereplo szamok adjak a jatek lenyeget.
Ranez az arc,latja,hogy a szam nagyobb az adott mezoben,es mar nyert is.
Ha esetleg szoros a meccs,akkor csak osszeadjuk az osszes szamot es a magasabb vegeredmeny a nyertes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. atti_2012
2012.11.01. 08:35
józsef m. : Örülök hogy tisztában vagy melyik fejlesztési projekt mennyibe kerül. Más cégeknél egyébként minden projekt sikerül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. atti2010 atti_...
2012.11.01. 08:47
Előbb a fostalicska Atomhoz kellene megtanuljanak írni egy meghajtót aztán álmodozni 48 magos prociról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Fzoltan
2012.11.01. 10:03
Asagrim: Ha nem tartják érdemesnek, akkor miért problémáznak/zol a 17 perces töltés miatt? Hát ott senkit nem érdekel, akkor téged miért is?

Teljesen új technológia? Mint pl. APU? Vagy nem? Akkor arra várhatsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Simba
2012.11.01. 10:08
Klíma kutatáshoz jó is lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. stranger
2012.11.01. 10:08
Na, akkor az is eljő, amikor a Barátok közt és a 64 mag már nem csak humor lesz. Kérdés minek és mikor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. tibaimp
2012.11.01. 10:34
atti2010: az a fostalicska atom piaci eladásokba szarrá verte az amd féle borzast vagy mit, eladtak belőle pár 10 millió darabot és nem nagyon panaszkodtak a népek. Igaz mostanra már kevés, de kb. 5 évig ment.
Egyébként a core i- sorozatú mobil procik is valamiért viszik a piac mondjuk 95%-át, nem is értem...
Az arm meg annyira veszélyezteti az Intel piaci helyzetét a szerver részlegen, hogy a 98%-os részesedése tartós évek óta. Szarik ő az arm-re, ez egy terv, egy irány ami felé elindulnak, ha be jön nekik 10 év múlva, akkor a piac többi szereplője szépen beáll a sorba.

Annak idején a pentium sorozat után az Intel úgy gondolta az órajel emelés lehet a kulcs a jövőben, tornázták is fentebb az órajeleket, volt egy tervezet úgy hívták Tejas, ez lett volna a pentium utáni architektúra, de mivel nem működött, maradt a sokmagosítás, kijöttek a core2 rendszerrel, egy olyan fejlesztéssel, amiről akkor még senki nem hallott és le is verte a konkurenciát az 1,86GHz-s c2d mint a huzat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Cris99
2012.11.01. 11:20
pár év múlva BF3-azunk telón
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Silenzio
2012.11.01. 11:34
"Nagyobb számítási teljesítmény lapulhat majd a jövőben a zsebünkben, mint ma az asztalunkon"

Azt hallottam, a mai okostelefonok gyorsabbak, mint 1981-ben a 80086-os processzor volt. Sőt, egyesek valami Dühös madár-játékot nyomnak rajta, pedig egyik cimbi szerint az a 386-osomon is szaggatna. Hogy mik vannak...?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Fzoltan
2012.11.01. 11:35
"maradt a sokmagosítás, kijöttek a core2 rendszerrel, egy olyan fejlesztéssel, amiről akkor még senki nem hallott"

Úgy látszik, hogy egyesek feledékenyek és elfelejtették az XP és az A64 (X2) sorozatot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Silenzio
2012.11.01. 11:43
tibaimp: van egy olyan sanda gyanúm, hogy egy seggfej vagy. Kérlek, erősíts meg, hogy nem, november elsején igazán nem akarok személyeskedni.

Egyébiránt az Atom egyike a szegmens sok szereplőjének, és nem feltétlenül teljesít jobban, mint az Armos haverjai. Honnan szeded te a számokat? A Brazos azért gyengélkedik, mert szegény AMD-t még az ág is húzza, az Intel meg lószart sem fejleszt, csak ül a babérjain. Ld. Ivy, a legújabb Tick, konkrétan összesen 4 újdonságot tud felmutatni, ezek közül a CPU teljesítményt kb. egyik se érinti. Az AMD moduláris felépítése sokkal-sokkal előbbre mutat, mégis mindenki szarik rá, mert amíg az Intel diktál, senki sem fog értelmesebb algoritmusokat írni, és hát a pénz az új. Mit bizonyít az Intelről, hogy a Desktop szegmens uralkodója? Semmit sem, ahogy Győzike sem lesz az ország legjobb előadóművésze, csak mert 9-től 99-ig ismerik a nevét.

Az órajelre gyúrás valóban téma volt a 2000-es évekig, ebben igazad van. Viszont egyrészt a 64 bites architektúra utasításait az AMD védette le, az Intel licenszelte tőlük, ráadásul az AMD előbb jött ki az Athlon X2-kel. Harmadrészt a Pentium III alapú Core 2-esekről éveken át lehetett hallani, csak a név nem volt biztos.

Két pislogás közt kérdezem meg hát: miről beszélsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. szix96
2012.11.01. 12:25
Silenzio
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. perempe
2012.11.01. 13:26
2007 decemberében vettem innen e2160-as rendszeremet (P31 lap, 2gb) HD2600XT-vel. nekem elég filmet nézni és netezni, bár lehet, hogy kipróbálom majd az NBA 2k13-at, szerintem nem lesz gond vele.

különben az előtte meglévő P4 2.8C se volt olyan rossz az abit is7-e lappal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. bszoke88
2012.11.01. 16:33
"Egy egymagos processzor esetében a feladatokat csak egymás utáni sorrendben lehet végrehajtani"
azért ilyet egy ilyen oldalon nem kéne írni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. csekito
2012.11.01. 22:19
48 mag? Az már dinnye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. axe
2012.11.01. 23:29
Cris99 - 2012-11-01 11:20:10

Kb. úgy jövőre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. szviri
2012.11.02. 05:02
Az irány jó, nincs is más irány proci fronton. Az ARM hamarabb fog kis energia fogyasztású sok magos piac képes SOC licenszt piacra dobni, ha már ontják a 4 magosokat. A baj, ha addigra még mindig nem lesz jobb, mint a flash alapú nem tartós háttértár. Mert a beágyazott operatív memória és flash alapú háttértár házasságából - pl: MRAM - lehetne igazán ütős dolgokat kihozni hosszú távon.

Igen a cikkre visszatérve elképzelhető, hogy belépünk az irodába, indukciós töltőre helyezzük az okos telefonunkat (van), a monitoron aktív lesz az Ubuntu for Android (van) vagy Windows 8 (van) és dolgozunk egy 4 magos kütyün (van) a céges felhőbe (van). Ezek itt vannak mind a közeljövőben, ezért az irány jó, erre kell menni, ráadásul kiszolgáló fronton is ez a jó irány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. atti2010
2012.11.02. 11:36
Ki küld el alkalmazottakat? Ki van veszteségben?

Kik vesznek idióta CPU-kat méregdrágán az Inteltől amit aztán soha az életben nem használnak ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Fzoltan
2012.11.02. 13:18
bodomeheszet: Alábecsülöd a "marketing pénz" (azaz kenőpénz) képességét. Mindig így születtek a nagy monopóliumok, lásd Microsoft.
AMD-t meg azért nem vesz az átlagfelhasználó, mert "nem Intel és akkor már biztos rossz". Hála a "marketing pénznek".

A veszteség meg alkalmazottak elküldése csak egy dolog. Az, hogy egy cég veszteséges, még semmit nem jelent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. tibaimp
2012.11.02. 15:18
Silenzio - 2012-11-01 11:43:10 kedves uram, "megtisztel" a jellemzésével, én Önt nem bántottam, egy cégről írtam csak le a vélemnyem nem személyeskedtem senkivel, ismét, mint már ezen a fórumon oly sokszor!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. atti2010
2012.11.02. 15:24
Ha kipróbálnál egy Trinityt megváltozna a véleményed, nem csak Intel által pénzelt bencmarkokat kel futtatni mert saját magadat csapod be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. tibaimp
2012.11.02. 17:08
atti2010: elhiszem, majd akkor, ha Te is veszel egy sandy-t vagy ivy-t, amúgy bent a cégnél egy 4 magos phenom van, valami 840-es, négymagos létére egy lassú szar, az itthoni volt c2d-m sokkal gyorsabb, maga a gép, az egész, nem tudom elmagyarázni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. 5hR3kY
2012.11.02. 17:23
bodomeheszet: Ha 1 millióból hozol nekem 200 gépet akkor már azonnal fizetem neked az összeget! Még ha 10 ezerért is adom el őket, akkor is megduplázódik a pénzem.
Az alsó kategóriás processzorok teljesítményében hogy naprakész legyél, javaslom tanulmányozd át ezt a cikket: [LINK]
A jelenlegi Iponos árakat nézve az AMD Sempron 145: 8645- HUF- az Intel G440: 9944- HUF. Az Intel majd 10 ropis áráért már inkább vesz az ember egy AMD Athlon II X2 250-et ami 10363- HUF és az már tényleg rommá veri! Úgyhogy a minden árkategóriában jobb elméleted már a legalsó szegmensben megdőlt!
Nem tudom hogy te milyen notebookot néztél, de az AMD E-350, és a C-60 is simán viszi a FullHD-t! Az hogy te nem tudsz egy DXVA gyorsítást bekapcsolni videolejátszásnál az már a te problémád!
Amúgy már egyszer javasoltam hogy menj vissza mézet pergetni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Terror tibai...
2012.11.02. 17:52
Magyarul tiba konfirmálta, hogy egy épületes troll. Hagyjuk mér a hülyeségedet, hogy így lassú meg úgy. A Core 2 Duo E8400 és Athlon X2 5200 között sem tudom megmondani a különbséget használat alapján (mindkettő van itthon), csak ha nyomok egy tesztet WinRarban, közben meg jössz a hülyeségeddel, hogy a phenom érezhetően lassabb. Menjen má mama he...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. atti2010 tibai...
2012.11.02. 18:53
Nekem volt Sandym, tehát nem legendákra alapozom, egy Llanot nem de egy Trinityt nyugodt szívvel merek ajánlani bárkinek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. csabi02
2012.11.02. 19:37
Olyan durva dolgokat állítanak néhányan,hogy az már botrányos!
Na ha valaki még nem próbálta akkor most elmesélem ,hogy egy AMD E-350 mire képes!
Sebessége + egyezik az 1,46 GHz-es core2duo -val!
1080p-ben bármilyen formátumban mindent visz,kikötöttem a 106-os LCD -re is...
A játékokat 1366x768-as felbontásban high beállítás mellett viszi a 2006-os vagy régebbieket,néhány "újabb" és keményebbnél médium meg 1024x768 as beállítás kell.
!!!!és mindezt egy HD6310-es (80shader)társaságában,amiről tudjuk csak belépő szint,300 EURO-s noti!!!!
Nem az enyém,hanem tesómé és 2hónapig használtam mindennap!
Előfordulhat,hogy másnak nem ilyen jó,de nem az E-350 hibája...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. pdx06
2012.11.02. 22:09
Már leállhatnának erről a mobilbetegségről a fejlesztők. Már az is bőven elég ami most van. Játékra hülyeség mert azért szerintem mindenki jobban beleéli magát a játékba egy nagyképernyő vagy egy asztali pc előtt. Az irányításról nem is beszélve. A mobil játékok arra jók hogy az ember buszon vagy valahol elnyomkorássza nem hinném hogy sokkal többre lenne igény. Az asztali konfigurációk meg fognak maradni esetleg a ház mérete csökkenhet számottevően. Mert rengeteg dolog van amit csak asztali géppel kényelmes. Senki nem fog pl egy irodában miniatürizált cuccokkal piszmorogni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. pdx06
2012.11.02. 22:19
Éveken belül lecseng ez a mobilmánia. Most nagy szám mert az elmúlt 3 évben újdonság volt hogy egy közepes asztali pc teljesítményét belezsúfolták egy telefonba vagy tabletbe de ezek csak arra jók hogy a hétköznapi kisparaszt a kis dolgait út közben is meg tudja vele csinálni. Egyszerűen nem tudom elképzelni hogy majd valaki mobilon neki fog egyszerre tömöríteni, videót konvertálni de még játszani is esetleg weblapot fejleszteni. Vannak dolgok amik nem erre a platformra születtek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. csabi02
2012.11.02. 22:25
pdx06 - 26 éves koromig én is így gondoltam ahogyan te!
Aztán az elmúlt 1 évben,megváltozott az életem és utazok 1 folytában,ha pl haza megyek Mo-ra, vagy hotelban,vagy haveroknál lakok/alszom...
és bizony,hogy szükség van az ilyen notira!
Nagyon sokan vannak még így,ahogy én és szeretnek játszani,de nem cipelhetem magammal az atx-es házat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. pdx06
2012.11.02. 22:39
csabi02, kitértem arra az előző hozzászólásomban hogy arra jók hogy a mindennapi kis dolgokat azért meg lehessen velük oldani. De én azt kizártnak tartom hogy nagyobb volumenű munkába valaki egy ilyennel kezdjen bele. Valaki írta hogy de királyság lesz majd a Battlefield 3 is futni fog rajta. Hát gondolkodjunk már.. nem elég hogy irányíthatatlan de még kis csipszarokat látnánk a kijelzőn a méret miatt miközben manapság mindenki azon van hogy minél nagyobb tévéhez vagy monitorhoz jusson. Nincs bajom ezzel de egyes cikkírók már temetik az asztali számítógépeket. Az is gyanús hogyha ekkora teljesítményekkel dobálóznak a mobil piacon akkor hogy az ördögbe zabálnak még mindig az asztali cuccok 1000-1500 wattokat. Mert ha ekkora teljesítményhez elég egy mezei aksi feltöltés akkor már egy sima PC-nek is elég lehetne egy 20 wattos táp. Valami nem kerek nekem az egészben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. csabi02
2012.11.03. 09:22
pdx06-Igen ezt én sem értem,hogy miért ebben az irányban haladnak,ha belegondolunk abba,hogy már most megoldható egy jó noti-ban,ami 2-3cm vastag az "alacson" fogyasztás és kemény teljesítmény...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. atti2010 csabi...
2012.11.03. 09:44
Azért mert ebben az irányban van hatalmas fölényük így világos hogy ezt próbálják erőltetni ha jó ha nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. szugyiczki...
2012.11.04. 10:14
Igen. Alapvetően nekem is az jött le ebből a hírből, hogy az Intel továbbra sem képes versenyképes GPU-t, és meghajtót prezentálni. Így most megpróbálják melegen tartani a piacot ilyen kacsákkal, hátha kifullad az AMD lendülete. Az, hogy mi fogyasztók ezzel megint rosszul járunk, az szerintem Mr Otellinit a legkevésbé sem érdekli.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bodomehesz...
2012.11.05. 12:09
5hR3kY - 2012-11-02 17:23:48 - nice, inkább maradtál volna csöndbe. Ezzel ártultad el, hogy halvány lila fingos sincs mi a számtekben a hivatalos nyelv. Bár aki hót hülye a témához csak okoskodni tud azon ne csodálkozzunk.

Kisfiam, elárulom, hogy hivatalosan a 200/200 user/licence.
Ha nem tudtad már tudod. Inkább csöndbe maradtál volna, mert úgy nem buksz le, hogy mindegy nem mondom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti2010 bodom...
2012.11.05. 12:13
Sajnos neked nem csak a számtechben használatos hivatalos nyelvhez nincs fingod de az egész számtechez, most kigugliztál egy külföldi szót és felvágsz vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. 5hR3kY
2012.11.05. 13:25
bodomeheszet: Nem tudom már mit írtál pontosan mert akkor is trollkodtál, és már törölték, de ez a számítástechnikában lévő hivatalos nyelv, megér a double facepalm-ot simán. [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Xeper pdx06
2012.11.05. 13:30
Nem fogyasztanak 1000-1500 wattokat, csak ha teletömöd a gépet VGA-val, aminek darabja ehet 300W-t. De akkor már van egy olyan hatalmas számítási kapacitásod, amit játékkal sem tudsz kihajtani, leginkább csak egy szűk szegmensnek lehet rá szüksége (most nem a benchmark huszárokra gondolok, hanem akik tényleg használni is tudják). Egy egészen combos konfig is csak kb 300W-ot eszik, amiben már több GPU is szerepel (diszkrét VGA+IGP). Ha csak az IGP-t használod, akkor ez megáll 150W alatt. Sokkal kisebb frekvencián ma még kísérleti technológia (jóval kisebb csíkszélesség, nagyobb hatékonyság) miért ne fogyaszthatna annyit, hogy mobil eszközbe kerülhessen?
A kijelző mérete pedig nem probléma, sokan ma is csak azért vesznek pl notebookot, hogy hordozni tudják a munkájukat két munkaállomás között, ahol dokkolóval 24" kijelzőre váltanak. Mobil, néhány szükséges lépés a kisebb kijelzőn is megoldható, és szükséges egy desktop közeli teljesítmény ("túlárazott" Intel i5/i7-esek...) Ezek elsősorban nem otthoni felhasználásra készülnek egyelőre, nem a BF3 futtatása a fő szempont. (arról nem is beszélve, hogy kicsit más mikor egy CPU-ban van több mag, mintha a GPU-ban több feldolgozó egység... )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pdx06
2012.11.05. 16:53
Xeper, nekem csak az tűnt fel hogy néhány éve egy 350W-os táp meg egy Geforce 4 kellett ahhoz hogy játszhassak a GTA3-mal. A gépet pedig annyira pörgette hogy szinte a levegőben volt. De még a mostanit is megpörgeti ami azért korszerűnek mondható. Most meg azt látom a Youtube-on hogy Jóskapista a kis telefonját csatlakoztatja a tévéhez és simám játszik vele mindenféle ventillátorpörgés, melegedés nélkül. Ezért nem értem hogy miért nem lehet kombinálni a mobil hardvereket az asztali PC-vel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. uniconsult...
2012.11.10. 07:13
Nincs mit csodálkozni a cikken. A kulcsmondat itt van: "...5-10 év múlva debütálhatnak a kereskedelmi forgalomba szánt mobil eszközökben."
Ugyan 10 évvel ezelőtt ki vette volna fixre, hogy akár 8 magos CPU-k zümmögnek majd az asztali gépekben, úgy hogy a megvételéhez nem kell eladni a nagyi alól a lakást.
Inkább a kép alatti szöveg keltette fel a figyelmem: Felhő alapú tesztrendszer segíti a szoftver hatékony fejlesztést. Amellett hogy ez a mondat a magyarban hibás, itt nem hardver fejlesztésről van szó kérem...?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!