iPon Hírek

64-bites processzormagot fejleszt az ARM?

Dátum | 2010. 11. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az energiatakarékos, főként mobil eszközökbe szánt processzorok tervezésével foglalkozó ARM a hírek szerint nagy dobásra készül: a gyártó 64-bites processzormag fejlesztésén munkálkodik, amely újfajta lehetőségeket nyithat meg a chiptervező előtt. A 64-bites processzormagok segítségével olyan többmagos egységek készülhetnek a jövőben, amelyek képesek 4 GB-nál nagyobb mennyiségű rendszermemória megcímzésére is, így a gyártó teljes értékű processzorokkal képviselhetné magát a szerverpiacon, azaz némi borsot törhetne az Intel és az AMD orra alá. No, de ne rohanjunk ennyire előre, ugyanis a helyzet nem ilyen egyszerű és mellesleg nem is egyértelmű.

A vállalathoz közelálló források szellőztették meg a hírt, amely szerint az ARM mérnökei már meg is tervezték a 64-bites processzort, amelynek első mintapéldányait be is mutatták a partnereknek. A hírek szerint az újdonság érkezésének hivatalos bejelentésére november végén, illetve december elején kerülhet majd sor. Az ARM az értesüléseket egyelőre nem kommentálta, de néhány napon vagy néhány héten belül szinte biztos, hogy lehull a lepel a jelenleg még nem ismert részletekről. A vállalat távolabbi terveivel kapcsolatban nincsenek információk, ugyanis a cég által kiadott útiterven csak a Cortex A15 "Eagle" modellig tart a lista.


Ez utóbbi egység ugyan még 32-bites technológiára épül, de már kínál néhány szerver specifikus szolgáltatást és teljesítmény tekintetében is jobb lesz, mint az előző generációs megoldások. A pletykák már régóta foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy az ARM vajon beléphet-e termékeivel a szerverpiacra és ha igen, akkor konkrétan mikor és milyen esélyekkel. Mindenekelőtt azt azért érdemes leszögezni, hogy maga az ARM csak processzorok tervezésével foglalkozik, gyártással nem: a cég szellemi termékként, licenc formájában értékesíti a különböző processzorterveket. A vállalat egyik partnere, a Marvell, ami egyébként elsőként alkalmazza a cég újításait, nemrégiben bemutatta ARMADA XP sorozatú SoC megoldásait, amelyek már négy processzormaggal és számos szerver-specifikus  szolgáltatással érkeznek, de még mindig 32-bites technológiára alapoznak. Ezek a processzorok alacsony fogyasztású szerver konfigurációk építésére a hírek szerint már alkalmasak, de attól nem kell félniük a szerver szegmens szereplőinek, hogy ezek a processzorok komoly konkurenciát jelentenek majd számukra.

A mobil szegmensben igen sikeres cég dolga nem lesz egyszerű, ha be akar lépni a szerver piacra. Az AMD és az Intel is gőzerővel fejlesztik legújabb termékeiket és folyamatosan törekednek arra, hogy leszorítsák a processzorok fogyasztását és ezzel együtt minél jobb teljesítmény/Watt arányt érjenek el. Azt egyelőre nem lehet megjósolni, hogy milyen lesz az ARM helyzete a piacon, azaz pontosan milyen környezet fogadja majd az ARM alapú szervereket, amikor majd azok készen állnak. Sajnos az előbb emlegetett teljesítmény/Watt arány egyáltalán nem elhanyagolható ezen a téren: hiába fogyasztanak keveset a néhány magból álló ARM processzorok, ha több tucatnyi kell belőlük ahhoz, hogy elfogadható számítási teljesítménnyel üzemeljen a rendszer, így ugyanis elvész az alacsony fogyasztásból származó előny.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. kiskoller
2010.11.28. 16:30
desktop szegmensbe nem akar betörni? azt mi is díjaznánk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. MuldR
2010.11.28. 17:02
torrentserver piacra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. csicsoblad...
2010.11.28. 17:12
Gondolom az Echelon-hoz is ilyet akarnak, mármint 64bit-est, szóval várható volt a feltűnése, csak nem ilyen hamar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. jozsefm kisko...
2010.11.28. 17:43
Nem is annyira elképzehetelen:

Hermann Hauser,az ARM tulajdonosa :


Új korszak kezdődik a processzorok történetében, mely véget vet az Intel több évtizedes dominanciájának - jósolja egy, az iparágban meghatározó szerepet vivő európai üzletember. Az osztrák származású, de az Egyesült Királyságban élő Hermann Hauser azt mondja: a PC-k helyébe hagyományosan számítógépes feladatok elvégzésére is képes mobil eszközök lépnek, és ezekben jellemzően a rivális ARM-architektúrára épülő chipek működnek majd -


Az üzletember egy, a Wall Street Journal-nek adott interjúban beszélt arról, hogy hogy látja a processzorpiac jövőjét. Mint kiemelte: az ARM-chipek eladásából származó árbevétel az idén először meghaladja majd az Intel mikroprocesszor-üzletágának forgalmát. A mobiltelefonok nagyjából 95 százalékában és az elektronikai eszközök több mint negyedében valamilyen ARM-processzor dolgozik. Az ARM architektúrára épülő chipekből évente körülbelül 4 milliárd darabot építenek be a gyártók a legkülönfélébb készülékekbe, míg x86-os processzorokból ennek a mennyiségnek nagyjából a tizedét.


A Wall Street Journal kikérte az Intel véleményét Hauser víziójáról. A chipgyártó vállalat a lapnak azt mondta: nem teljesen értik, miért lett ilyen nagy hangja újabban az ARM-nak, ők mindenesetre úgy látják, hogy a piacon van hely több szereplőnek is.


TőzsedeFórum Online Gazdasági Magazin
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Blase19
2010.11.28. 17:54
Azért az se ma lesz amikor a tabletek/mobilok/stb leváltják a pc-t. Máshol is ezt olvasom, hogy na majd az ARM architektúra megreformálja a számítástechnikát. PC-re szükség van és lesz is még egy jó darabig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jozsefm
2010.11.28. 18:38
Ehhez képest az AMD éppenséggel eladta még azt is ami volt..

Mellesleg abból az évente körülbelül 4 milliárd darab eladott chip a hasznából ez se olyan megoldhatatlan feladat!? AMD-ARM konzorcium? Na az ütős lenne!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. _DiEGO_
2010.11.28. 20:21
ADRM

hmmm nem is hangzana rosszul

nemtudni mit hoz a közeljövő...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. petimanus
2010.11.28. 21:22
Egy harmadik alternatíva, persze teljesítménytől függően, szerintem mindenképp felpezsdítené a piacot. Kíváncsian várom a további fejleményeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozsefm _DiEG...
2010.11.28. 21:35
Az AMD-vel kapcsolatosan már voltak efféle fuzionálási lehetőségek ,más tőkeerős befektetők részuéről is, nem zörög a haraszt::?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kiskoller
2010.11.28. 21:35
a kutya az x86-ban van elásva. egyesek szerint annak ellenére, hogy mennyi pénzt beleöltek eléggé elfuserálták. ha bejönne az ARM változnának a dolgok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ITEM00
2010.11.28. 22:39
Ez még viccnek is rossz. Mennyi ARM magra lenne szükség egy normális teljesítményre ? Szerintem az INTEL és az AMD jókat kuncog ezeken a bejelentéseken.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm ITEM0...
2010.11.28. 22:50
Hát az Intel azért már tullépett az esetleges kuncogáson, ha jól emlékszem a közelmultban lezajlott nagy felvásárlásainak egyike, pontosan ezen a térületen tevékenykedő cég volt.
Nagy üzleti lehetőséget látnak ők is ebben,szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nightmare1...
2010.11.29. 00:29
Az ARM nem is akart gyárat, ők megtervezik, és elkészítik a chipek első példányait, utána pedig licencelik, több-kevesebb módosítási lehetőséget biztosítva a partnereknek... Ebből is van annyi hasznuk, mintha maguk gyártanák le a dolgaikat, csak itt a licencdíj kb annyi, mintha a saját maguk által megtermelt termékeket értékesítenék (ugye bevétel-minden költség [gyár, rezsi, alapanyag, munkaerő, stb])
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. iarerobot
2010.11.29. 01:13
És az mennyire okozhat problémákat, hogy a chipeket csak tervezik, de nem gyártják, ergó ilyen térű tapasztalatuk nincs túl sok, vagyis nem annyi, mint mondjuk az Intelnek és AMD-nek? Mert azért ebben a szegmensben erősen befolyásolja a gyártástechnológia a terméket, papíron nagyon sokmindent szépen ki lehet találni, csak aztán mi van, ha menet közben üt be a ménkű? Olyankor rohannak az ARM mérnökei a gyárba aktatáskával a kezükben, és gyorsan vakargatják a fejüket, vagy épp ellenkezőleg, mossák kezüket, és a licensz vásárlója és a gyártó oldja meg, őket nem érdekli? Vagy hogy kell ezt az egészet elképzelni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. KingFishR
2010.11.29. 01:58
Az ARM jó viszonyt ápol a GlobalFounfries-zal: majdnem, mintha lenne saját gyára
Az új referencia tervek már a GF rendszerébe (is) illeszkedően készülnek el.
Nm kell neki saját gyár: évi 4mrd db esetén már a licenc díj is szép pénz. És így legalább legyártani és értékesíteni nem neki kell, mikor nincs is meg a kompetenciája hozzá. Mások profiltisztítást végeznek, hogy arra koncentráljanak, amihez jól értenek - az ARM el sem veszítette a fókuszt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!