iPon Hírek

70 ezer éve egy kettőscsillag haladt át az Oort-felhőn

Dátum | 2015. 02. 20.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Naprendszert időről időre megközelítik más csillagok, és egyesek ezek közül olyan közel merészkednek, hogy keresztülhaladnak rendszerünk peremvidékén, az Oort-felhőn is, jelentős felfordulást okozva annak égitestjei közt. Nemrégiben kiderült, hogy az ilyen kozmikus találkozások egyikére a közelmúltban, alig 70 ezer évvel ezelőtt került sor, nagyjából abban az időszakban, amikor elődeink elkezdtek terjeszkedni Eurázsiában, így akár tanúi is lehettek az eseménynek. A csillagot, amely valójában kettő, a NASA WISE infravörös űrtávcsöve azonosította 2013-ban. A bináris rendszer egy vörös és egy barna törpéből áll, és jelenleg sincs túlságosan messze tőlünk, hiszen mindössze 19,6 fényévre távolodott el az elmúlt évezredek alatt. A kettőscsillagra Eric Mamajek, a Rochesteri Egyetem csillagásza figyelt fel, aki érdekesnek találta, hogy a meglehetősen halvány objektum radiális sebessége alapján pontosan a Naprendszerrel ellentétes irányba halad.
A rendszer, amelyet felfedezőjéről, egy német csillagászról Scholz csillagának kereszteltek el, a kutatócsoport által visszakövetkeztetett pálya alapján 70 ezer évvel ezelőtt áthaladt az Oort-felhőn, a Nap−Föld-távolsága 52 ezerszeresére haladva el központi csillagunk mellett. A kettőscsillag sebessége a szakértők becslései szerint nagyjából 83 kilométer/másodperc lehetett. Összevetésként a Nap legközelebbi csillagszomszédja, a Proxima Centauri (az Alfa Centauri rendszerének hozzánk legközelebb eső tagja) nagyjából ötször annyira helyezkedik el tőlünk, mint amekkora Scholz csillagának legkisebb távolsága volt. Ennél közelebbi csillaglátogatásról jelen pillanatban nem tudunk, és a belátható jövőben sem várható szorosabb esemény. A csillagászok elmondása szerint a dolog azért is meglepő, mert a Naprendszerhez nagyjából 9 millió évente kerül hasonlóan nagy közelségbe egy-egy csillag, így nagyon érdekes, hogy a legutóbbi ilyen esemény ennyire a közelmúltban esett meg. Tekintve, hogy Scholz csillaga meglehetősen kis tömegű, és gyorsan áthaladt az Oort-felhőn, valószínűleg nem okozott nagyobb káoszt a Naprendszer peremvidékén. Elődeink a Földről legfeljebb pár óráig vagy pár napig láthatták a rendkívül halvány kettőst, ahogy az a Nap közelségének hatására kitöréseket produkálva felfénylett. Az esemény csillagászati szempontból annyira frissnek számít, hogy ha a kettőscsillag esetleg ki is billentett néhány üstököst korábbi stabil pályájáról, és a Nap felé küldte ezeket, még pár ezer év bele fog telni, mire ezek az égitestek a Naprendszer belső vidékeire érnek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. ChoSimba
2015.02.20. 10:59
Mindig elcsodálkozom azon, hogy a logaritmikus skálán milyen szépen ülnek a bolygók egymás után, egyedül a Mars van kicsit rossz helyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Pandion
2015.02.20. 11:54
Szuper a cikk! Köszönjük! Ha ilyen közel ment el szerencse, hogy ilyen kis tömegűek, különben nem csak a peremvidéken okozhatott volna galibát, hanem a bolygók pályájában is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. MZperX75
2015.02.22. 18:59
Egy fekete lyuk közelségétől jobban beijednék..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. teelapo
2015.02.23. 10:27
A nagy részéhez nem tudok hozzászólni, de a "pár napig vagy pár hétig" látszott, az elég kézenfekvően nem igaz. Egymillió csillagászati egységre közelítette meg a Napot, vagyis 150milliárd kilométerre. Ha "keresztben" csak 50milliárd kilométeren keresztül látszott, az a megadott 83km/sec-kel kb 20 évet jelent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. teelapo ChoSi...
2015.02.23. 10:29
Nagyon szépen összevág azzal, hogy a Mars és a Jupiter között van az aszteroida öv, amiről azt gondolják, h egy összetört bolygó maradéka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim teela...
2015.02.23. 10:58
Úgy másfél éve már nem gondolják azt róla ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sanyix ChoSi...
2015.02.23. 12:21
http://en.wikipedia.org/wiki/Orbital_resonance
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!