iPon Hírek

750 wattos félmoduláris tápegység a Cooler Master-től

Dátum | 2014. 08. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Cooler Master bemutatta V sorozatú félmoduláris tápegység sorozatának legújabb kiadását, amely 750 wattos teljesítménnyel áll a gamer PC-k, illetve a nagyteljesítményű munkagépek rendelkezésére.
A félmoduláris tápegységeket felsorakoztató V Semi-Modular (VSM) család 450 wattos, 550 wattos és 650 wattos tagját korábbi hírünkben már bemutattuk, most azonban – a piaci igényekre reagálva – egy új példány is érkezett az európai piacra, ami immár 750 wattos teljesítményt kínál. A friss modell érkezése nem meglepetés, az viszont jó hír, hogy a termék végre Európában is elérhetővé vált. A V750-es tápegység kompakt felépítéssel rendelkezik, ugyanis csak 140 milliméter hosszú, így szinte bármilyen normál ATX tápegységet fogadó számítógépházba beszerelhetjük.
A 80Plus Gold minősítésnek köszönhetően tipikus terhelés mellett akár 92%-os hatásfok elérésére is képes az újdonság, amely egyébként egyetlen +12 voltos tápágat alkalmaz. A +3,3 voltos és +5 voltos tápágakat DC-DC áramkör állítja elő, méghozzá hatékonyan és meglehetősen stabilan. Az aktív PFC támogatással is rendelkező termék védett a túlfeszültséggel, a túl alacsony feszültséggel, a túlterheléssel, a túlmelegedéssel, a túlárammal és a rövidzárral szemben, stabil működéséről pedig minőségi komponensek – köztük japán kondenzátorok is – gondoskodnak. A megfelelő szellőzést egy 120 milliméteres átmérőjű, intelligensen vezérelt rendszerhűtő ventilátor biztosítja.
A speciális, háromdimenziós áramkör-kialakítás jóvoltából a hőleadás hatékonyabban zajlik, de ezzel együtt a belső felépítés is letisztultabb, hála az egyes kábelek elhagyásának. Az említett dizájn emellett a jelzaj és az áthallások csökkentésében, illetve a szellőzés hatásfokának javításában is komoly szerepet játszik – hogy a jobb hatásfokról már ne is beszéljünk. Az új tápegység – a VSM sorozat többi tagjával együtt – megfelel a július elsejével életbe léptetett új Európai Uniós szabályozásnak is. Ez a direktíva egyébként a komplett számítógépek részeként forgalomba kerülő tápegységekre vonatkozik. Az új tápegység legfontosabb tulajdonságait az alábbi táblázatok összegzik.
A Cooler Master V-Semi Modular sorozatának legújabb tagja már elérhető kereskedelmi forgalomban, bruttó ajánlott végfelhasználói ára pedig 35 900 forint.
A gyártó 5 év garanciát vállal a termékre.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. mythbuster
2014.08.06. 13:08
Kiváncsi lennék milyen IC -vel állítanak elő 22-25A -t...

Jómagam is építettem DC-DC converteres tápokat, azokban méregdrága lm2679 -t használtam, egyetlen IC 5A -t tud, tehát kéne 8 darab legalább belőle + a 12V -s ág diódája, és nem látom a képen hol fér ez el.

Arról nem is beszélve, hogy ezeket a feszültségstabilizátorokat elég nehéz párhuzamosan kötni, mert gerjesztik egymást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ThompsoN mythb...
2014.08.06. 13:18
A CM csak címkéz, a belsőt más szállítja nekik. Egyébként pedig megszokott dolog a 22-25A a 3,3 és az 5V-os ágakon. FSP Raider 550W-os változata is 20+A-t tud leadni. Az is DC-DC, és abban az FSP saját chipje dolgozik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mythbuster Thomp...
2014.08.06. 13:29
Ezek a cégek nem gyártanak alkatrészeket, csak összeraknak valamit más gyártók álltal előállított alkatrészekből.

Lehet, hogy az FSP felprogramoz egy microkontrollert, amire felvési a 3 betűs nevét de feszültségszabályzót tuti nem gyárt, és IC -t sem.

Tulajdonképpen minden aktív táp DC-DC elven működik, csak a hagyományos megoldásnál egy trafón van mindhárom ág és azt gerjesztik, ezeknél viszont csak egy vastag 12V -s réteg van a trafón, az 5 és 3.3V -s ágakat meg kapcsolóüzemű IC -kel állítják elő. Ezek az IC -k tulajdonképpen ugyanazt csinálják mint egy ATX táp, csak a fetek, tekercsek, diódák egy tokba vannak integrálva(DC-AC-DC), így 5-6A -nál nem igazán hozható ki több belőlük.

Elhiszem, hogy 20A -t tud leadni, de még mindíg érdekelne hogy milyen IC -t használ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ThompsoN mythb...
2014.08.06. 18:37
Az FSP gyárt belsőt, ők nem csak címkéznek.
Idézem a Prohardver! Raider tesztjéből ezt a mondatot:
A táp lelke az FSP saját fejlesztésű FSP6600D PFC/PWM szabályozója és a DC-DC rendszert irányító, szintén saját FSP6601 lapka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!