iPon Hírek

A 14 nm-es lépcsőt sem mellőzi az Nvidia?

Dátum | 2016. 08. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Meglehetősen érdekes pletyka röppent fel a minap, amely alapján úgy tűnik, az Nvidia a 14 nm-es lépcsőt sem hagyja majd ki azon az úton, ami a 10 nm alatti csíkszélességgel dolgozó gyártástechnológiák felé vezet. Az Nvidia háza táján jelenleg a 16 nm-es FinFET gyártástechnológia tekinthető a legfrissebbnek, amely a TSMC üzemeiben áll a cég rendelkezésére. Ha hihetünk a különböző forrásoknak, érkezhetnek a nem is oly távoli jövőben olyan Pascal architektúra köré épülő grafikus processzorok is, amelyek már nem 16 nm-es, hanem 14 nm-es csíkszélességgel készülnek. Legalábbis a kiszivárgott információk erre utalnak: szerintük az említett váltás érdekében az Nvidia már tárgyalásokat is folytatott a Samsung Electronics illetékeseivel, vagyis a szóban forgó grafikus processzorok a Samsung üzemeiben készülhetnek. Az egyelőre nem világos, hogy a 16 nm-ről 14 nm-re történő átállás csak néhány, eddig még be nem jelentett terméket érint-e, vagy a teljes Pascal alapú GeForce családra kiterjed. Utóbbira már volt példa a 65 nm-ről 55 nm-re történő váltás során, szóval nem lenne szokatlan a lépés. Amennyiben pontosak a Reuters értesülései, a Samsung-gyártmányú, 14 nm-es FinFET gyártástechnológiával készülő Pascal GPU-k termelése még az év vége előtt megindulhat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. ChoSimba
2016.08.16. 08:24
Szerintem egyértelmű, hogy csak kibővítik a gyártási kapacitást. A samu 14nm-e nem hoz semmi előrelépést a TSMC 16nm-éhez képest, nincs értelme átportolni oda mindent. Viszont készülhetnek ott az új Pascalok, a 102/7/8-as.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. rini
2016.08.16. 08:57
Ez nem egészen van így, sőt. Gondoljál bele az előző generáció esetébe. Kétszer terveztek 28-ra és a 2. jelentős lépést hozott magával. Igaz, itt most lesz eltérés a csíkszélesség közt is de azért nem olyan "nagy". Ettől függetlenül mindenképpen újra kell tervezni az adott chipeket. Viszont már belekalkulálhatják a 16-os tapasztalatait illetve a Pascal architektúra gyengeségeit. Innen elvesznek valamit, hogy máshol megerősítsék ezt-azt és így tovább. Esetleg, sőt már biztosan terveznek a mostani generáció rev2-es generációjával, amely talán jövő év késő tavaszán vagy közepén lehet esedékes. Már alapjában az is előre lépés lehet ha csak átporolják. Néhány %-ot az is jelent.

Lehetséges ok lehet a TMSC gyártókapacitásának beszűkülése az év végére mert nincs elegendő kapacitás lefoglalva az NV részéről. Mások kiszolgálás magasabb prioritást kapott, így ők háttérbe szorultak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. gery84
2016.08.16. 09:07
Mint anno a 8800GT, 65nm kezdték el gyártani miközben a többi 8800-as a GTX meg a GTS meg 90nm gyártották, hát eléggé megkavarodott az nvidia állóvizet mivel a 8800GT olcsóbb volt a GTX és GTS-nél miközben a GTX sebességét hozta kevesebb energia fogyasztással.

Szerintem logikusan a GP107 lenne célszerű ezen hozni vagy a legnagyobb chipen a GP110 vagy GP102 de az előbbi már létezik.

Különben is tudtommal az nvidia meg a samsung nem kedvelik egymást.

Amúgy az AMD is inkább a samsungal gyárthatna chipet, mint hogy ugyan avval a licensel dolgozó gofuval. Már régen is meg keserítette az AMD életét, most se látom hogy össze szedtem agát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Meteoreso
2016.08.16. 09:22
Ennek azért van ahhoz is köze hogy AMD milyen szerződést kötött a Samsunggal. Mert ha egy exclusive teljes termelést lefoglalót akkor nem értem mit keresne ott más gyártató cég. Hisz így is mindent elvisznek tőlük ami kijön a kapun...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ChoSimba Meteo...
2016.08.16. 10:05
Exclusive samu-amd szerződés ? Amennyit az amd el tud adni, azt a samu legyártja kb. 1 hét alatt, miért kötne kizárólagos szerződést ??? A nap vicce volt, köszönjük Emese

Nem számít a samu kivel van jóban, az apple-nek is gyárt, pedig nem komálják egymást. A pénz az pénz, ahogy mondják nincs szaga.

A 14/16 között nincs eltérés, ezt már több helyen lehet olvasni, ez csak marketing elnevezés. Pl. az intel 14nm-e jelentősen kisebb mindkettőnél. Ugyanis nem mindegy mit mérnek ennyinek.
Lásd Apple SOC, mindkét (14/16) eljárással ugyanazt a paraméterű csipet gyártják, meglepő módon inkább halvány előny a 16 felé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. rini
2016.08.16. 10:12
Ahogy írtátok. Az, hogy szívlelik egymást vagy nem, nincs jelentősége. Az üzlet az elválasztandó ettől a ténytől. Ha mindketten jól járnak anyagilag az mindent visz.

Olyan nincs, hogy ne lenne eltérés a 14/16 közt. Még két 14 vagy két 16-os közt is van eltérés. Különben nem kellene tervezési fázist beépíteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ChoSimba rini
2016.08.16. 10:32
Nem úgy ! Természetesen úgy van eltérés, valós működésileg nincs. Nem kisebb, nem fogyaszt kevesebbet, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. rini
2016.08.16. 10:45
Az lehet de ettől függetlenül akkor is újratervezést igényel, másrészt a chip területe mégis kisebb lesz, tehát egy wafferből több vágható ki. Szóval gazdaságosabban gyártható és itt az a 2 nm is számít. Másrészt mint írtam, ez lehetőséget ad arra, hogy néhány fejlesztést, javítást eszközöljenek a 16-os chipekhez képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tibaimp
2016.08.16. 11:44
Lehet, majd kétféle is lesz, hogy ne csak egy lábon álljon a gyártó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. s_otto Meteo...
2016.08.16. 14:10
"Hisz így is mindent elvisznek tőlük ami kijön a kapun..."

Szerintem az AMD a samu minimális kapacitását köti le, valamint az sem kizárt melyik partnert választja... azt aki 5.000 kártyát ad el 2 hónap egy új termékből alatt és a piac 20% -t tartja kézben, vagy aki 22.000 kártyát ad el és a piac 80%-a az övé... ja és nem havi 70-80 millió dollár mínuszt termel, és csak akkor nyereséges ha még el tud adni valami licenszet... vagy maga a cég nem ér kevesebbet mint amennyi hitel állománya van...

egyébként hogy ekkora hiány van az új amd karikból mutat valamit... ennyire nem kapnak chipet a samutól...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ChoSimba s_ott...
2016.08.16. 14:28
Ez valami piros agyérgörcs lehet, hogy exkluzívan ad bármit is a Samu az AMD-nek. Többször is olvastam már itt, lehet hogy mind Meteoreső volt persze
Olyan volt, hogy az AMD priority access-t kapott a Hynixtől HBM-re. Ez ugye nem kizárólagosság, hanem elsőség. Ha lejön X mennyiségű cucc a sorról, akkor az AMD kap előbb belőle. Ez viszont nem jelenti azt, hogy más nem kap a maradékból. Már ha van maradék
A ciki csak az, hogy a Hynix még "hozzá sem látott" a HBM2 tömegtermeléséhez, az még csak most fog indulni, míg a Samu már év eleje óta gyártja azt.
Problémát persze nem okoz, mert a kommersz piacon még sehol nincs HBM/2.
Jó, a furykon van, de azt már nem veszi a kutya sem, nem oszt nem szoroz. Főleg hogy az meg csak sima HBM, ami ugye nem akkora durranás.
Mire jő a Vega, már elindul a Hynix is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. spdrfx
2016.08.16. 15:32
Akik azt irjak, hogy nincs nagy elteres a 14 es a 16nm kozt, jeleznem, hogy 15% -rol beszelunk, ami nagyon nem mindegy..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rini
2016.08.16. 20:00
Nem a lapka méretére gondolunk amikor arról beszélünk, hogy kicsi az eltérés hanem a teljesítmény és fogyasztási eltérésről. A lapka mérete az ami indokoltá teszi a cserét mert így egy wafferből több egészséges lapka vágható ki. A fogyasztás és teljesítmény viszont ettől nem változik jelentősen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ChoSimba spdrf...
2016.08.16. 23:46
15% a 16 és a 14 mint szám közötti eltérés. A két gyártástechnológia között kb. 8% eltérés van méret terén. Mondjuk ez sem elhanyagolható.

Az áttérés sem olyan sima ügy, mert az összeköttetések méretei sem egyeznek, aki tervezett már NYÁK-ot, az tudja, hogy mit jelent, ha megváltoztatjuk a rács méretet.
Továbbá a Samu féle 14nm magasabb feszültséget igényel, ami növeli a szivárgási áramot. Gondolom ezért nincs az Apple A9 két változata között fogyasztásbeli eltérés. Hiába kisebb, nem fogyaszt kevesebbet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Gpety
2016.08.17. 06:27
Rossz a TSMC üzletpolitikája, legalábbis a gyártási prioritás tekintetében, ezért nem lepődnék meg, ha az Nvidia tényleg mást keresne. A más pedig csak a Samsung lehet, esetleg az Intel, de utóbbi kizárt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!