iPon Hírek

802.11 AC-s WiFi router az ASUS-tól, USB-s WiFi adapterrel

Dátum | 2014. 01. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

Az ASUS lerántotta a leplet legújabb routeréről, az RT-AC52U modellről, amely kétsávos 802.11ac WiFi támogatást kínál, dobozában pedig még egy USB-s WiFi adapter is lapul, ami az USB-AC50 típusjelzést viseli, így a csomaggal azonnal kiaknázhatjuk a 802.11ac technológiában rejlő lehetőségeket. A 2,4 GHz-es és 5 GHz-es tartományban egyaránt üzemelő router speciális tervezésű beépített antennáinak és nagyteljesítményű erősítőinek köszönhetően 150%-kal nagyobb területet tud WiFi jelekkel lefedni, mint a konkurens megoldások. A termék összesen 733 Mbps-os sávszélességet kínál: a 2,4 GHz-es frekvenciatartományon belül 300 Mbps-os, az 5 GHz-es frekvenciatartományon belül pedig 433 Mbps-os adatátviteli sávszélesség áll rendelkezésre – ezek természetesen egyszerre is kihasználhatóak. Utóbbi annyit jelent, hogy a termék a 802.11n eszközöket maximum 300 Mbps-os, a 802.11ac eszközöket pedig maximum 433 Mbps-os WiFi kapcsolattal tudja kiszolgálni.
A zsúfoltabb, 2,4 GHz-es tartomény ideális lehet általános feladatok alkalmával – például internetezéshez, e-mailek küldéséhez és fogadásához –, míg az 5 GHz-es tartomány játékhoz és filmnézéshez jöhet jól, ugyanis stabil, zavaroktól és interferenciától mentes WiFi kapcsolatot kínál. Az új router a négy darab 10/100 Mbps-os LAN és az egy darab, ugyancsak 10/100 Mbps-os WAN port mellett egy USB 2.0-s portot is kapott, ami számos hasznos dologra fogható be. Az USB port egyrészt fogadhat külső merevlemezt, így a router akár fájlszerverként is helytállhat, még akár felhő alapon is (AiCloud), de a nyomtatószerver funkció jóvoltából akár nyomtató is csatlakozhat a rendszerhez.
Az AiCloud segítségével fájljainkat bárhol, út közben is elérhetjük, amennyiben éppen rendelkezésre áll internetkapcsolat. Sokak számára jó hír lehet, hogy igény esetén akár 3G/4G adaptert is fogad az említett port, így szükség esetén két internetkapcsolattal is gazdálkodhatunk (WAN,& 3G/4G). Az USB 2.0-s port akár táblák vagy okostelefonok akkumulátorának töltésére is használható, így a router "töltőközpontként" is helytállhat.
A fedélzeten az ASUS WRT szoftvere teljesít szolgálatot, amely lehetőséget biztosít a sávszélesség-kihasználás monitorozására és a sávszélesség korlátozására is. Emellett szülői felügyelettel kapcsolatos beállítási lehetőségek, VPN beállítási lehetőségek, médiaszerver funkció, QoS beállítási lehetőségek és egy ütős letöltőkliens is szerepel a repertoárban – utóbbi természetesen BitTorrent protokollt is támogatja. A router tűzfallal és Samba/FTP szerver funkcióval is rendelkezik. A WiFi kapcsolatot a szokásos adattitkosítási lehetőségekkel védhetjük, plusz 802.1x Radius támogatás is rendelkezésre áll.
A WPS támogatással is ellátott, 30 másodperc alatt üzembe helyezhető újdonság mellé egy USB 2.0-s WiFi adaptert is kapunk, ami az USB-AC50 típusjelzést viseli. Ez a kiegészítő meglévő noteszgépünket vagy asztali számítógépünket vértezi fel 802.11ac WiFi támogatással, így az 5 GHz-es frekvenciatartományon belül maximum 433 Mbps-os vezeték nélküli adatátviteli sávszélességgel gazdálkodhatunk. A kompakt WiFi adapter 30,98 x 16 x 8,64 milliméteres mérettel bír, tömege pedig nem több 4 grammnál.
Az RT-AC52U router, illetve a mellé csomagolt USB-AC50 WiFi adapter február közepén válhat elérhetővé kereskedelmi forgalomban. Az egyelőre nem derült ki, hogy a csomag pontosan mennyibe kerül majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. westarhga
2014.01.30. 13:12
nem nagyon értem miért erőltetik a 10/100-at még. csak egy példa az upc 120as vagy 240es netjét nem igazán szolgálja ki, persze ha gigabites portokat szerelnének bele nyilván nem lenne gond
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. coolpet
2014.01.30. 13:44
Gondolom 50K+ lesz az ara.

nekem is szembetunt hogy meg hazon belul sem tudok gigabittel kommunikalni kabelen. A wifi meg tudjuk milyen. Van ami ra van irva es van ami tudj a 70%-at. Az ilyen pocokvevoktol meg mit is varhat az ember, foleg ha egy szintel lejjebb van mint a router.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!