iPon Hírek

8 megapixeles CMOS lapka okostelefonokhoz

Dátum | 2011. 08. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A digitális képalkotáshoz szükséges képérzékelő lapkák egyik tapasztalt fejlesztője, az OmiVision Technologies bemutatta legfrissebb CMOS szenzor lapkáját, amely elsőként alkalmazza a vállalat 1.1 mikronos OmniBSI-2-es képpont-architektúráját.

Az OV8850-es képérzékelő lapka 8 megapixeles felbontást kínál és elsősorban okostelefonokban, illetve tábla PC konfigurációkban találkozhatunk majd vele, méghozzá rövidesen. Az új képérzékelő lapka több szempontból is jelentős előrelépésnek minősül a jelenlegi megoldásokhoz képest. Az újdonság az 1.4 mikronos OmniBSI lapkáknál sokkal hatékonyabb energiagazdálkodást alkalmaz és sokkal jobb képminőséget is kínál. A lapka esetében alkalmazott automatikus fókusz modulok 20%-kal vékonyabbak, mint a manapság forgalomban lévő megoldásoknál alkalmazott egységek, így az új CMOS szenzor alkalmazásával a jelenlegieknél vékonyabb okostelefonok is készülhetnek. A korábbinál kisebb képpontokkal rendelkező képérzékelő lapka 35%-kal jobb teljesítményre képes alacsony megvilágítás mellett, mint elődei, így kedvezőtlen fényviszonyok mellett is elfogadható minőségű képeket készíthetünk. Maga a lapka egyébként 5550 x 5400 mikrométeres mérettel rendelkezik - tokozással együtt -, felbontása pedig 3280 x 2464 pixeles. A lapka felhasználásával könnyedén készíthető 8,5 x 8,5 mm-es, automatikus fókusszal is ellátott kamera modul, amely mindössze 4,7 mm magas.


Az OmniVision újdonsága hőmérséklet szenzort is tartalmaz, de ezen kívül lehetővé teszi a HDR fotók és videók készítését is, sőt, arra is lehetőséget biztosít - a beépített skálázónak köszönhetően - hogy tökéletes 1080p/30FPS Full HD videókat készíthessünk vele és kihasználhassuk az előnézeti kép adta lehetőségeket, mindezt pedig teljes FOV (Full Field of View) mód mellett tehetjük.

Az gyártó tervei szerint az OV8850-es lapka első mintapéldányai még ebben a hónapban elkészülnek, ám a tömegtermelés beindítására majd csak valamikor a következő év első negyedévében kerülhet sor.

Az újdonsággal kapcsolatban további információk itt találhatóak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Movolif
2011.08.04. 15:41
húú ez király..... már csak OPTIKA!!!!! kéne hozzá, és lehetne fotózni LOL
parasztvakítás rulez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. piter
2011.08.04. 16:58
Foleg ha mar leteznem 12.1 megapixeles telefonok is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sks7891
2011.08.04. 17:18
Lehet mégis verné ez a 12.1 megapixeles CMOS-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. TJZ83
2011.08.05. 23:26
Léteznek 12 megapixeles mobiltelefonok, azt nemtudom hányszoros optikai zoommal, de az a lényeg hogy van. Igaz, hogy csak kínában, de vannak. Japánban is vannak 12 mp-es telefonok, a Toshibának, Casionak, meg kitudja még melyik vállalatnak. Mindenesetre szerintem nem kell hanyattesni majd a képminőségtől, egy sima tízezer forintos t-gazdaságos zsebfényképezőgép még mindig sokkal jobb képet fog készíteni.
(Miért? Mert ez a cucc túl kicsi ahhoz hogy igazán jó legyen. MEg kell nézni hogy mivel fotóznak szépen: legrosszabb: telefon, attól jobb a zsebgép, meg a kompakt, azután a sima tükrös gépek úgy 90-100 ezertől, és a csúcs amit még meg tudsz fizetni, az az úgynevezett fullframe gépek úgy 5-600 ezertől. Efölött van a nagyformátum. Ebből látszik hogy képminőség terén a méret a lényeg. Mert minél drágább, annál nagyobb a szenzor, és annál nagyobb a lyuk, amin végül is a fényt kapja a szenzor. 1.6-1,4 vagy attól is nagyobb F.)
Anno sok ilyen tükörrel ellátott házban mozgó optikás kis kompakt gép, sőt még telefon is készült. Azt kellene megint erőltetni, és talán még jó is lenne. Nem tökéletes, de ettől a "minél kisebb annál menőbb" cucctól mindenképp jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!