iPon Hírek

9 nanométeres tranzisztor

Dátum | 2012. 02. 02.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Az IBM, az ETH Zürich és a Purdue University kutatóinak fejlesztéseként elkészült az első 10 nanométernél kisebb szén nanocső tranzisztor (CNT), és hatékonyabban működik, mint valaha is gondolták volna. Jobb vezető, tehát jobb jelet biztosít és alacsonyabb feszültségen is üzemel, mint a hasonló méretű szilícium tranzisztorok. A kutatók eredményeikről a Nano Letters oldalain számolnak be.

Számtalan kutatócsoport igyekszik lecsökkenteni a tranzisztorok méretét annak érdekében, hogy ezek megfeleljenek a jövő számítástechnikai elvárásainak. A szilícium tranzisztorok egyik nagy problémája, hogy méretük csökkentésével egyre egyenetlenebb lesz az elektronáramlás. Ennek kiküszöbölésére vannak ilyen-olyan próbálkozások ugyan, de úgy tűnik, hogy a 10 nanométer környéki mérettartományban a szilícium tranzisztorok elérték méretük csökkenthetőségének határát, és ennek további erőltetése kemény többletmunkát és -költséget jelent a fejlesztőknek. A szilícium tranzisztorok zsugorodása az elmúlt években megfizethetőbbé tette az elektronikai eszközöket, ez a „kicsinyítési” folyamat azonban nem folytatható a végtelenségig.


Az IBM kutatói és kollégáik nem is próbálkoztak a szilíciummal projektjükben, hanem a szimpla falú szén nanocsövek felé fordultak. Ezek remek vezetők és aprócska méretük miatt (1‒2 nanométeres átmérő) már évek óta a szilícium lehetséges helyettesítőiként tartják őket számon. Az ultravékony csövek rövid csatornahossz esetén is egyenletes elektronáramlást képesek biztosítani. Mindeddig azonban ezen előnyök csak elméletben léteztek, mivel nem készült működő prototípus.

„A fejlesztés legnagyobb jelentősége, hogy végre sikerült demonstrálni: a szén nanocső tranzisztorok nem egyszerűen megfelelően működnek a 10 nanométer alatti tartományban, hanem jobban teljesítenek, mint az azonos méretű, legjobbnak kikiáltott szilícium tranzisztorok” ‒ mondta el Aaron Franklin, az IBM kutatója a PhysOrg.com-nak. A szén nanocsövek most bizonyították, hogy 10 nanométer alatt is lehetséges kiválóan működő tranzisztort építeni.

A kutatók előzetesen arra számítottak, hogy az ultravékony csatornáknak hátrányai is lesznek (pl. magas veszteségek). A kísérlet során több tranzisztort készítettek ugyanazon nanocső mentén. A legkisebb ezek közül 9 nanométeres csatornahosszúsággal bírt, és az elvárásokat messze túlszárnyalta: 0,5 Volt feszültségnél az egységnyi átmérőre eső töltéssűrűség 2.41 mA/μm volt, ami négyszerese a hasonló méretű szilícium tranzisztor esetében mértnek.

Számos műszaki probléma vár még megoldásra a szén nanocső tranzisztorok szélesebb körű elterjedése előtt, de az eddigiek során nem merültek fel megoldhatatlannak tűnő akadályok, mondták bizakodva a kutatók.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. nyerek01
2012.02.02. 15:16
Haladunk, nagyon jó. Azért aki ~öt év múlva infós szakra jelentkezik kösse fel a nadrágot, annyi tanulnivalója lesz hogy sosem fogy el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. atti2010
2012.02.02. 15:24
nyerek01 Ezen mit kell annyit tanulni, max megemlítik majd pár sorban hogy miből van meg hogy működik és csókolom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. zsolt320i
2012.02.02. 15:26
Nekem ugyanaz az erzesem van mint belsoegesu motorok es az olajmamutok kapcsolatanal,valakiknek nagyon nem erdekuk hogy egy fejlettebb technogia vagy egy teljwsen ujszeru megoldas megvesse a labat. Mar eleg reg hallani lehetett kulonbozo projektekrol de valahogy egyikbol sem semmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. atti2010
2012.02.02. 16:17
zsolt320i Dollármilliárdok fekszenek a levilágítókészülékekben amiből csak a jó ég tudja hány darab van, nem szívesen cserélnék le őket ameddig nem muszáj, na meg ott van az is hogy az új technológia csapdákat is rejteget senki sem szeretné a saját bőrén megtapasztalni, de egyszer elfogy a szilíciumból a szufla és akkor kampec, ez viszont nagyon ígéretes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. bodomehesz...
2012.02.02. 18:33
nem más mint az egyik "legnagyobb" az IBM... nó komment
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ThodEE nyere...
2012.02.02. 18:43
Mikro elektronika tanárom főiskolán még ott tart hogy vannak már 7-800 lábas processzorok-.-
Annyira nem fejlődik az oktatás hogy mondhatjuk nem kell újat tanulni, mert a tanárok le vannak fényévekre maradva a technológiától.
Tisztelet a kivételnek, mert akad olyan is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Destructo
2012.02.02. 20:20
Vétózzatok meg ha nem így van,de a cikk tele van TRANZISZTOR-ral,akkor a képen miért FET-van? Kollektor,Bázis,Emitter=Tranzisztor | Gate,Source,Dran=Fet.A típusokba ne mennyünk bele hogy most minyen tranyó PNP/NPN vagy ,hogy milyen FET pl J-FET stb stb...Ipari Elektrón+Villamosmérésen+Digitális Technikán+sokmáshol megvétóztak ha azt mondta valaki ,hogy Fettranzisztor....ilyan nincs...

Javítsatok ki,hol lett fasírt a logikai menetem "ha"!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Destructo
2012.02.02. 20:21
Drain*
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sleszakdan...
2012.02.02. 22:33
http://en.wikipedia.org/wiki/Field-effect_transistor

El kell, hogy keserítselek, a FET térvezérlésű tranzisztort jelent, tehát az is tranzisztor. Amiről te beszélsz a bipoláris/térvezérlésű kérdés, de annak nem sok köze van ahhoz, hogy tranzisztor-e az eszköz. Fettranzisztor meg tényleg nincs, minimum szóismétlés lenne, ha a magyartanár tudná mi a FET ő is megvétózná.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Destructo
2012.02.03. 08:15
Tudom mi a FET roviditese,de akkor a cikkben miert nem fetekrol van szo?Mert azt viszon nem
Irja le milyen tranzisztor!Akkor tervezerlesu tranzisztor igy okebb lenne./Lehet en vagyok szorszalhasogato
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.02.03. 08:52
asdf
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szerzetes
2012.02.03. 11:27
ThodEE, az egyetem sem fogja a szádba rágni az anyagot, csak ad egy erős alapot. Ha megérted a 7-800 lábas proci működését, akkor a nagyobb lábszám sem lehet probléma. A másik, hogy gondolom fel lennél háborodva, ha az amit leadnak szeptemberben már elavul és a vizsgán már az új anyagot kérdezik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bodomehesz...
2012.02.03. 11:28
"dy - 2012-02-03 08:52:00" - építő jellegű hsz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2012.02.03. 14:54
Nagy elony, hogy tuningolaskor nem tud szenne egni, mert mar eleve az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!