iPon Hírek

99 dolláros Blu-ray lejátszók már nyáron?

Dátum | 2009. 04. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A HD filmek és a hozzájuk tartozó szórakoztatóelektronikai eszközök elterjedése egyáltalán nem zökkenőmentes. A Blu-ray és a HD-DVD közötti csata már nagyon régóta véget ért, amelynek eredményeként a HD-DVD el is tűnt a piacról, ezáltal a Blu-ray lett az egyedüli HD adathordozó a piacon, amely helyet nyújt a nagyfelbontású videó tartalmaknak. Annak ellenére, hogy a technológia vetélytárs nélkül maradt, mégsem kezdődött meg szélesebb körben a terjedése, mivel a Blu-ray lejátszók (és a filmek) még mindig rendkívül drágák ahhoz, hogy az átlagfelhasználók körében elterjedhessenek.

Megindulhat a terjedés?Most úgy tűnik, hogy a történet egy újabb fejezethez érkezett, ugyanis a Blu-ray Disc Association (a továbbiakban BDA) meglepő lépésre szánta el magát: elkezdte a licenc kiadását a különböző kínai gyártóknak, így hamarosan megjelenhetnek az olcsóbb, szélesebb kör számára is elérhető Blu-ray lejátszók. A vélemények szerint az új, olcsó lejátszók elérhetik a mágikusnak titulált 99 dolláros árszintet is, emiatt pedig sokak számára vonzóvá válhatnak termékeket. Üröm az örömben, hogy az alacsony árú lejátszók várhatóan nem támogatnak majd olyan hasznos szolgáltatásokat, mint amilyen például a BD-Live, de ennek ellenére tökéletesen alkalmasak lesznek a HD filmek lejátszására, és egyelőre ez is a cél. Az Amerikai Egyesült Államok területére várhatóan a nyári szabadságolások idején érkezhetnek meg az első olcsó lejátszók.

A BDA kezdeményezése mindenképpen jó, de hogy ezzel együtt mikor csökken a Blu-ray adathordozók ára, az egyelőre rejtély, pedig ez is útjában áll a szabvány elterjedésének. Hogy itthon mennyi lesz a 99 dolláros lejátszók ígéretéből? Legjobb esetben is minimum 99 euró...
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. danikollar
2009.04.20. 20:57
VISSZA A HIRHEZ

Hát jó lenne már!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. szabtam
2009.04.20. 21:04
40k-ért már itthon is kapni. de az örök probléma: amikor 6-7k egy film, akkor ingyen is adhatják a lejátszót...
a tömeges elterjedés lélektani határa valahol a 2k/film körül van, mint a dvd-nél.
amióta paírtokban 2-300 ft-ért is van turkálókosárban eredeti dvd, már nem éri meg töltögetni, irogatni.
bluray-nél igencsak más a helyzet. nemhogy megvenni, de kiírni sem éri meg igazán, mert az egyrétegű nyers lemez is vagy 2k. hdd-n tárolva, leegyszerűsített bd kb. 25gb, így 500-700ft/ film, a hdd fajlagos gb árától függően.
tehát az eredetinek ezért kell lemennie kb. 2k/film alá, mert onnantól lesz sokakanak alternatíva.
a betömörített mkv-król szándékosan nem beszéltem, mert az már más tészta...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Alwares
2009.04.20. 21:57
Eddig is ostobaság volt visszatartani a formátum elterjedését, mert szvsz a Bluray prémium ár kategóriában tartása csak visszafogta az egészet és nem hozott annyi nyereséget mint amennyit olcsóbban hozott volna. Tudjátok ezt ti is, lehet az olcsóbb de több eladott termék után több jön be mint a drága de kevés eladott példányszámmal. Marhaság. Eléggé elterjedtek már a HDTV-ék, főleg külföldön, a piac szerintem éhezi a HD tartalmat, filmek terén is, nem csak egy két csatorna miatt.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ossyni
2009.04.20. 23:58
már látom a közeljövőt...

Teszkó shushmush bluréj jáccó 9990 ft ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. d311c
2009.04.21. 12:59
Tömegesen terjedne a lejátszó eladás, ha mkv támogatással jönnének ki. Ugyanaz lenne, mint amit a DVD játszóknál a dvix/xvid támogatás hozott. Onnan meg már csak könnyebb lépés lenne olcsóbbá válnia a BluRay kiadványoknak, mivel így megvan már a lejátszók kritikus tömege.

Mondjuk aki Mónika show és a Barátok közt között betesz egy Jackie Chan-t, annak mindegy lesz, milyen a felbontás és a képminőség. (Sőt annak még a DVD is sok.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!