iPon Hírek

5Gb per másodperc vezeték nélkül

Dátum | 2008. 02. 23.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

A kép illusztrációAz ausztrál NICTA kutatócsoport új fejlesztése nyugállományba küldheti a Bluetooth-ot és az ultra-szélessávot (UWB) is. A GiFi becenévre hallgató új chip ugyanis a leggyorsabb Wi-Fi kapcsolatoknál alkalmazott 5GHz-et magasan túlszárnyalva, 60GHz-en küldi át az adatokat - ez a jelsűrűség pedig akár öt gigabit átvitelét is lehetővé teheti másodpercenként.

Az eszköz hatótávja lényegében ugyanakkora, mint a Bluetooth-é vagy az UWB-é (kb. 11m), azokkal ellentétben azonban a kutatók állítása szerint elvileg akár egy teljes HD-filmet is pillanatok alatt átrepíthet egy mobilra.

Ezen felül az új technikával valós időben is lehetne sugározni HD-videókat, laptopok és noteszgépék pedig gyakorlatilag bármihez csatlakozhatnának vele, kihasználva a gyors adatátvitel minden előnyét. A jelerősség megőrzéséről keveréssel és szűréssel gondoskodnának, aminek köszönhetően az új technika nem csak sebesség, de stabilitás szempontjából is lekörözné a mai Wi-Fiket.

A NICTA becslései szerint az első chipek sorozatgyártására 2009 elején kerülhet majd sor, ez előállítási költségük pedig $10 körül várható, vagy akár még olcsóbban is. Ennek és a kis méretnek köszönhetően a chipeket bármilyen mobil eszközbe könnyedén és gyakorlatilag áremelkedés nélkül be lehet majd építeni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások