iPon Hírek

9,7-es e-papírt kínál az E-Ink a gyártóknak

Dátum | 2009. 05. 10.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Más fejlesztőknek is felajánlotta az E-Ink Corporation az Amazon nemrégiben kiadott új, 9,7 hüvelykes Kindle DX-jében alkalmazott e-papír-kijelző prototípus-készletét, melynek segítségével így mások is alkothatnak hasonló képességű saját e-olvasókat.

Ez a kijelző hüvelykenként 150 pixeles felbontást biztosít, és "számos" szürkeárnyalat megjelenítésére képes. Egyéb tekintetben azonban hagyományos e-papírnak mondható, és pontosan annyit is tud, se többet, se kevesebbet.


A fejlesztői készlet egy képernyőt tartalmaz, ceruzával, valamint egy Linux x86-os operációs környezetet. Mellékelik még hozzá a megfelelő fejlesztői szoftvert, különböző minta-képeket, nyílt forráskódú kezelőprogramokat és alkalmazásokat, köztük MMC-kártyákat, Bluetooth-ot és USB-t is támogató eszközökkel.

Már előrendelhető, de csak a hó végén kezdik szállítani - egy készlet $4.000-t kóstál. Hogy mindez mennyire jelentős mértékben fog hozzájárulni az e-olvasók választékának további bővüléséhez (és főként az olcsósodásához), az még több, mint kérdéses, de majd elválik. A remény örök.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. systexas
2009.05.10. 12:29
VISSZA A HIRHEZ

mi az értelme ezeknek az e-papíroknak vagy miknek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Anaxis
2009.05.10. 13:29
Hát nem tudom én se szeretek gépen olvasni,de néha rákényszerülök.Ez ahogy nézem egy átlag újság lapjának megfelelő nagyságban mutatja a képet.Nem lenne egy rossz dolog.Főleg szerintem sokkal szemkímélőbb lehet mint ha a monitoron olvasol.Majd ha lesz kész verzió.Akkor kiderül mennyire éri meg egy ilyenbe beruházni.Hamarabb már csalódtam hasonló készülékekben (régi pda-t használtam PDF-ek olvasgatásához)hamar lemerültek és elég olvashatatlan képet adtak.Mindenesetre ez egy jó ötletnek tűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mtrx220
2009.05.10. 15:36
szerintem ebben nagyon jó lehetőségek vannak.
bár még elég drága, sajnos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. systexas
2009.05.10. 16:12
szerintem baromság
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MassKilla
2009.05.10. 17:30
ezek nem merülnek le hamar mint a pda-k, mert speciális kijelző van bennük, amit nem kell másodpercenként 25+ szor frissíteni, hanem egy képet/egy oldal szöveget ha egyszer kirajzolt, az addig ott marad, míg új lapot nem akarsz nézni, tehát nem kell másodpercenként 25-nél többször újrarajzolni, ami az áramszükséglet nagyját jelenti normális monitoroknél, vagy kijelzőknél, mint pl a PDA-kban, vagy telefonokon. éppen emiatt a tulajdonsága miatt egyenlőre még nem is képes színeket , vagy mozgóképet megjeleníteni, ha jól tudom (nyilván a mozgás látszatához másodpercenként sokszori frissítésre van szükség)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2009.05.10. 21:24
E-papir normal korulmenyek kozt azt jelenti, hogy amikor nincs valtozas a szandekolt latvanyban, arra az idoszakra a kijelzo nem igenyel energia ellatast.

Ennek ket fontos kovetkezmenye, hogy

1: aktiv hattervilagitas helyett passzivan, a ra beeso feny visszaverodeset hasznalja, es

2: a valtozatlan latvany nem igenyel a szokasos ertelemben vett frissitest.

Jelenlegi kutatasi stadiumban tovabbi atmeneti kovetkezmeny, hogy keves az arnyalat, keves a szin, lassan valtoztathato a latvany, stb. Ezek csak gyermek betegsegek. Elmulnak remelhetoleg nyomtalanul.

Lassan talan masfel eve is lehet, hogy lattam e-papiros mobil telefont.

Nagyon dogos, hogy a szikrazo napsutesben ugyanolyan jol olvashato, mint egy konyv. De szurkuletben sem vakit, mert nincs is mivel vakitania.

Kornyezetvedelmileg is es a gyakori toltohoz kotottseg elmaradasaban is klassz az e-papir: mert csak a lapozaskor fogyaszt.

Ehhez jon, hogy legalabbis meg a 70-es evekben dolgoztam olyan gepen, amelynek a processzora nem csak megallithato volt, hanem pontosan onnet tovabbindithato is, es mivel a ferrit memoria nem felejtett, ezert a leallitas es ujrainditas kozott a 220-as ellatas is lekapcsolhato volt.

SSD miatt ez ismet felmerul: nevezetesen egy minimalisztikus fogyasztasu billentyuzet aramkor figyeli, hogy lapozni akarsz-e, es ekkor aktivalodik a megallitott es aramtalanitott gep egy lapozas vegrehajtasanak erejeig, aztan megint megallitodik es aramtalanodik.

Technologia tulajdonkepp adott arra, hogy legyen egy A4-es irogep papir meretu es mondjuk 1 cm vastagsagu konyved, amely egy feltoltessel kibir 10 ezer lapozast es benne van ezer altalad valasztott konyv.

A fejlodest eltorzithatja, hogy ez igy tulzottan szep lenne. Azaz valami olyat fognak csinalni, amelynel biztosithato egy nagyobb haszon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!