iPon Hírek

A 22-es Chrome-ban már FPS játékokkal is játszhatunk

Dátum | 2012. 09. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Chrome 22 az elmúlt napokban vált elérhetővé, így azt valószínűleg már sokan elégedetten használják is. A népszerű webböngésző legfrissebb kiadása szokás szerint most is néhány kisebb "kozmetikai" változással és néhány korábbi hiba javításával érkezik, de ezeken kívül egy érdekes újítás is helyet kapott a motorháztető alatt, amiről már valószínűleg kevesebben szereztek tudomást.

A Google szoftvermérnökei a PC-s játékosoknak szerettek volna kedvezni, amikor a Chrome 22-es kiadását felvértezték a Pointer Lock névre hallgató JavaScript API-val. Az újítás jóvoltából kényelmesen játszhatunk FPS típusú játékokkal, méghozzá úgy, hogy azokat egér használatával ugyanúgy irányíthatjuk, mint ha normál, webböngészőn kívül futó FPS címekkel játszanánk.

Az új funkció persze nem csak a Chrome 22-es kiadásában, hanem a legfrissebb Firefoxban is elérhető. Ha a két említett webböngésző közül a számunkra szimpatikusabb példány legfrissebb kiadását beszereztük, azonnal ki is próbálhatjuk a Pointer Lock JavaScript API-ban rejlő lehetőségeket, hála a Mozilla Bananabread demójának.


A demó játék WebGL alapokon nyugszik és hangulatát, illetve látványvilágát tekintve hasonlít egy kicsit az örök klasszikus Quake III-ra. A játék elindítás után automatikusan teljes képernyős üzemmódban kezd futni, az egérkurzor letiltásához azonban engedélyt kér, amit nekünk kell megadnunk. Az engedély megadása után a játékot már ki is próbálhatjuk: az élmény nagyjából olyan lesz, mint bármelyik másik PC-s FPS-ben. Ha meguntuk a tesztelést, akkor az „Escape” billentyű lenyomásával kiléphetünk és visszaszerezhetjük letiltott egérmutatónkat is.

A képminőség persze hagy némi kívánni valót maga után, de mivel webböngészőben futó játékról van szó, így ezen aligha csodálkozhatunk. Az viszont biztos, hogy az újítás hatására új dimenziók nyílnak meg a webböngészőben futó játékok előtt, ami mindenképpen jó hír. Külön jó hír, hogy a funkcióban rejlő lehetőségek kiaknázásához külön bővítményre sincs szükség.

Persze a Pointer Lock API nem csak játékra és szórakozásra használható, hanem tudományos feladatokhoz, szimulációs és gyakorló feladatokhoz, modellezéshez, illetve egyéb dolgokhoz is. Már csak idő kérdése, hogy a friss funkcióra támaszkodó alkalmazások végre elkezdjenek maguknak teret hódítani.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Fzoltan
2012.09.27. 17:37
Anizo: kikapcsolva...

Kezd fárasztó lenni ez a sok verzió...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. tomchee
2012.09.27. 19:51
1.22.4 vagy 22.4 nem mind1 ?
Am nekem nagyon tetszik Már bérelem is fel a BlackMesa Source-os teamet h írják meg nekem böngészőbe a Half-Life 1-et
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. hubertzol
2012.09.27. 19:53
Biztos sokan nem tudtak/tudnak róla. A cím azt mondja, hogy ebben a chromban már FPS-el is tudtok játszani Váááóóó. Lehetett böngészőben játszani nem csak FPS-t hanem autós játékot is. És igen azok is valós időben 3D környezetben és akár teljes képernyős és multiplayeres módban is futottak, és nem csak a chromban.

Ne haragudjatok meg, de számomra ez a cikk egy csecsemőnek minden vicc új kategória.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. DogTheDog
2012.09.27. 20:06
Csatlakozom az elottem szolohoz,ez a ficsor az en szemszogembol hatalmas parasztvakitas,raadasul egy irto gagyi vakitas.Nem,hogy cikket,de ezen a szinten emlitest sem erdemelne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Fzoltan
2012.09.27. 21:19
Így van, eddig is elérhetőek voltak ilyen jellegű játékok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. 7ep3s
2012.09.28. 00:29
en mar 2008 ota bongeszoben tolom a quake live-ot, meg szerintem mindenki mas is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Brusch
2012.09.28. 12:47
Először nekem is ez jutott eszembe, amit ti írtok, csak azt írja, h az az újítás ebben az egészben, h nem kell hozzá semmit letölteni, h ez működhessen, mint a Quake live-nál vagy az ACR-nél. Inkább olyan, mintha startlap játékokban indítanál egy játékot fullscreenben, és a kurzor eltűnésével.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DogTheDog
2012.09.29. 09:33
Amint lesz olyan szinvonalu,mint a klienssel mukodoek,csak pont a kliens letoltogetese nelkul,siman jo lesz.Viszont az meg messze van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. msznagyb
2012.09.29. 17:45
Cube 2, Sauerbraten...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sniperjoce...
2012.09.30. 17:17
Sziasztok!
Most regeltem quake live-on kiváncsiságból és nálam nincs hang. a Játék hanhtalan vagy nálam van valami gebasz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!