iPon Hírek

5TB-ot tervez 2010-re a Hitachi

Dátum | 2008. 07. 04.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

És van is alapja erre az optimista becslésre: a röviden csak CPP-GMR, hosszabban pedig az igen kacifántos, "Síkra Merőleges Óriás Villanydelejes-Ellenállású" néven emlegett technikájukat ugyanis olyan szintre sikerült fejleszteniük, ahol már hamarosan (vagyis az elkövetkezendő két év alatt) túljuthatnak az 1TB/hüvelyk adatsűrűségen, és így végül előállíthatnak egy 3,5-es, 5TB-os merevlemezt is.

Ez pedig már olyan óriási kapacitást eredményez, ami a cég szerint már a tárolt információ természetét is átalakíthatja; két ilyen 5TB-os merevlemezzel ellátott számítógép ugyanis nagyjából annyi információt lenne képes megőrizni és kezelni, mint amennyire az emberi agy kapacitását is becsülik, és így a számítógépek is elkezdhetnék már megközelíteni az ilyen szintű "emlékezést".

Korábban a cég még azt állította, hogy a CPP-GMR első, gyakorlatban is használható eredményei jövőre jelenhetnek meg, és a jelenleginél mintegy 2,5-szer több tárhelyet eredményeznének (vagyis 2,5TB-os asztali, és 1,25TB-os, 2,5 hüvelykes laptop-meghajtókat). Hogy ezt a korábbi kijelentést a mostani új fejlemények hogyan befolyásolják, arra ezúttal nem tértek ki.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások