iPon Hírek

83.6 milliárd dollárt termelt 2014-ben a játékipar

Dátum | 2015. 04. 22.
Szerző | Freelancer
Csoport | JÁTÉK

A játékiparra specializálódott, piacelemzéssel és üzleti tanácsadással foglalkozó NewZoo jelentése alapján 2014-ben 2013-hoz viszonyítva 10.4 százalékkal nőtt a játékipar árbevétele, ami így 83.6 milliárd dollárt, azaz, hozzávetőlegesen 23324 milliárd forintot tett ki. A tekintélyes összeg 46,77%-át, 39.1 milliárd dollárt a tíz legjobban teljesítő cég tehette zsebre. A lista első helyén a Riot Gamest felvásárló, az Epic Gamesben pedig részesedést szerző, kínai Tencent áll, amely egyetlen kurta év alatt nem kevesebb, mint harminchét százalékkal tudta növelni a játékokból származó bevételét. A dobogó második fokára szintén egy ázsiai cég, a huszonhét százalékos növekedést elkönyvelő Sony állhatott fel, míg a bronzérem az érdekes módon a 2013-as bevételéhez képest mindössze csekély három százalékkal jobb eredményt elérő Microsoftnak jutott. A harmadik nagy konzolgyártó, a Nintendo 13%-os visszaesést szenvedett el, és 2.1 milliárdos eredménye csak a kilencedik helyre volt elegendő.
Forrás: Newzoo.com
Ettől függetlenül, hiba lenne újfent halotti tort ülni a már számos alkalommal eltemetett cég felett, hiszen a japán vállalat engedve a gazdasági nyomásnak a jövőben mobiltelefonokra is megjelenteti alkotásait. Ez a lépés pedig gyaníthatóan nem kevés pénzt hoz majd a konyhára, ahogy azt az Apple, a Google, és a King kiváló teljesítménye is mutatja. Különösen a keresőmotorjáról ismert vállalkozásnál örülhettek tavaly az elért eredménynek, hiszen, nyolcvankilenc százalékkal több pénz folyt be játékokból, mint az azt megelőző esztendőben. Érdekesség, hogy bár 2014 több PR-katasztrófát is hozott a Ubisoft számára, mindez nem látszik meg a pénzügyi eredményén. Az Assassin's Creed: Unityvel csúfosan leszereplő francia fejlesztő-kiadó 2014-es bevétele 33%-kal nőtt az előző évben elérthez képest.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Kerub88
2015.04.22. 15:59
Sírok. A King többet keres a Nintendo-nál. Erre a Nintendo még kihozza a youtube szabályozását is.

Az hogy az Ubisoft önmagában ennyit keress szintén nem tölt el nagy lelkesedéssel.

Ami viszont még érdekes adatokat szolgáltatna ha tudnánk a Valve mennyit keres, mert ugye az ő adataik titkosak. A top 5-be szerintem befurakodnának.

Tencnetről érdemes lett volna összeszedni valami infót. Azt tudom hogy övék a Riot és az Epic games egy része is meg tucatnyi ázsiai MMO, de ez még így is döbbenetes bevétel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. WRT54GL
2015.04.25. 20:38
Állítólag már 2011-ben 1 milliárd felett voltak, úgyhogy simán benne lehetnek a tízben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!