iPon Hírek

5 új H81-es alaplap a Gigabyte műhelyéből

Dátum | 2013. 08. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Gigabyte nemrégiben már piacra dobott három olyan új alaplapot, amelyek mindannyian az Intel költséghatékony deszkákat megcélzó, H81 Express típusú lapkakészletét alkalmazzák. Az újdonságok érkezéséről már korábban beszámoltunk, most azonban újabb 5 alaplappal bővült a gyártó kínálata, amelyekről az alábbiakban ejtünk pár szót.
H81-D3 és H81M-S1
H81M-HD3
H81M-HD3
H81M-S2PH és H81M-S2PV
Érdekes - ám sokak számára valószínűleg már régóta ismert - adalék, hogy a H81 Express lapkakészlet sajátosságai miatt a PCI Express x16-os bővítőhely 3.0-s helyett csak 2.0-s szabvány mellett működik, hiába van az adott Haswell processzorban PCI Express 3.0-s hub. Ugyanilyen korlátozás, hogy a PCH beépített SATA vezérlője nem csak és kizárólag SATA 6 Gbps-os, hanem SATA 3 Gbps-os portokat is kínál. Kettőt kapunk mindkettőből. Az 5 újdonság legfontosabb paramétereit az alábbi táblázat összegzi.

Az új Gigabyte alaplapok legfontosabb tulajdonságai. A táblázat nagyítható!
A költséghatékony H81-es alaplapok a PCH jóvoltából csak két USB 3.0-s porttal gazdálkodhatnak, ám a portok számát külső vezérlővel természetesen ezúttal is lehet növelni - erre a fenti táblázatban látunk is példát. A termékek memóriafoglalatból csak kettőt kínálnak, ám a belépőszintű rendszerek esetében ennyi is elég. Egyéb felszereltség tekintetében természetesen vannak további különbségek az egyes modellek között, ahogy az a fentiekből is kiderül. A H81 Express lapkakészlettel szerelt modelleknél egy-két régi port is feltűnik: a felhasználók az esetek többségében kapnak LPT és COM portokat. Előbbiek a régebbi nyomtatókhoz, míg utóbbiak diagnosztikai, automatizáló és egyéb rendszerekhez jöhetnek jól. A kínálatban PCI slotok is képviseltetik magukat, igaz, nem mindegyik modellen.
H81-D3 és H81M-S1
H81M-HD3
H81M-HD3
H81M-S2PH és H81M-S2PV
A Gigabyte új alaplapjai Ultra Durable 4 Plus technológia szerint készülnek, emellett néhány extra védelmet is kínálnak. A gyártó mérnökei a LAN portot és az USB portokat megvédték az ESD, azaz az elektrosztatikus kisülés okozta veszélyektől, ami igen jó hír, hiszen ezeken a portokon keresztül az ESD fokozott veszélyt jelent. A portok védelme a viharos időben is jó szolgálatot tehet, amikor a villámok sok kellemetlenséget okozhatnak. Az új alaplapok között 4K támogatással ellátott modellt is találunk, méghozzá a H81M-HD3 személyében. A deszkák többsége a Gigabyte DualBIOS technológiájával érkezik, kivéve a H81M-S1-es modellt. Ez az eljárás azért jó, mert az elsődleges BIOS sérülése esetén - például balul sikerült BIOS frissítés alkalmával - a másodlagos BIOS segítségével továbbra is elindítható marad a rendszer.
H81-D3 és H81M-S1
H81M-HD3
H81M-HD3
H81M-S2PH és H81M-S2PV
Az UEFI alapú, grafikus felhasználói kezelőfelülettel ellátott BIOS úgynevezett Dashboard módot is kínál a felhasználók számára, amelynek köszönhetően könnyedén és gyorsan hozzá lehet férni a rendszer legfontosabb beállításaihoz, illetve adataihoz. A Gigabyte egy App Centert is készített, ami könnyen hozzáférhetővé teszi az adott PC-re telepített összes Gigabyte segédprogramot. A Gigabyte App Center emellett hatékonyan testre is szabható: a szoftver esetében háromféle felhasználói-kezelőfelület dizájn közül lehet választani. A Gigabyte új alaplapjai hamarosan elérhetővé válnak kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy az egyes modellek pontosan mennyibe kerülnek majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Leeroy
2013.08.28. 12:12
Csak ezt a PCIE 2.0-t tudnám feledni, dehát ez már nem a Gigabyte sara.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!