iPon Hírek

64 bites fejlesztői platformot hozott létre az ARM

Dátum | 2014. 07. 07.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az okostelefonok és táblagépek körében a következő nagy lépés a 64 bites architektúrák bevezetése. Az Apple a tavalyi év végén már megtette ezt, idén pedig a Google-ön a sor. Persze a keresőóriás sem volt rest, és be is jelentette az Android L-lel karöltve az átfogó 64 bit támogatást. Ez eddig szép és jó, de mivel tudnak belefogni az újdonság kihasználásába az ARM zászlaja alatt felsorakozó szoftverfejlesztők? Egyelőre nagyon kevés olyan ARM alapú rendszer áll készen, amin már kísérletezni lehet a programozóknak a 64 bittel, és ezzel együtt az ARMv8-A utasításkészlet-architektúra nyújtotta lehetőségekkel. Természetesen ez nem kerülte el az ARM figyelmét sem, és ennek a problémának a megoldására létrehozták a legújabb fejlesztői környezetüket, a Junot. A Juno névre keresztelt platform tervezésekor a chipdizájnerek célja szerencsére nem az erőfitogtatás volt, így egy egészen kellemes megoldással van dolgunk, ami akár mobilok és tabletek (vagy akár kisebb szerverek) alakját magára öltve is biztosan megállná a helyét a jövőben.
A szoftverfejlesztők, akik közeli viszonyba kerülhetnek a Junoval, egy klasszikus értelemben vett hatmagos chippel dolgozhatnak majd, amihez igény esetén egészen nagy mennyiségű és gyors rendszermemória társulhat. A hat egység természetesen big.LITTLE architektúrába lesz rendezve, így az erre való optimalizálás terén is nagy tapasztalatot szerezhetnek azok, akik a 64 biten próbálgatják a szárnyaikat. Két Cortex-A57 és négy Cortex-A53 ARM processzormagnak ad otthont a Juno. Ez alapján már akár a teljesítményére is lehetne következtetni, ám a működési frekvenciákat a különböző feldolgozók esetében nem hozták nyilvánosságra, így az egyelőre nem derült ki, hogy mennyire lesz izmos a fejlesztői eszköz (de persze ez itt nem annyira fontos). Érdekes módon az ARM a grafikus egységet figyelembe véve nem tette magasra a lécet, csak egy négy egységből (MP4) felépülő Mali-T624 került benne bevetésre. Ez azt jelenti, hogy a Mali-T720 és Mali-T760 széria még ilyen formán sem lesz közelebbről szemügyre vehető – pedig jó lett volna éles bevetésen látni a Midgard felépítés harmadik generációját. A rendszerhez akár 8 GB-nyi memóriát is hozzá lehet adni, és 1600 MHz-es órajelen üzemelő DDR3L-es lapkákkal is képes együttműködni. Persze a vélhetően nagy sebesség mellett a sávszélességet sem lehet elhanyagolni, így ez nem meglepő.
A Juno fejlesztői platformot a Linaróval együtt fogja szállítani az ARM. A nyílt forráskódú Linux egy előre telepített szoftvercsomaggal lesz felvértezve, hogy a lehető legjobb alapot nyújtsa. Ebben benne van az ARM Trusted Firmware, a 64 bit, a big.LITTLE architektúra és a Mali grafikus feldolgozó egységek támogatása is. Valamint fontos még az, hogy a linuxos fájlrendszere összeegyeztethető például az AOSP-ével (Android Open Source Project), így ezen az Androidra is fel lehet készülni. A Juno és a Linaro kombinációja lehetővé teszi az ARMv8-A AArch64 kernel és fejlesztői eszközök használatát a Cortex-A50 magokkal, az ARM Trusted Firmware-en keresztül pedig a Secure OS és Hypervisors támogatást. Továbbá egyebek mellett a 3D grafikus és a GPU Compute adottságok kihasználásának lehetőségét a natív big.LITTLE és Mali támogatás által. A CoreSight technológia pedig segíti a programozókat a valósidejű hibakeresésben, nyomkövetésben, valamint a jobb teljesítmény kisajtolásában is. A Juno esetében a kereskedelmi forgalomba kerülés egyáltalán nem cél, de igazából nem hagyható figyelmen kívül ennek a lehetősége sem. Egy egészen jól sikerült, átgondolt rendszerről van most szó, és az ARM a Raspberry Pi sikerén felbuzdulva akár ilyen irányú lépéseket is tehet. Persze a szóban forgó újdonság egyáltalán nem egy olcsó megoldás lenne, de ettől függetlenül biztosan meglenne rá az érdeklődő közönség.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. gabesz7630
2014.07.07. 08:32
A gomb az ingre valo.
Es nem is hightec.
Meg mi lenne a rozsaszin, kovekkel kirakott, izlestelen giccstaskas t-rex csajokkkal, ha nem dorzsizni kene a telot mint a p(())t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. legyes
2014.07.07. 09:02
Hol vannak már az ARM-os szerverek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tk36
2014.07.07. 10:59
Mobilokban a 64 bites architektúrának van létjogosultsága?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani legye...
2014.07.07. 16:43
Elég szépen terjednek LP körökben, he tényleg érdekel google biztosan tud segíteni a témában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!