iPon Hírek

7 mm vastag hibrid adattárolók a Toshibától

Dátum | 2013. 06. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Toshiba két új SSHD adattárolót, azaz hibrid merevlemezt mutatott be, amelyek az adattároló korong mellett némi NAND Flash tárhelyet is tartalmaznak annak érdekében, hogy gyorsítsák a különböző, gyakran használt adatokhoz való hozzáférést. A vállalat tavaly már előrukkolt két hibrid adattárolóval, amelyek 2,5 colos formátumukkal és 9,5 milliméteres vastagságukkal leginkább az átlagos noteszgépeket vették célba. A 750 GB-os, illetve 1 TB-os adattároló kapacitást kínáló egységek mellé most két új modell érkezett, amelyek már csak 320 GB-nyi, illetve 500 GB-nyi tárterületet kínálnak, cserébe viszont nem vastagabbak 7 milliméternél, így ultravékony noteszgépekben is elférnek. A vékony felépítés természetesen abból adódik, hogy a 320 GB-os, illetve 500 GB-os adattároló kapacitás biztosításához elegendő egyetlen HDD korong is. Az 5400-as percenkénti fordulatszámmal pörgő adattároló korong mellé 32 MB-nyi buffer és 8 GB-nyi NAND Flash tárhely is jár. A hibrid adattárolók SATA 6 Gbps-os csatolófelületet használnak.

A NAND Flash tárhelyre olyan adatok kerülnek, amelyekhez gyakran, gyorsan hozzá kell férnie a felhasználónak. A rendszer öntanuló algoritmus segítségével térképezi fel a felhasználói szokásokat, majd a gyakran használt fájlokat a NAND Flash tárhelyre pakolja, hogy azok gyorsabban elérhetőek legyenek. A NAND Flash lapka miatt így jelentősen csökken az adatok elérési ideje, ami rugalmasabb, gyorsabb rendszert eredményez. Utóbbi leginkább abban nyilvánul meg, hogy az adott alkalmazás gyorsabban indul, egy-egy művelet befejezéséhez kevesebbet kell várni. Aki már most szeretne MQ01ABFH sorozatú hibrid merevlemezt vásárolni, azt sajnos le kell lomboznunk: a Toshiba bejelentése szerint a 320 GB-os és 500 GB-os SSHD adattárolók főként a különböző gyártók noteszgépeiben tűnhetnek majd fel, arról pedig egyáltalán nincs információ, hogy valaha elérhetőek lesznek-e kiskereskedelmi forgalomban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. mythbuster
2013.06.20. 14:27
Lassan minél vékonyabb annál szarabb a vinyó, érdemesebb lenne a flashet fejleszteni. Nekem két Hitachni 500Gigás vinyóm van, egyik badsectoros lett az kuka, a másik fejhibás de az adatokat le akartam húzni róla, így a másikba átraktam a tányérokat ami ment is de amint lementettem a cuccokat egyből meghalt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Leeroy mythb...
2013.06.21. 15:27
Átraktad a másikba a tányérokat? Van otthon tisztatér vagy mi? Bár meghalt, úgyhogy mégse volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!