iPon Hírek

64 Gb-es Toggle DDR2 MLC NAND chipek a Samsungtól

Dátum | 2011. 05. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Samsung és a Toshiba mérnökei kevesebb, mint egy éve kezdtek bele a Toggle DDR2-es típusú NAND FLash memóriachipek fejlesztésébe, ám a Samsung máris bejelentette, hogy hamarosan megkezdi első Togle DDR2-es NAND Flash memóriachipjének gyártását, amely MLC (Multi-level Cell) felépítéssel és 64 Gb-es (8 GB-os) adattároló kapacitással rendelkezik.

A Toggle DDR2-es csatolófelület hatalmas jelentőséggel bír. Ezzel az eljárással a 20 nm-es csíkszélességgel készülő, 64 Gb-es adattároló kapacitást kínáló NAND Flash memóriachip 400 Mbps-os adatátviteli sávszélességet kínál, ami tízszer gyorsabb, mint a széles körben alkalmazott,SDR NAND Flash típusú memóriachipek által kínált adatátviteli sávszélesség. Érdekesség, hogy a Toggle DDR2-es interfész háromszor akkora adatátviteli sávszélességet kínál, mint a Toggle DDR1.0-s megoldások, amelyek 133 Mbps-os sebesség biztosítására képesek. A Samsung egyébként az újdonságot, azaz a 64 Gb-es Toggle DDR2-es NAND Flash chipet főként nagyteljesítményű okostelefonokba, tábla konfigurációkba és SSD meghajtókba szánja. A fejlesztés segítségével a Samsung reményei szerint felgyorsítható a fejlettebb adatátviteli technológiákkal dolgozó adattárolók terjedése, azaz gyorsulhat mind az USB 3.0-s szabvány, mind pedig a SATA 6 Gbps-os szabvány térhódítása, ugyanis a jövőben elkészülő adattárolók nagyobb adatátviteli sebességet és nagyobb adattároló kapacitást kínálhatnak, ugyanakkora méretben.


A Samsung hivatalos közleménye szerint a 20 nm-es csíkszélességgel készülő 64 Gb-es Toggle DDR2-es NAND Flash chip nem csak sebesség tekintetében kínál előnyöket. Ahogy arra már fentebb is utaltunk, a sebesség mellett a gyártó termelékenységére is jótékonyan hat a friss fejlesztés, egy szilícium ostyából több chip készíthető.

Az IHS Suppli adatai szerint a NAND Flash memóriachipek globális piaca az elkövetkező évek során magabiztosan növekedni fog. A szállítási mutatók növekedése mellett a NAND Flash memóriachipek adattároló kapacitása is egyre nagyobb lesz. 2012 folyamán már a leszállított NAND Flash memóriachipek 70%-a kínál majd 64 Gb-es vagy ennél nagyobb adattároló kapacitást, ami a 2010-es 3%-os értékhez képest igen komoly előrelépés.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. clyde94
2011.05.14. 00:01
Atya ég...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hakosh2
2011.05.14. 10:22
@Mikrobi: egy SSD-ben nem csak 1db flash chip van ám, hanem inkább egy tucat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Dragon3k
2011.05.14. 12:13
Ha kiszámolod 64GB-hoz kell 8db chip és így az érték elérheti a 400MB/s sebességet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!