iPon Hírek

A 10 legnagyobb cég között az AMD

Dátum | 2006. 12. 07.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

Még az év vége előtt sikerült elérnie az Advanced Micro Devices-nak és a Hynixnak a kitűzött célt, hogy bekerüljön a tíz legnagyobb lapkagyártó cég közé - áll az iSuppli Corp idei előzetes rangsorolásában.

Nem is akárhogy sikerült a célt elérni, hanem rögtön a hetedik helyre sikerült felugrania a vállalatnak. Ugyanis idén 90 százalékkal nőtt a cég bevétele 2006-ban a félvezetők gyártásában. A memóriagyártó Hynix is feltornázta magát a legjobb tízbe, méghozzá rögtön az AMD után a nyolcadik helyre. Neki 32,5 százalékos bevétel-növekedése volt idén, aminek következtében sikerült három helyezéssel előrébb kerülnie.

"Ez a legelső alkalom hat év alatt, amikor az évente megjelenő legnagyobb félvezetőgyártókat tartalmazó toplistára sikerült felkerülnie az AMD-nek és a Hynix-nek. Ez egy lenyűgöző teljesítmény mind a két cégtől." - állítja Dale Ford, az iSuppli hírszerző szolgálatának alelnöke.

Mind két cég sikere - a saját teljesítményükön kívül - az idei félvezetőpiac eladásainak növekedésében is keresendő. Idén összesen 258,5 milliárd dollár jövedelemre számít az iSuppli, ami 9 százalékkal több a tavalyi 237,3 milliárd dollárnál. Az AMD jövedelmei megduplázódtak, a tavalyi 3,6 milliárd dollárról 7,5 milliárdra emelkedett. A növekedése nagyrészt szintén a piac növekedésének köszönhető, valamint az októberi ATI felvásárlásnak. A vállalat idei célkitűzése, hogy 37,5 százalékos növekedést érjen el a népszerű kétmagos processzorai körében.

A dél-koreai Hynix 2006-ban 7,4 milliárdos bevételt szerzett főként memória és NAND-típusú flashmemóriák eladásából, ami 1,8 milliárd dollárral több a tavalyinál. A legnagyobb memóriagyártó, a Samsung ennél kisebb növekedésre számít, egész pontosan 1,77 milliárdosra. Meg kell még említeni a harmadik legnagyobb memóriagyártót, az Infineon Technologiest is, ami kiesett a 10-es listából. Ez a vállalat szétválása miatt következett be, ugyanis az Infineonból kivált a Qimonda AG. Ha ez nem történt volna meg, akkor várhatóan 29,5 százalékkal növekedett volna a bevételük és ez a negyedik helyet jelentette volna a 2005-ös ötödik hely után. Szétválásuk után a Qimonda 12., az Infineon pedig 14. lett az idei listában.

Nemcsak bevétel növekedéseknek lehetünk szemtanúi az iparban, hanem bevételcsökkenésnek is. Az Intel Corp., a Renesas Technology és a NEC az egyedüliek a listán, akiknek a 2005-ös értékhez képest csökkent a bevételük.

Az iSuppli szerint a félvezetőipar idén 9 százalékkal növekedik. A memória eladások 21,5 százalékkal növekedtek a tavalyihoz képest, ezen belül is a DRAM 32 százalékos emelkedést ért el. A központi egységek jövedelmei 6,6 százalékkal csökkentek, ami az agresszív piaci árversenynek köszönhető. Ugyanakkor az eladott termékek száma 6,6 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. amazing
2006.12.07. 07:07
Még év vége előtt sikerült elérnie az Advanced Micro Devicesnak, és a Hynixnak a kitűzött célt, hogy bekerüljön a tíz legnagyobb lapkagyártó cégek közé - áll az iSuppli Corp idei ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!