iPon Hírek

9600 GT 2 GB memóriával több gyártótól is

Dátum | 2008. 03. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az MSI terveivel kapcsolatban már korábban beszámoltunk: a gyártó egy új Nvidia GeForce 9600 GT modell piacra dobására készül, amelyet 2 GB memóriával kíván majd felvértezni. Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy tényleg szükséges-e ebben a kategóriában egy videokártya számára 2 GB memória, de úgy tűnik, hogy más gyártó is fantáziát lát a dologban, ugyanis most már a Jetway is hasonló terveket szövöget: a Cebit keretein belül mindkét gyártó termékét sikerült lencsevégre kapni.

Az MSI 2 GB-os 9600GT-je.
Az egyes vélekedések szerint az alsókategóriás videokártyák esetében az 512 MB-os memória méret tulajdonképpen marketingfogásnak minősül, ugyanis ez a mennyiség valamivel jobban eladhatóvá teszi a kártyákat, ez a helyzet akkor is, ha egy szintén alsóbb kategóriás kártyára például 1 GB memóriát helyeznek. A pletykák szerint a 9600 GT 2 GB-os verziójával is ez a helyzet: a kártya valószínűleg nem rendelkezik majd nagyobb teljesítménykülönbséggel egy 512 MB-os vagy 1024 MB-os modellhez képest, de ezt a közeljövőben megjelenő tesztek majd kiderítik.

9600GT 2 GB Jetway-módra.
9600GT 2 GB Jetway-módra.
A képek alapján mindkét gyártó 2 GB-os 9600 GT-je megjelenésre kész állapotban van, mindkét kártyán 2 GB GDDR3-as memória foglal majd helyet, amely 1800 MHz-es órajelen fog ketyegni. A kártyák a jelenlegi információk szerint paramétereiket tekintve megegyeznek majd a referencia modellekkel, viszont mind a két kártya egyedi, kétslotos hűtést kap majd. Az MSI modellje büszkélkedik majd DisplayPort kimenettel is, ez a csatlakozó a későbbiekben jól jöhet, ahogy egyre több DisplayPortos monitor lesz a piacon, egyelőre viszont az átlagfelhasználók számára majdhogynem felesleges.

A vélemények szerint a 2 GB-os modellek helyett érdemesebb inkább egy 512 MB-os, gyárilag túlhajtott modellt vásárolni: ilyen egység a Palit Sonic névre hallgató kártyája is, amely 199 dollár körüli áráért cserébe ugyan csak 512 MB memóriát tartalmaz, viszont a gyári túlhajtásnak köszönhetően kellemesen teljesít a játékok alatt  és mellesleg ezen a kártyán is kétslotos hűtés található, valamint rendelkezik DisplayPort kimenettel is. Az egység GPU-ja egyébként 700 MHz-en ketyeg, míg az 512 MB memóriát 2000 MHz-es órajelre lőtte be a gyártó. Hasonló áron kínál az MSI is túlhajtott VGA-kat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. danee91
2008.03.07. 23:19
32 bitesnél 2^32-en bájt, 64 bitesnél 2^64-en bájt a megcímezhető memória mennyisége...szal nagyon sok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!