iPon Hírek

8K-s TV a Sharp műhelyéből – immár szemüveg nélküli 3D-vel

Dátum | 2014. 01. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

Az idei CES alkalmával Dunát lehet rekeszteni a 4K-s televíziókkal és monitorokkal, de azért rajtuk kívül egy meglehetősen érdekes, 8K-s felbontású megjelenítő is feltűnt a porondon, ami ráadásul szemüvegmentes háromdimenziós technológiát is kapott. A Sharp tavaly már bemutatott egy 8K-s megjelenítőt, a vállalat illetékesei azonban idén még magasabbra helyezték a lécet: a Philips és a Dolby együttműködésével egy 8K-s monstrumot alkottak, amely hatalmas natív felbontásával és lenyűgöző képminőségével ejti rabul a nézőket. A 8K-s panel óriási, 85 hüvelykes képátlóval büszkélkedik, de különlegességeinek sora itt még cseppet sem ér véget, hiszen a kínálatban szemüveg nélküli 3D-s támogatás is helyet kapott. A nem mindennapi panel 7680 x 4320 pixeles natív felbontás mellett üzemel, ami napjainkban még elképesztő különlegességnek számít – nincs is igazán olyan tartalom, ami ekkora felbontással érkezik, leszámítva azt a néhány demót, amelyekkel a televízió képességeit megpróbálják bemutatni a nagyérdeműnek.
A bemutató alkalmával két demó futott a 8K-s szemüvegnélküli 3D-s rendszeren: az egyik egy klip volt, ami a Life of Pi (Pi élete) című filmből származott, a másik pedig a Disney Frozen (Jégvarázs) című animációs filmjének trailere. A nézők beszámolója szerint a szemüvegmentes háromdimenziós technológia zökkenőmentes élvezetéhez meghatározott látószögön belül, fix fejtartás mellett kell nézni az alkotásokat, különben nem jön át a háromdimenziós hatás – helyette homályos, életlen képet kaphatunk eredményül, amit még ekkora felbontás mellett sem élvezet nézni. Persze a fentiekhez gyorsan hozzá kell tenni, hogy a bemutatón szereplő rendszer még csak prototípusként létezik, így kereskedelmi forgalomban történő megjelenése előtt még rengeteget fejlesztenek majd rajta. Mivel még a 4K-s megjelenítők sem szivárogtak le a kereskedelem fő áramába, így a 8K-s termékek fejlesztésére bőven van idő. Arról sajnos nincs hír, hogy hasonló tulajdonságokkal rendelkező televíziókkal mikor találkozhatunk kereskedelmi forgalomban, valamint az is rejtély, mennyibe kerülnek majd. A fenti prototípus egészen biztosan több tízmillió forintot kóstál.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. deathspace
2014.01.10. 09:21
na ez már azért tulzás ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tarkatehen
2014.01.10. 09:27
Milyen élvezetes lehet úgy nézni egy 3D filmet, hogy közben nem mozdítom meg a fejemet, mert akkor már nem lesz 3D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Szefmester
2014.01.10. 10:22
Na igen.. akkor már az árából veszek 4-5 db fejre szerelhető eszközt és nézzük azon a filmet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. asdsa
2014.01.10. 15:28
Azért ez egy majdnem két négyzetméteres tévé, kb. 2,5-szer akkora, mint az asztalom Ha nem is 8k, de 4k panel tényleg érdemes lehet hozzá, mert ilyen méretben már tényleg kásásodik, recésedik az a fullhd (boltban, meg szobában már volt szerencsém Sharpos batárhoz, de az még kisebb is volt... bár messziről még okés a képe).
Ha DPI-t nézzük, tényleg nagy parasztvakítás, egy 4k-s tévé pixelsűrűsége egy 40-45 hüvelykes fullhd-nak felelne meg, így viszont már a 22"-es monitoromat előzi be
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Crytek01
2014.01.11. 00:34
Azt hittem ez a szemüveg nélküli 3D nem fog korlátokba ütközni, hát tévedtem.

Ugyanez a passziv 3D is csak az szemüveggel produkálja ha nem úgy ülsz/fekszel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Devio
2014.01.11. 03:48
Bámulatos amit a Sharp leművel!
Gyakorlatilag pofánröhögi az összes gyártót. Kacagva aláz mindenkit.

Sony és a Sharp a favorit márkám. Amit annó az Aquos tv-vel csinált a Sharp. Az sem gyenge belépő volt.

A cikkben le van írva, hogy prototípus. Mire ez a Tv kereskedelmi forgalomba lesz. ( 6-8 év ) Addigra már forgathatjuk a fejünket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. qiwi
2014.01.27. 11:25
Szép dicsérni a SHARP-ot, de azért ne felejtsük el, hogy a magyar fejlesztésű 3d készülék szintén szemüveg nélkül, már rég kész van, csupán nincs mögötte akkora gyártókapacitás. ([ipont3d])
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. olaszka50
2014.09.11. 19:47
Én most találkoztam egy termékkel!!! Na ezt akárhonnan nézheted. Magyar cég a forgalmazó! Brutál jó! És van tabletjük és mobiljuk!!! Valami xs3d vagy xes3d
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!