iPon Hírek

8 ASRock alaplap Sandy Bridge processzorokhoz

Dátum | 2010. 11. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ASRock bemutatta Sandy Bridge processzorokhoz készült alaplapjait, amelyek között első körben négyféle P67-es és négyféle H67-es modell lesz jelen. A két lapkakészlet között lényeges különbség, hogy a P67-esek esetében nem, míg a H67-es modelleknél a hátlapi csatlakozók között elhelyezett videó kimeneteknek köszönhetően kihasználhatjuk a processzorba integrált videó vezérlő képességeit is. Nézzük, hogy az egyes alaplapok felszereltség tekintetében pontosan mit kínálnak majd.

P67 Extreme6P67 Extreme4A ranglétra legfelső fokát a P67 Extreme6 foglalja el, amely nem kevesebb, mint hat darab SATA 6 Gbps-os portot, négy külső és két belső USB 3.0-s portot és három darab PCI Express x16-os bővítőhelyet tartalmaz. A rendkívül jól felszerelt alaplap 18 fázisú tápellátást biztosít a rendszer számára, méghozzá minőségi alkatrészek felhasználásával. A másik "extrém" P67-es alaplap a P67 Extreme4-es típusjelzést viseli és valamivel szerényebb felszereltséggel érkezik majd. Ahogy a nevéből is sejthető, a legnagyobb különbség a nagytestvérhez képest, hogy "csak" négy darab SATA 6 Gb-os portot és négy darab USB 3.0-s portit kínál (két előlapi, két hátlapi).

P67 Pro3P67 ProA két extrém alaplapot két középkategóriás P67-es modell követi. Az egyik termék a P67 Pro3 lesz, amely már nem sok extrát tartalmaz. A termék két darab SATA 6 Gbps-os és két darab USB 3.0-s csatlakozóval bír, PCI Express x16-os slotból pedig mindössze egyetlen egy lesz jelen rajta. A bővítőhelyek között találunk még három darab PCI Express x1-es slotot és három PCI portot is. A tápellátásért - kategóriájában szokatlan módon - egy tízfázisú VRM áramkör felel majd. A következő alaplap a P67 Pro lesz, amely USB 3.0-s portokat már nem tartalmaz, de két darab SATA 6 Gbps-os csatlakozót azért rajta is találunk. A tápellátásért itt már "csak " egy 4+1 fázisú VRM áramkör felel, ám a termék egyéb tekintetben megegyezik majd P67 Pro3-as társával.

H67M GE-HTH67M GEA H67-es lapkakészlet köré épülő alaplapok között - amelyekből a tervek szerint sokkal több fogy majd, mint a P67-esekből - a ranglétra legfelső fokán a H67M GE-HT modellt találjuk. Ez az alaplap gyártója szerint ideális lesz prémium kategóriás HTPC konfigurációk építéséhez, ugyanis a szükséges videó formátumokhoz kínál majd hardveres videó gyorsítást a processzor IGP-je, emellett pedig minden szükséges csatlakozót is tartalmaz az alaplap, amire egy HTPC esetében szükség  lehet. A processzor tápellátásáról egy hatfázisú VRM áramkör gondoskodik, az FDI linken keresztül pedig DVI, D-Sub, HDMI 1.4a és DisplayPort csatlakozók segítségével kapcsolhatunk megjelenítőket a rendszer IGP-jéhez. Az alaplap négy darab USB 3.0-s portot (két külső, két belső), egy nyolccsatornás, optikai audió kimenettel is ellátott HD audió vezérlőt, eSATA portot, Gigabites Ethernet portot, valamint  egy PCI Express x16-os, két PCI Express x1-es és egy PCI slotot tartalmaz.

A következő H67-es példány a H67M GE-HT típusjelzést kapta és tulajdonképpen ugyanarra a nyomtatott áramköri lapra épül, mint fentebb említett társa. Ez a modell már nem tartalmaz VRM hűtőbordákat, sőt, a tüskesor formájában jelen lévő USB 3.0-s portok és a DisplayPort csatlakozó is hiányzik róla. Az  alaplap összességében ennyiben különbözik H67M GE-HT társától. A harmadik H67-es lapkakészlettel ellátott újdonság a H67M típusjelzést kapta. A termék a H67M GE modellnél karcsúbb PCB-vel érkezik, de tulajdonságok tekintetében hasonlít majd hozzá, azt leszámítva, hogy a H67M esetében négy helyett már csak két darab DDR3-as memóriafoglalat áll rendelkezésre, viszont a SATA 6 Gbps-os portok és a két darab USB 3.0-s port természetesen ezúttal is a kínálat részét képezi.

H67M DE3H67M


A termékpaletta utolsó H67-es megoldása a H67M DE3-as példány, amely már ATX formátummal érkezik és szolgáltatások, illetve csatlakozók tekintetében hasonlít H67M GE társára, ám annál az alaplapnál több bővítőhelyet kínál. A H67 DE3 esetében egy PCI Express x16-os slot, valamint három darab PCI Express x1-es és két PCI bővítőhely áll rendelkezésre.

Az új alaplapok várható ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban egyelőre nem állnak rendelkezésre információk. A termékek a Sandy Bridge processzorokkal egy időben, január 5-én, a CES (Consumer Electronics Show) alkalmával rajtolhatnak majd el hivatalosan.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Joachim21
2010.11.22. 10:40
P67 és H67 között az is lényeges különbség hogy H67-be felesleges K-s procit venni, mert nem engedi a tuningot egyáltalán (ha hinni lehet a híreknek).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. atti2010
2010.11.22. 11:02
Joachim21: A K procik csak az FSB-t nem engedik húzni a szorzó attól még nyitva van, tehát mehet a tuning csak az a kérdés hogy megéri-e mivel biztos méregdrágán fogják adni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zakacs
2010.11.22. 12:09
A H67-be hiába K-s a procid, nem engedi a szorzót feljebb állítani. Az "fsb-t" meg egyiknél se lehet majd. Legalábbis a hírekből ez jön, más kérdés mi lesz ha itt lesznek. Addig kár rágódni ezen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. carraroxt
2010.11.22. 12:10
A nitrogénhuszároknak biztos meg fogja érni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. csicsoblad...
2010.11.22. 12:34
Lehet állítani az FSB-t, csak az nem csak a cpu magok órajelet emeli, hanem minden mást, pl a PCI órajelét, így ezek sokkal előbb fogynak el, mint a szorzó emelésével.
/Elvileg egész kis teljesítményű cpu-k is jönnek erre a foglalatra, szóval elég széles tartományban lesznek hozzá processzorok, konkrétan a Pentium G-től kezdve a Core2-n át a i3 és i5 -ig mindent ez vált le. Pont ezért alaplapokból is széles kínálat kell, ezért jön hozzá gyártónként is elég sok lap. A kis kétmagos igp-s irodai géphez is kell lap, meg a i5-2400 szintű (főleg a p67 és K jelzésű párosításhoz) cpu-khoz is, ami állítólag azonos órajelen veri az core i7-et, szóval a jelenlegi komplett skálát lefogja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm
2010.11.22. 12:45
H67M DE3-as példány, amely már ATX formátummal érkezik,és a többi?
már az ASUS lapoknál is furcsállottam az alaplap méretét az oldalak arányaiból következtetve,akkor itt most valami uj ATX formátummal állunk szemben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. csicsoblad...
2010.11.22. 13:28
Szerintem a H67DE3 el van írva, ott nincs M, a többinél pedig ahol van M az MicroATX a többi ATX.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Blase19
2010.11.22. 15:42
Ezt a 18 fazisú tápellátást én erősen megkérdőjelezném. Nem lenne az első eset amikor a gyártók az egyes fázisokat egszerűen párhuzamosan kapcsolják, így gyakorlatilag semmi értelme nincs, mert az egyes fázisok feszültsége tulajdonképpen csak 8 fele oszlik (188+1)+(8+1)). Na most aki jobban ért hozzá az kijavíthat mert lehet teljesen hülyeséget beszéltem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!