iPon Hírek

9-es sorozatú Gigabyte alaplapok minden mennyiségben

Dátum | 2014. 05. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Gigabyte-nál az ASUS-hoz hasonlóan egy kicsit elgurultak az illetékesek gyógyszerei, így összesen harmincféle 9-es sorozatú alaplap készült, amelyek között néhány nagyon érdekes és számtalan nagyon unalmas modell lapul.
Gigabyte GA-Z97X-SOC Force
Az érdekességek sorát a Gaming család legújabb tagjaival kezdjük. A Gaming családban több olyan modell is lapul, amelyek nem elégszenek meg a lapkakészlet és a processzor adta lehetőségekkel, így annak érdekében, hogy minél ütőképesebb többkártyás rendszert építhessünk, még PLX PEX sorozatú PCI Express hídchipet is alkalmaznak.
Z97-es alaplapok - I.
Ezek a termékek négykártyás üzemmódban négy darab x8-as sávszélesség mellett üzemelő PCI Express 3.0 x16-os slotot kínálnak, ami igen impresszív dolog. A Gigabyte hivatalos weboldala egyébként ezeknél a modelleknél nem fogalmaz egyértelműen, sőt, többnyire még a PLX hídchip jelenlétét sem reklámozza, de egy kis nyomozással kideríthető az igazság.
A PLX PEX hídchipek három alaplapon vannak jelen: a fenti diagramon látható GA-Z97X-Gaming G1 WiFi-BK modellen, a GA-Z97X-Gaming G1 alaplapon, illetve a GA-Z97X-Gaming GT deszkán.
Z97-es alaplapok - II.
Z97-es alaplapok - III.
A játékosok mellett a tuningosokat is megcélozza néhány alaplap, amelyeken feszültségmérő pontok és egyéb ínyencségek vannak – ilyen például a GA-Z97X-SOC Force. A deszkák között SATA Express támogatással ellátott modellek is szép számmal vannak, sőt, olyanokkal is találkozhatunk, amelyek M.2-es slottal is rendelkeznek, ami tempós SSD kártyák alkalmazására ad lehetőséget.
Gigabyte GA-Z97X-Gaming G1
Audió vezérlő tekintetében hatalmas a szórás: az egyszerű, átlagos megoldástól, az optikai kimenettel és cserélhető műveleti erősítővel ellátott példányig minden szerepel a kínálatban.
Gigabyte GA-Z97X-UD7 TH
Extra, hogy a GA-Z97X-UD7 TH modell egy Intel DSL5520-as Thunderbolt vezérlővel kerül forgalomba, ami két darab Thunderbolt portot kínál. Gyakorlatilag ez az egyetlen Thunderbolt portos megoldás.
Gigabyte GA-H97N-WiFi
Aki inkább az apró, Mini-ITX formátumú alaplapot keres, ne keseredjen el, hiszen mind a Z97-es, mind pedig a H97-es sorozatban lapul ilyen deszka, méghozzá igen remek felszereltséggel.
Z97-es alaplapok - IV.
A Gigabyte alaplapjai között egyszóval rengeteg az újdonság, ám szerintünk a gyártó – egyes riválisaihoz hasonlóan – egy kissé túlzásba esett, hiszen ennyi modellre – amelyek között rendszerint nüansznyi különbségek vannak – nem feltétlenül van szükség egy egyre szűkülő PC piacon.
H97-es alaplapok
Az új alaplapok közül néhányan már elérhetőek kereskedelmi forgalomban. A termékek persze nem csak az eredeti, illetve a frissített Haswell processzorokat, hanem az év végén érkező Broadwell-K processzorokat is támogatják majd. Utóbbiak alkalmazásához mindenképpen szükség lesz a BIOS frissítésére.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Terror
2014.05.09. 15:33
Tehát az alaplap alján van négy ventilátorcsatlakozó, amiket jobbára üresen hagysz, és a manapság divatos kialakítású, felül két ventilátorral bíró házak csatlakozóit pedig egyéb híján bedugod a füledbe, mert az úgy cool.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. lajcsi1975
2014.05.09. 16:40
@Terror Ha valakinek ennyire nincs intuíciója akkor oda is dughatja de próbálkozhat egyéb testnyílásaival is. :-)

Amúgy korrekt felhozatal. mivel eddig nem csalódtam a gigabyte-ban ezek közt lehet leendő deszkám.

Mindig flameforrás a gaming alaplapok létjogosultsága és trollkodni is divat vele , de itt azért leírja hogy azért gaming mert valami csipet hegesztenek be a rendszerbe hogy simábban menjen a multikártyás rendszerek összehangolása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DogTheDog
2014.05.09. 18:29
Ket dollaros 50cm hosszu venti vezetek mar draga egy epiteshez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim DogTh...
2014.05.09. 19:51
Szerintem senki nem fog úgy eszközt venni, legyen bármilyen eszközről is szó, hogy előre be van tervezve a hülye konstrukció miatti toldozgatás-foldozgatás, akkor már inkább megnézi a konkurencia termékválasztékát.

Nekem pl. kellene a 8 darab SATA mellé 3 USB2 header, ilyet egyetlen lap sem tud, plusz USB2 headerhez meg 5200 forint felárral juthatnék (NZXT IU01), ami számomra felejtőssé teszi az egész 9-es széria termékválasztékát, mert Z87-ben van olyan lap az igényeimet kielégítené out of the box.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. lajcsi1975
2014.05.09. 20:07
A példád elrugaszkodott de példának tökéletes.A 3 usb3 header és a 8 sata aljzat az más tészta, azt nem lehet kiváltani fél méter vezetékkel.

Továbbá inkább egy kis szarkazmust próbáltunk lefektetni ezzel de ha te azt gondolod hogy nincs igazunk akkor ezzel nincs semmi baj.

Bye

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim lajcs...
2014.05.09. 20:23
Nyilván nem felelhet meg minden termék mindenkinek, akkor nem lenne szükség variánsokra, ez eddig teljesen tiszta.

A gond ott kezdődik, ha már egy teljes széria saját jegye egy olyan dolog hiánya, aminek lenne felhasználói rétege.

Az új chipset natívan kezel +2 SATA portot, ami arra volt jó a gyártóknak, hogy lespórolhatták a külső (Asmedia) SATA vezérlőt, a SATA portok száma meg maradt, a 2. USB3 csak nyomokban található meg egyes típusokon, az Asrockon kívül meg senkit nem érdekelt hogy bevezessék a SATA expresst, de cserében szinte mindenki lehagyta a 3. USB2 headert.

Tehát a kilences széria termékválasztékában olyan lapokat láthatsz nagyrészt, amiken van egy M.2 port mint plusz, minden más vagy maradt a régiben, vagy levettek valamit a lapról, tehát ez a széria egyesek igényeit tekintve visszalépés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. lajcsi1975
2014.05.09. 20:28
Rendben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. peti736
2014.05.10. 05:10
Jólenne he a megjelenésük kicsit levinné a Z87-esek árát...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!