iPon Hírek

800 Gbps-os adatátviteli-sávszélesség Intel módra

Dátum | 2014. 03. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

A számítógépek folyamatosan gyorsulnak, a megnövekedett számítási teljesítménnyel dolgozó rendszerek pedig egyre nagyobb adatmennyiséget mozgatnak, amelynek gyors célba éréséhez kellően nagy sávszélességet biztosító hálózatra van szükség. Kellő adatátviteli sávszélesség nélkül a rendszerek közötti kommunikáció nem elég gyors, ami az összteljesítményt is korlátozza – főleg adatközpontok és nagyobb szuperszámítógép-fürtök esetén igazán látványos az ilyesmi. Egyszóval a nagy számítási teljesítmény mellé rendszerint komoly adatátviteli sávszélességet biztosító hálózati kapcsolatra is szükség van ahhoz, hogy a rendszerben rejlő lehetőségek maradéktalanul kiaknázhatóak legyenek. Az Intel mérnökei nemrégiben egy új, meglehetősen komoly sávszélességet kínáló kábellel rukkoltak elő, amely akár 800 Gbps-os sávszélességet is biztosíthat – irányonként. Az adatközpontokat és szuperszámítógép-fürtöket megcélzó újítás az Intel Silicon Photonics technológiájára támaszkodik, amelynek alkalmazása mellett egyetlen optikai szállal 25 Gbps-os sebesség érthető el. Az új kábelek persze nem egy ilyen optikai szálat tartalmaznak: a dolgok jelenlegi állása szerint négy sorba rendezve maximum 64 szál zsúfolható össze a szóban forgó kábelben.
A 64 optikai szál közül 32 csak küldi az adatokat, a másik 32 pedig csak fogadja azokat, így irányonként 800 Gbps-os adatátviteli-sávszélesség elérésére van mód, ami 1,6 Tbps-os teljes adatátviteli-sávszélességet jelent. A kábelekben futó optikai szálak kifejlesztéséhez az Intel korábban együttműködésbe lépett a Corning mérnökeivel, az együttműködés gyümölcseként elkészülő kábelek pedig rövidesen elérhetővé válnak kereskedelmi forgalomban. A tervek szerint a kábelek kiviteltől függően 8, 16, 32 vagy 64 optikai szálat tartalmazhatnak, így a teljes adatátviteli-sávszélességük is ennek megfelelően változik (200 Gbps, 400 Gbps, 800 Gbps és 1600 Gbps). Arról egyelőre nincs hír, hogy az új kábelek mennyibe kerülnek majd, de tulajdonságaik alapján az már most borítékolható, hogy méregdrágák lesznek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. SoulEater7...
2014.03.11. 23:01
wow
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nyerek01
2014.03.11. 23:18
Gerincvezetéknek ezeknél is komolyabb kábeleket használnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zephyrus
2014.03.12. 07:38
nyerek01: szerintem csak többet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dzsuz87
2014.03.12. 08:09
A legelterjedtebb az InfiniBand most? Az maximum 100 gbit/s sebességet tudott, viszont a késleltetése eszméletlenül alacsony, 1 mikroszekundum körüli. Az optikai megoldásoknál pont a késleltetés az, ami még nem ennyire jó, ha jól tudom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. djalienecs...
2014.03.14. 07:34
A tudomány jelenlegi állása alapján, nehezen tudom elképzelni, hogy a fénynél bárminek is kisebb lenne a késleltetése. Maximum a szál burkolata szólhat ebbe bele (esetleg még a jelfeldolgozó), de arra is vannak már jó megoldások.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!