iPon Hírek

7 colos paneleket mutatott be a JDI

Dátum | 2014. 06. 06.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A 2011-ben alakult Japan Display konzorciumot többek között olyan tagok alkotják, mint a Sony, a Toshiba, vagy a Hitachi, így szakértelemben nincs hiány, és ez az új termékeken is jól látszik. A JDI a SID Display rendezvényen 7 hüvelykes újdonságokat mutatott be, melyek azonnal elnyerték a közönség tetszését. Először lássuk, hogy milyen paraméterekkel rendelkezik az a panel, amit a pixelsűrűségre hegyeztek ki a mérnökök a tervezés során. Ez a 7 colos, LTPS IPS technológiával dolgozó megoldás 2560 x 1600 képpontnak (WQXGA) ad otthont, vagyis egyetlen hüvelykre több mint 430 pixel jut. Mivel egy kisméretű táblagépekbe szánt termékről van szó, így az átlagos használati távolsága nagyjából 40-50 centiméter lehet, ez azonban annyira éles képpel szolgál, hogy még 20 cm-es távolságból is teljesen egybefüggőnek látja az egészséges emberi szem. A Japan Display ezen kijelzője 160 fokos betekintési szögeket kínál, ami elsőre talán nem is tűnik olyan kiemelkedőnek, de fontos leszögezni, hogy ez az érték azt jelzi, hogy ilyenkor még semmilyen nemű torzítás nem észlelhető a képen. A kontrasztaránya 2200:1, és az NTSC színpaletta 70 százalékát fedi le ez a panel.
A megoldás a WhiteMagic technológiával indul bevetésre, amivel először az Xperia P okostelefon esetében találkozhattak az érdeklődők mindössze 4 colos méretben. Ennek a lényege abban rejlik, hogy a megszokott RGB alpixelek mellett bevetésre került egy fehér pont is, tehát ez RGBW alpixel-elrendezést vonultat fel. Ebből fakadóan azonos körülmények mellett kisebb energiabefektetéssel érhető el a hagyományos LCD kijelzőkéhez hasonló fényerő, ami jobb üzemidőt szülhet, ha pedig a fényviszonyok megkívánják (pl. napsütés), egészen jó fényerőt tud kipréselni magából (500 nit). Ráadásul a korábbi WhiteMagic megjelenítőhöz képest itt a technológián belül is sikerült némi előrelépést elérni. A vállalat elmondása alapján további 20 százalékos javulással lehet számolni a korábban látottakhoz képest.
A másik modell esetében a JDI mérnökei ismételten a WhiteMagic technológia mellett tették le a voksukat, ám itt az előbbinél is nagyobb szerepe lesz ennek, ugyanis itt direkt a magas fényerő elérésére utaztak rá. A végeredmény egészen lenyűgöző lett, ugyanis sikerült felmenniük az 1000 nites értékig. Ez nagyjából annyit tesz, hogy akkor is tökéletesen olvasható lesz a megjelenítő tartalma, ha a tűző nap közvetlenül a rásüt. Itt olyannyira jól működik az RGBW alpixel-struktúra, hogy a mezei LCD mellé téve akár 40 százalékkal kevesebb energiával is beéri a panel azonos fényerőnél. Ennél a terméknél már „csak” Full HD felontást (1920 x 1200) alkalmaztak, ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy még ez is 323 PPI-s pixelsűrűséget jelent 7 hüvelyken, mely bőven beleesik a „Retina kijelző” fogalmába. Ez is LTPS IPS technológiával indul harcba, ám már csak 1800:1 kontrasztot tud felmutatni. A JDI arról egyik esetben sem nyilatkozott, hogy miként áll ezeknek a fejlesztése, így arra sem igazán tudunk következtetni, hogy mikor köszönhetnek majd vissza egy kész táblagép előlapjáról.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. idArns
2014.06.06. 15:06
Kell mint az a bizonyos kenyér Inkább menne be értelmes árkategóriába a 24-27" IPS WQHD monitorok árcetlije, de neeeeem... a sok hülyének itt a QHD egérmozi, még a végén el is hiszik, hogy kell nekik ez a felbontás egy mobilba. Szeretem, ahova tart a fejlődés, igazán racionális.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. myckie2
2014.06.06. 15:21
Sose fogom felfogni, hogy egyes embereknek miért baj ha fejlődik a technika és a legfejlettebb dolgokat rakják a telefonba, változatlan ár mellett...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. idArns mycki...
2014.06.06. 15:33
Nem az a baj, hogy fejlődik, sőt, nagyon örülök, hogy már a 30 ezres kategóriából is kiesett a legtöbb gyártónál az egymagos processzor meg az 1-2 gigánál kevesebb RAM. Itt az a fő probléma, hogy rossz irányba van irányítva a fejlődés és a monitorok rohadt drágák, amik hasonló paraméterekkel rendelkeznek. És azt meg kérlek még véletlenül se mond, hogy 5-6 colon érdemes QHD felbontást gyártani, mert nagyon kiröhögök bárkit, aki megmondja a különbséget, vagyis inkább látni véli azt. Ez arra jó, hogy egyre magasabb felbontáson kelljen teljesen feleslegesen renderelni a játékokat és a 3D-s alkalmazásokat, több RAMot egyen, több számítási teljesítményt emésszen fel. A gépek, ahol űber videókártyákkal, 4-8 magos procikkal, 16-32 giga ramokkal röhögve lehetne egy QHD-s stabil élményt nyújtani (és mennyivel jobb lenne mint a FHD..) oda meg az embernek egy kisebb állam éves költségvetése kell, hogy megfelelő megjelenítőt vásárolhasson.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. j.panzer
2014.06.06. 15:44
A technika fejlődésével nincs semmi gond, a baj azzal van, hogy fölösleges, irracionális irányba fejlődik. 7 colon már a Full-HD olyan képélességet tesz lehetővé, amit szabad szemmel az emberek nagy része már nem képes észlelni (sokan még közelről nézve sem, nem hogy a "rendeltetés szerű" használat esetén).

Szóval, most eljutottunk oda (de már nem most, hanem már 1-2 éve), ahol már annyira jó a képminőség, hogy a jobb képminőség nem hoz valóban lényegi különbséget. Így lehetne javítani az akksi időt, stb, de neeeem... inkább tegyünk bele teljesen felesleges felbontású panelt, nehogy már sokáig bírja a nyüstölést az adott eszköz.
Meg hogy legyen miért ráfogni az elődmodellekre, hogy "elavul". Mert vegyél újat, mert fogyasztói társadalom, és pont.

No meg persze az is kifejezetten vicces, hogy egy telefonba kell ám belezsúfolni ezt a felbontást, mert csak, de a nagy, 40-50 colos TV-ken meg még mindig a FHD az egyetlen elérhető árú megoldás.

Meg 15 colos notikat még mindig képesek 1366*720-as kijelzőkkel kiadni? Ami annyira szar képet ad, hogy még a pixelek közti fekete rést is látod? Ha annyira fejleszteni akarnak, találják meg azokat a területeket, ahol értelme is van. Én legalábbis így gondolom.

Egyáltalán nem vagyok a haladás ellenfele, sőt, csak ésszerűbben, ha tetszik súlyozottabban kéne fejleszteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. myckie2
2014.06.06. 16:19
j.panzer a notebook már egy ideje nem fő pénz forrás, ezért nem is erőltetik a gyártók, hogy nagyobb felbontást kapjon. De ha annyira akarsz nagy felbontást ott van az Apple MacBook Pro (15 col és 2880 x 1800 felbontás). A gyártók azt az ágazatot fejlesztik amiben a pénz van és az most a tablet és okostelefon piac.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. j.panzer
2014.06.06. 21:58
Ez igaz, bár én inkább úgy fogalmaznák, hogy a gyártók azon az ágazaton vakítják a mókusokat, ahol a pénz van.
De ha már a fejlesztéseknél tartunk. Inkább a kamerákat fejlesztenék, annak több értelme van. Én már 300 PPI fölött baromira nem látok különbséget panel és panel között. Legalábbis pixel tekintetében. Más téren (fényerő, kontraszt, színtelítettség, látószög) nyilván nincs két egyforma

Amúgy ha már annyira nagyon fejlesztik a mobilokat igazán megoldhatnák, hogy legyen olyan Droidos teló, ami 4 colnál kisebb, de legalább egy 8MP-s kamera van benne, meg normális proci. Nem kell S800, de azért az andrid ne laggoljon már rajta (S400 bőven elég, mint ahogy 1 giga ram is).
Jah, érdekes módon ilyen telefon egyetlen egy darab sincs.
Nehogy már elférjen az ember zsebében..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!