iPon Hírek

48 óra - ennyi időt kapunk offline videózásra a YouTube-nál

Dátum | 2013. 09. 26.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A YouTube az utolsó negyedév közepén egy nagyon régóta hiányolt funkcióval fogja feltuningolni a hivatalos mobilos alkalmazásokat. Illetve a hiányolt nem is igazán a jó szó az offline videózási lehetőségre, hiszen ezt maga a videómegosztó szabályzata tiltotta eddig, így reménykedni sem lehetett ilyen lehetőségben. Vannak is, akiknek ez nem tetszik.

A YouTube blogján néhány napja tűnt fel a hír, hogy azon dolgoznak a fejlesztők jelenleg, hogy internet kapcsolat nélkül is megnézhetőek legyenek a különböző tartalmak. Ám arról pontosan akkor még nem volt szó, hogy milyen formában is képzelik ezt el. Mostanra viszont tisztulni látszik a kép, és már azt is tudjuk, hogy milyen intervallumot fog pontosan takarni az előzetesen beharangozott "rövid idő". A legfrissebb információk szerint bizony nem is annyira lesz rövid az az időszak, amit korlátozásul vetnének ki minden anyagra, amit offline szeretnénk élvezni. Kereken két napig lenne tárolható a YouTube alkalmazással ellátott okostelefonokon és táblagépeken az általunk kiszemelt videó, avagy videók, mert úgy fest, hogy ezeknek a számát nem korlátozzák. A 48 órás időlimit meglehetősen sok, minden bizonnyal kevesen számítottak arra, hogy ennyi időre is be lehet majd tárazni a megnézni kívánt dolgokat. Ezt így látják a tartalomszolgáltatók is, és éppenséggel nem örülnek a lehetőségnek. A Vevo, ami a legnagyobb YouTube partner hírében áll, azonnal ki is jelentette, hogy le fogják tiltani ezt a képességét az applikációknak. "Nem fogjuk hagyni, hogy megtekinthetőek lehessenek a zenei videók vagy egyéb dolgok offline módban." - jelentette ki a Vevo szóvivőnője a Varietynek adott interjújában. Arra nem tért ki pontosabban, hogy mivel indokolják ezt, de a háttérben nyilvánvalóan licencelési megállapodások állhatnak. A Vevo több mint 3 milliárdos nézettséget generál havi szinten, és rajtuk keresztül üzemel nagyjából 15 ezer YouTube csatorna, például a legtöbb népszerű zenészé is, így érthető, hogy az offline videózásra való felkészülés óriási terhet jelentene nekik. A YouTube egyébként vélhetően nem fogja minden elképzelésénél kötni az ebet a karóhoz kezdetben, így a fentiek még változhatnak a novemberi éles bevetés előtt. Minden bizonnyal szeretnék megtalálni a mindenkinek megfelelő kompromisszumot. Ráadásul néhány részlet még amúgy sem teljesen tisztázott: nem ismert mondjuk az, hogy az offline "fogyasztásra" betárazott kisfilmeket ellátják-e majd valamilyen számlálóval. Ezzel ugye nyomon követhetnék azokat a statisztikai adatokat, amelyeket a videómegosztó normál esetben, online feljegyez (pl.: meddig nézik és hányszor indítják el a felvételeket). Amennyiben ez megoldott lesz, valószínűleg kevesen fogják szabotálni a friss funkciót. Az internetkapcsolat nélküli videózással a YouTube rendesen megkeverte az állóvizet. Mivel lehetőség van tiltani ezt az opciót, vélhetően ezzel a Vevo mellett, mások is élni fognak. Remélhetőleg azonban a novemberi rajtot követően azért idővel egyre több olyan tartalom lesz, amit offline is élvezhetünk. Arról nem esett szó, hogy az új képesség alapértelmezetten tiltva, avagy engedélyezve lesz-e majd a csatornákon, és minden videónál külön szabályozhatjuk-e ezt.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Taranisz
2013.09.26. 10:23
A VEVO (egyetemben az összes licenc-en élő cég/vállalat) úgy ahogy van bekaphatja... nekem ennyi a kommentem az egészhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. AxoPy
2013.09.26. 10:31
2. rész utolsó sorában van 1 kis hiba: ", így érhető, hogy az offline "

egyébként nem én tényleg nem értem hova ez a nagy felhajtás, ott van az appstore-ban a protuber nevű app, nem is tudom már mióta használom, bármelyik videót bármikor lementem cache-be(persze az általam választott minőségben és a VEVO tartalmak sem kivételek), és addig marad rajta, amíg akarom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim AxoPy
2013.09.26. 10:44
Az lehet hogy appstore kínál ilyen lehetőséget, Operához is van ilyen bővítmény amivel le lehet menteni a videókat, de ez ütközik a youtube Végfelhasználói Licencszerződésével.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. LengyelFer...
2013.09.26. 11:32
Benne lehetett volna a cikkben, ha már ennyiszer szerepel, hogy mi az a Vevo.[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. csabi02
2013.09.26. 12:06
Taranisz: +1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. __tom_
2013.09.26. 12:45
gondolom arról van itt inkább szó, hogy a tartalomszolgáltatók ugyebár a megtekintések alapján kapnak reklámbevételt a youtube-os reklámmegjelenésekből.
offline lementett videónál ez nyilván bukta
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. balikabo
2013.09.26. 12:52
Így van, hisz te ha találsz egy jó videót, lemented akkor ha megmutatod másnak a gépről megtudod, viszont eddig mindíg ujra meg kellett keresni NETEN és megnézni ami +1 nézőt jelent, ez most kiesik ami meg - pénzt jelent nekik... Minden a pénz körül forog
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. bunny
2013.09.26. 13:11
Mivel a filmek letöltéséhez online kell lenned, az app meg tudja számolni, így szerintem semmi akadálya nincs, hogy amikor online kerül az alkalmazás egyszerűen feltolja a yt-ra, hogy xyz videó ennyiszer meg lett nézve offlány, kézcsók, aláírás, pecsét két feles kevert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DemonDani
2013.09.26. 14:35
AxoPy
köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. heckles04
2013.09.26. 16:00
bunny +1
felesleges a rinya...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. punchman
2013.09.26. 17:57
Ha offline nézed a videót, nem látod a reklámokat. Ha nem látod a reklámot, nem fizet a hirdető. Ez itt a probléma. Amíg nem oldják meg az offline reklámozást az offline filmezés mellé, addig marad a rinya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. enisherpa
2013.09.26. 19:50
Asztali gépekre már van youtube videó letöltő. Androidra még nincs?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. aragon89
2013.09.26. 21:21
szerintem így kellene, hogy működjön a dolog:
amit már egyszer megnéztél videót a youtube alkalmazáson keresztül, azt elmenti az alkalmazás pl cachebe (vagy akárhova máshova) reklámmal együtt tokkal vonóval minden, és külön számolja hányszor nézted meg offlány majd amikor onlány vagy hozzáadja... és így mindenki boldog!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. punchman
2013.09.26. 21:38
Világos, de jelenleg az androidos reklámos appok sem dobálják a hirdetéseket, ha nincs net. Valahogy ezt kéne megoldani a Googlenek, de rendszer szinten. Nem is értem miért nem fekszenek rá jobban? Ez nekik is milliárdos bevételi tétel. Eltúlozzák az always online erőltetését. Nincs mindenki mindig online. Az összes google szolgáltatásnak már rég kéne offline is működnie. Pláne, hogy ennyire mobilban gondolkodnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!