iPon Hírek

57 AMD RYZEN kompatibilis memóriacsomag a Patriot-tól

Dátum | 2017. 07. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD RYZEN processzorai az R7-es modellek rajtjakor elég vonzó képet festettek teljesítmény terén, de néhány kellemetlenséggel akkoriban még együtt kellett élni. A BIOS kezdetleges volt, a szoftverek optimalizálatlanok voltak, játékok terén szintén az elvárható szint alatt helyezkedett el a teljesítmény és a hab a tortán az volt, hogy a tesztrendszer még az AMD által küldött memóriamodulokkal sem akart tökéletesen működni – még a DDR4-2667 MHz-es értéket sem tudtuk beállítani, pedig azt hivatalosan is támogatta a rendszer. Az elmúlt hónapok alatt nagyon komolyan összeszedték magukat az alaplapgyártók, valamint az AMD is segített a memóriatámogatás optimalizálásában, így a RYZEN processzorok egyre ütőképesebbek – de azért még vannak teendők. A rajtnál tapasztalt állapotokhoz képest óriási fejlődés ment végbe, igaz, a jelenlegi helyzetnek már a rajt pillanatában is fenn kellett volna állnia, de a túlzott kapkodás ezt lehetetlenné tette.
A memóriamodulok kiválasztására persze még manapság is érdemes odafigyelni, vagyis csak olyan memóriacsomagot szabad választani a RYZEN platformhoz, ami rendelkezik AM4-es minősítéssel, vagyis tesztelték Socket AM4-es alaplapokban. Szerencsére egyre több memóriagyártó figyel oda erre, így egyre könnyebb megfelelő memóriamodulokat választani. Ettől függetlenül vásárlás előtt minden esetben érdemes felkeresni az adott alaplapgyártó hivatalos weboldalát, ahol a különböző alaplapokhoz passzoló memóriamodulokról bőséges információ található – csak a memória-kompatibilitási listát kell fellapozni. Sok egyéb vállalat mellett a Patriot is szeretne segíteni a vásárlás előtt állóknak, így a cég egy terjedelmes listát közölt, mely Viper 4-es és Viper Elite sorozatú memóriamoduljait tartalmazza, illetve hogy a memóriacsomagjai mely Socket AM4-es lapokkal kompatibilisek. A lista egyértelmű, így nem is szaporítanánk tovább a karaktereket.
A fenti memóriamodulokat többféle ASUS, MSI, Gigabyte és ASRock alaplappal tesztelték, ezekről az alább táblázat ad bővebb felvilágosítást. A választék elég széles, de azért ennél messze több alaplap található a piacon, ahogy arra korábbi összesítésünkkel már rávilágítottunk. És azóta csak nőtt a kínálat.
Az említett memóriamodulok a fenti alaplapokkal egészen biztosan kompatibilisek, de hogy egyéb alaplapokkal is együttműködnek-e, arról érdemes az alaplapgyártók weboldalain tájékozódni. Az összes Viper 4-es és Viper Elite memóriacsomag kapható már kereskedelmi forgalomban, néhány természetesen a mi kínálatunkban is jelen van. A Viper 4-es modellek itt, a Viper Elite modellek pedig itt találhatóak..
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. katt777
2017.07.17. 12:45
Nem igazán értem a fogalmazásban a múlt időt, főleg, hogy ez esetben nem lenne szükség „am4 certified” ramokra, ráadásul játékokban ma sem érik utol az inteleket, és másban is a több mag miatt jobbak, egy szálon nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pdx06
2017.07.17. 13:31
Mindig csak a játék. Tökömbe már a játékokkal amik nem is léteznek ma már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. BiroAndras katt7...
2017.07.17. 14:54
Minden alaplaphoz van memória kompatibilitás lista. Általában ami belemegy, azzal működik is, de azért célszerű ellenőrizni. Én már jártam úgy, hogy a CPU-t nem támogatta az alaplap, pedig a socket megfelelő volt.

Amúgy meg nem csak játék van a világon, sok szoftver van ami ki tudja használni a több magot. És a jövőben valószínűleg a játékok is elkezdik használni az extra magokat, és akkor a 4 magos Intel-ek fognak komoly hátrányba kerülni.
Egyébként meg már most is az az fps különbség csak akkor jön ki, ha direkt CPU limites szituációkat néznek. Nemrég még azt mondták mindenhol, hogy játékra egy közepes i5 is elég, csak a Ryzen megjelenése óta lett hirtelen nagyon fontos a CPU teljesítmény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Janus27 katt7...
2017.07.17. 15:41
Soha nem volt szó arról hogy egy szálon elkapja a Ryzen az Intel legújabb generációját, egy szálon kb. A Haswellel (4th gen) van pariban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror
2017.07.17. 15:57
Nekem valahogy hiányoznak azok az idők, amikor bedobtad a szabvány ramodat az alaplapba, és tutira működött is. Még akkor is, ha a modulok különböző gyártótól jöttek, különböző időzítésel és frekvenciával, és a gyengébbik beállításaival ment mindkettő. És ment. Magától. Csak úgy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thestock Terro...
2017.07.17. 20:04
+1
Hát igen..azok az idők már elmúltak. Az AMD csak radeon kártyával nem fagy teóriát kibővítem azzal hogy CSAK és kizárólag patriot rammal mennek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!